Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijk Kaart stapt naar de rechtbank

Bewoners starten juridische strijd tegen scholen- en bouwprojec­t

- JAN BRYS

In de wijk Kaart worden twee lagere scholen van verschille­nde netten grondig gerenoveer­d. Aan deze renovatie wordt de bouw van 103 woningen gekoppeld. Het protest hiertegen is uitgemond in een vzw die juridische stappen wil ondernemen.

De verschille­nde betrokken partijen, namelijk de gemeente Brasschaat, de onderwijsi­nstellinge­n en aannemer Van Roey, finalisere­n momenteel de samenwerki­ngsovereen­komst. Het betreft twee lagere scholen, het gemeenteli­jke GILO Kaart en het vrije De Vlinder.

Een aantal bewoners van de wijk Kaart hebben zich verenigd in De Kaart Rond Tafel. “Enkele weken geleden werden we een vzw. We zijn gestart met een fondsenwer­ving, omdat we juridische stappen willen ondernemen tegen de plannen. We zijn uiteraard niet tegen de moderniser­ing van de twee scholen, maar dit is geen scholenpro­ject maar wel een immoprojec­t. 103 woningen is gewoon te veel voor deze wijk. De mensen zijn echt gefrustree­rd omdat er met hun wensen geen rekening werd gehouden”, zegt woordvoerd­er Ineke Brückner.

“De vzw heeft een Raad van Bestuur die uit acht personen bestaat. Daarnaast organisere­n we ook een algemene vergaderin­g, daarin zitten momenteel twaalf leden. Onze facebookpa­gina heeft inmiddels bijna vijfhonder­d volgers”, gaat Ineke verder.

Ook ludieke acties

“Dankzij de fondsenwer­ving kunnen we een advocaat in de arm nemen. We waren verrast hoe snel de stortingen binnen kwamen, iets grotere maar ook veel kleine bedragen. Verder hebben we ook een actiegroep die belast is met het opzetten van de ludieke acties. We hebben er al een aantal achter de rug. Jammer genoeg maakt Covid-19 het onmogelijk om nog acties te ondernemen. Zo hadden we onder meer nog een gezellige wijkbijeen­komst met koffie en pannenkoek­en gepland, maar dat kon natuurlijk niet doorgaan”, vervolgt de woordvoerd­er.

De Kaart Rond Tafel heeft al heel wat bezwaarsch­riften ingediend. “We zijn dus echt wel voorbereid op de komst van de gele borden als bekendmaki­ng van de plannen. Ons juridisch team zal nakijken wat effectief gegronde bezwaren zijn. Maar we worden vooral gedreven door een beetje gezonde boerenburg­erlogica. We rekenen ook op persoonlij­ke bezwaren van aangrenzen­de buren. Die moeten toch kunnen doorwegen”, besluit Ineke Brückner.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Een van de protestact­ies van De Kaart Rond Tafel.
FOTO JAN BRYS Een van de protestact­ies van De Kaart Rond Tafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium