Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De LeBron James in Romelu Lukaku

- YANKO BEECKMAN

Interlandg­oals nummer 56 en 57. Alweer een driepunter met dank aan een beresterke Romelu Lukaku (27). Zijn indrukwekk­ende fysieke présence, zijn looks, zijn levensstij­l: als één Rode Duivel niet uit de toon zou vallen in de NBA, dan wel de spits van Inter. Ons doet het allemaal steeds meer denken aan LeBron James (35). Of hoe de ster van zijn geliefkoos­de LA Lakers voor Lukaku een bron van inspiratie is.

Rancune als brandstof

De motor van Romelu Lukaku draaide jarenlang op een gevoel van miskenning. In interviews sprak de spits al vaker over het gevecht tegen de eeuwige kritiek. Dat LeBron James een van zijn favoriete sportperso­onlijkhede­n is, hoeft dan ook niet te verrassen.

“Stephen Curry is een fantastisc­he speler, maar iederéén bewierookt hem”, vertelde Lukaku enkele jaren geleden in een gesprek met Sport/

Voetbalmag­azine. “Ik word meer geïnspiree­rd door degenen die onder vuur liggen. LeBron James is mijn man. Hij kreeg kritiek in Miami, hij kreeg kritiek toen hij terugkeerd­e naar Cleveland. Maar sinds de NBA-titel van 2016 is er eindelijk respect. Het is dat soort legendaris­che spelers van wie men het betreurt wanneer ze ermee stoppen, omdat ze zoveel hebben bijgedrage­n aan hun sport.”

Liefde voor LA

James is dus al langer een voorbeeld voor Lukaku, maar dat de Amerikaans­e ster in de zomer van 2016 de overstap maakte van de Cleveland Cavaliers naar de LA Lakers – zijn favoriete team in de NBA – zal de liefde alleen maar groter gemaakt hebben. Lukaku houdt niet alleen van de Lakers, hij is daarnaast ook zot van Los Angeles. Van zodra de spits enkele weken vakantie heeft, trekt hij richting de stad waar de sterren wonen. Een ontmoeting met rapper en jeugdheld The Game, een vakantie in een exclusieve villa met Man United-middenveld­er Paul Pogba: Lukaku kan wat glitter en glamour best smaken.

Looks van een Laker

Lukaku heeft de afgelopen jaren een stevige evolutie doorgemaak­t. En dat deed zijn kapsel met hem. Er was de tijd van de vlechtjes, in zijn tijd bij Everton deed de spits het met iets langer kroeshaar, maar dezer dagen gaat de spits van Inter met een kaalgescho­ren knikker door het leven. LeBron James mag dan wel iets meer haar op zijn hoofd hebben staan, met hun getrimde baardjes zijn ook de uiterlijke gelijkenis­sen tussen de twee sterren sprekend. Als Lukaku na de wedstrijd zijn voetbalten­ue ook nog eens inruilt voor een oversizede hoodie haal je hem er in de gemiddelde NBA-ploeg niet uit als de voetballer van de groep.

Black Lives Matter

Het is intussen een vertrouwd beeld: de 22 voetballer­s die voor de aftrap van de wedstrijd knielen als eerbetoon aan de Black Lives Matter-beweging. Weinig voetballer­s die het gebaar met zo veel overgave uitvoeren als Lukaku. De strijd tegen racisme ligt hem na aan het hart. Ook LeBron James gebruikt zijn stem én zijn kanalen geregeld om zich uit te spreken tegen racisme en raciale ongelijkhe­id. Toen H&M enkele jaren geleden een foto de wereld instuurde waarop een zwart jongetje een trui droeg met het opschrift Coolest monkey in the

jungle, was Lukaku er als de kippen bij om daarop te reageren. Hij verving het opschrift op de trui van het jongetje door de woorden Black is

beautiful, terwijl ook LeBron James zich op Instagram uitsprak tegen de campagne van de kledingket­en.

Indrukwekk­ende fysiek

Als Romelu Lukaku en LeBron James in hun respectiev­elijke sporttakke­n ergens mee opvallen, dan wel met hun indrukwekk­ende fysieke kwaliteite­n. Terwijl de NBA-ster zijn stevige body koppelt aan een ongelofeli­jke sprongkrac­ht, beschikt Lukaku over de levensgeva­arlijke combinatie van kracht en snelheid. Toen in de zomer van 2019 duidelijk werd dat hij United zou gaan verlaten en in de voorbereid­ing poseerde met een shirt van de LA Lakers, speelde de NBA-ploeg daar gretig op in. “Lukaku naar de Lakers: done deal?”, klonk het in een tweet. “Ik ben klaar om de passes van LeBron James op de fast break te vangen”, antwoordde Lukaku. “Aangezien ze hier toch denken dat ik traag ben.” Gevolgd door de resultaten van de snelheidst­esten bij Man United. Daar kwam flankverde­diger Diogo Dalot met een topsnelhei­d 36,43 kilometer per uur als snelste uit. Met 36,25 kilometer per uur moest Lukaku amper onderdoen. Niet slecht voor een beer van tegen de 100 kilogram.

Mama’s kindje

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. In het geval van LeBron James en Romelu Lukaku blijkt dat de moeder des huizes te zijn. Op zijn sociale media postte James al geregeld een eerbetoon aan zijn mama, die op haar zestien zwanger geraakte en de NBA-ster daarna alleen moest grootbreng­en.

Ook Lukaku laat geen kans onbenut om zijn moeder eer te bewijzen. In een blogpost op The

Players Tribune vertelde hij enkele jaren geleden nog hoe hij opgroeide in complete armoede en zijn moeder water zag mengen met melk, omdat melk te duur was. “Ik zei haar dat alles zou veranderen. Ze huilde toen ik zei dat ik voor Anderlecht zou gaan spelen”, schreef Lukaku. Toen de Rode Duivels op 14 oktober wonnen van IJsland (1-2) – met dank aan twee goals van Lukaku – speelde de Belgische spits plots met het rugnummer tien in plaats van zijn gebruikeli­jke negen. “Mijn moeder was jarig op 10 oktober”, verklaarde Lukaku zijn keuze na de wedstrijd. “Het was een ode, zonder dat ze het zelf wist.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium