Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweemaal brons, tweemaal naar Tokio

Belgische campagne opent mooi: Jorre Verstraete­n en Charline Van Snick op podium

- MAARTEN DELVAUX

De eerste dag op het EK in Praag heeft België twee bronzen medailles opgeleverd. Zowel Jorre Verstraete­n als Charline Van Snick vochten zich via de herkansing naar een plek op het EK-podium en allicht ook naar de Olympische Spelen.

Jorre Verstraete­n is amper bekend bij het grote publiek, maar de judoka uit Leuven pakte vorig jaar op amper 21-jarige leeftijd al zijn eerste bronzen EK-medaille. Gisteren deed hij dat kunststukj­e in de klasse tot 60 kilogram nog eens over. Via de herkansing mocht hij tegen de Bulgaar Gerchev kampen om de derde plaats. Verstraete­n pakte eerst uit met waza-ari, waarna hij zijn tegenstand­er nog in een houdgreep kon nemen en zo de kamp met ippon afsloot.

“Ik was naar hier gekomen voor een medaille, anders was ik beter thuis gebleven”, klonk het zelfbewust. “Alle twijfels na maanden zonder competitie zijn nu helemaal weg.”

Opvallend: Verstraete­n maakte als Vlaamse atleet meer dan twee jaar geleden de overstap naar de Waalse judofedera­tie.

“Echt geen makkelijke beslissing. Maar de structuur en de omkadering liggen mij er gewoon

veel beter. Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze.”

Verstraete­n stond voor het EK al achttiende op de wereldrang­lijst, na zijn derde plaats in Praag mag hij allicht zijn koffers voor Tokio beginnen pakken.

“Honderd procent zekerheid is er nog niet, maar ik denk dat ik nu wel genoeg punten heb verzameld om gekwalific­eerd te zijn voor de Olympische Spelen. Ook daar wil ik meedoen voor de medailles. Ik heb vaak genoeg getoond dat ik op elk tornooi ver kan geraken en dan is alles mogelijk. Zelfs in Tokio.”

Van Snick: zesde EK-medaille

Ook Charline Van Snick heeft het ticket voor haar derde Olympische Spelen zo goed als binnen nadat ze in Praag haar zesde Europese medaille heeft gepakt. Na brons (2010), tweemaal zilver (2012 en 2013) en tweemaal goud (2015 en 2016) veroverde de 30-jarige Luikse opnieuw brons. Haar vorige Europees eremetaal en bronzen olympische medaille pakte Van Snick bij de -48 kilogram, dit was haar eerste in de -52 kilogram. Veel plezier beleefde ze er naar eigen zeggen niet echt aan.

“Zeges roepen meestal felle emoties op, maar het was hier triest. Zonder publiek was het doodstil in de zaal, ik mocht zelfs niemand knuffelen na afloop. Ik ga nu terug naar mijn hotelkamer en mag er niet meer uit. Pas morgen als ik in mijn gezin in België terugzie, zal ik kunnen genieten.”

Vandaag komen Matthias en Jeroen Casse, Sami Chouchi, Gabriella Willems en Roxane Taeymans in actie.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium