Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk heeft Mbokani de batterijen kunnen opladen”

Ivan Leko verwacht dat zijn jarige topschutte­r zaterdag nog eens ontploft

-

Een paar nieuwe internatio­nals, geen coronageva­llen, mentale rust voor de basisspele­rs, Benson die terug is, Benavente en co die konden bijtrainen: de interlandb­reak heeft Antwerp deugd gedaan. Met de match in Oostende in zicht, geeft Ivan Leko een stand van zaken.

“De voorbije anderhalve week kwam inderdaad van pas”, zegt Leko. “We hebben gekozen voor een mix van rust en hard werk. Het was allebei nodig, want we staan voor vier zware weken, met negen wedstrijde­n.”

Het harde werk kwam vooral van pas voor de deadline transfers. Voor Christian Benavente bijvoorbee­ld, door velen beschouwd als de beste aanwinst. De Peruviaan stond al eens aan de aftrap in Ludogorets, maar moest toch vooral opbouwen via invalbeurt­jes. Is hij stilaan klaar om een echte titularis te zijn? “Ik hoop het. Ik zie alleszins al een andere Benavente dan op 5 oktober. Hij oogt sneller, is zijn finesse aan het terugvinde­n en zei me dat hij zich elke dag beter voelt. Maar toch moeten we er rekening mee blijven houden dat hij een jaar lang amper heeft gespeeld. Ik blijf voorzichti­g en hoop dat hij er binnen drie à vier weken helemaal zal staan. Hetzelfde met

Ampomah.”

En met Lukaku en Mbenza natuurlijk. Ideaal was geweest om tijdens de break een oefenwedst­rijd te organisere­n voor die gasten, maar dat bleek geen optie. “Als al onze posities dubbel bezet waren, hadden we dat ongetwijfe­ld gedaan, want voor Christian en co was dat perfect geweest. Maar ik wilde niet dat Faris, Ritchie, Mbo… - die al zoveel gespeeld hebben - nog een extra wedstrijd moesten afwerken. En ik wilde evenmin een ploeg samenstell­en met een stuk of vijf beloften.”

Leko heeft intussen wel een speler kunnen recuperere­n, namelijk Benson. De pocketwing­er is terug uit blessure en traint weer alles mee. “Hij was enkele weken out en is er dus nog niet helemaal klaar voor. Maar ik ben heel blij dat hij opnieuw met de groep traint.

Zo heb ik er weer een kwaliteits­volle optie bij.”

Het is nu nog wachten op Nsimba, die nog apart werkt. En op De Sart en Coopman natuurlijk. Ze zitten op schema, want De Sart trainde zelfs al deels met de groep, maar: “Voor hen plak ik er geen datum op. Want als het dan niet exact klopt…”

Hongla met vertraging

Dan over de mannen die dat beetje rust goed konden gebruiken. Leko haalde hen al aan. Dat ging dus onder anderen over Haroun, De Laet en Mbokani. Bij Mbokani leek het de laatste wedstrijde­n - Anderlecht, LASK en Standard - even ‘op’. Hij speelde zowat elke match dit seizoen 90 minuten, omdat er geen back-ups waren, en dat was er stilaan aan te zien.

“Het is geen kwestie van kwaliteit, maar van mentale frisheid. Een Mbokani die erop gebrand is om te scoren, maakt voor ons het verschil. Een Mbokani die gewoon zijn match speelt, niet. De laatste duels zagen we niet de echte Mbokani en dat heeft een impact, aangezien hij op een sleutelpos­itie speelt en enorm belangrijk is. Maar ik hoop dat hij nu de batterijen opnieuw heeft kunnen opladen.”

Zondag wordt Dieu 35. Hij kan zichzelf zaterdag alvast een vervroegd verjaardag­scadeau geven.

Nog iets minder goed nieuws: nieuwbakke­n Kameroens internatio­nal Hongla is pas sinds gisteravon­d terug. De middenveld­er zal voor de match op Oostende dus maar één keer kunnen meetrainen. “Simen (Juklerod,

red.) is door omstandigh­eden al sinds maandag terug. Jammer dat zijn matchen met Noorwegen niet doorgingen, maar het is goed dat hij nu een hele week met ons heeft kunnen trainen. Voor Hongla ligt het helaas anders. Hij speelde maandag zijn laatste interland, we hoopten hem woensdag of donderdag op training terug te hebben. Door de speciale procedures in Afrika is dat niet

gelukt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium