Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vergunning voor windmolens langs Albertkana­al

Minister Zuhal Demir volgt gemeente, met als argument dat wieken deels over zones naast site zouden draaien

- JAN AUMAN

Er komen geen windturbin­es langs het Albertkana­al bij de oude stortplaat­s. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de vergunning donderdag geweigerd. De zogenaamde ‘wiekoverdr­aai’ van de 150 meter hoge turbines is volgens haar niet volgens de stedenbouw­kundige regels. “Maar die heeft de gemeente zelf opgesteld”, klinkt het vol ongeloof en ontgoochel­ing bij Ecopower, dat de windmolens zou bouwen.

Minister Demir moest zich in een beroepspro­cedure uitspreken over de twee Schotense windturbin­es. Burgercoöp­eratieve Ecopower had hierom gevraagd, nadat ze eerder dit jaar bot had gevangen bij de gemeente (advies) en provincie.

Vorige week raakte bekend dat de gewestelij­ke omgevingsv­ergunnings­commissie een negatief advies had afgeleverd en de minister heeft dat nu gevolgd. Essentieel voor Zuhal Demir is dat de wieken deels over zones zouden draaien die buiten de hiervoor door het ruimtelijk uitvoering­splan bepaalde site vallen. “Toch een vergunning verlenen zou juridisch bijzonder kwetsbaar zijn. Ik heb dit dossier puur op inhoud beoordeeld”, aldus Demir in een korte mededeling.

Reeds in 2014 werd de bouw van een windturbin­epark met aanvankeli­jk drie molens toegewezen aan Ecopower. Het gemeentebe­stuur had de burgercoöp­eratieve zelf aangesteld en via een ruimtelijk uitvoering­splan ook zelf plaats voorzien voor de windmolens op de hoek van

het kanaal Dessel-Schoten en het Albertkana­al op een stuk van de oude stortplaat­s.

Zuhal Demir

Minister van Omgeving (N-VA)

“Een vergunning verlenen zou juridisch bijzonder kwetsbaar zijn. Ik heb dit dossier puur op inhoud beoordeeld.”

Buurtcomit­é

Maar in de ruime omgeving van de site ontstond veel weerstand tegen de plannen, onder meer van comité Ongeschond­en Wijtschot en De Vier Notelaars, een voorzienin­g voor volwassene­n met een mentale beperking. In die mate dat meerderhei­dspartijen N-VA en Open Vld, die de windmolens eerder mee goedkeurde­n en lang zijn blijven verdedigen, finaal hun kar keerden. “Het is cynisch dat de gemeente zelf de overigens betwistbar­e juridische munitie levert aan de minister om haar eigen windmolens te laten afschieten”, aldus een zwaar ontstemde Peter Arnauw (Groen).

Eenzelfde gevoel leeft bij Ecopower zelf. Projectlei­der Sara Verbeeren staat versteld van de houding van de gemeente. “Jarenlang hebben wij constructi­ef aan dit project samengewer­kt en finaal laat men ons zo in de steek. Om politieke redenen gaat men zelfs de eigen regels aanvallen. Dat is ongezien. Inhoudelij­k is dit echt een sterk dossier, getuige daarvan de vele andere en wel positieve adviezen, onder meer van het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid. We moeten dit even laten bezinken en beslissen binnenkort of we al dan niet naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen trekken.”

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Paul De Swaef (N-VA) hoedt zich voor euforie. “Hier zijn winnaars noch verliezers”, vindt hij. “We hopen dat Ecopower samen met ons de schouders wil zetten onder andere

Sara Verbeeren

Ecopower

“Jarenlang hebben wij constructi­ef aan dit project samengewer­kt en finaal laat men ons zo in de steek.”

projecten voor meer hernieuwba­re energie zoals een warmtenet en de uitrol van zonnepanel­en. En als gemeente hopen we onze strategisc­he dossiers voor deze site eindelijk een doorstart te kunnen geven: de sanering van de oude stortplaat­s, ontwikkeli­ng van een kmo-zone en de bouw van een nieuw gemeentema­gazijn en containerp­ark.”

 ?? FOTO ECOPOWER ?? Een simulatie van de twee windturbin­es.
FOTO ECOPOWER Een simulatie van de twee windturbin­es.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De plannen botsten op veel verzet in de buurt.
FOTO JAN AUMAN De plannen botsten op veel verzet in de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium