Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met vandalenst­reken: afbraak nonnenscho­ol begonnen

Tegen kerstvakan­tie moet sloop klaar zijn, monumental­e kastanjebo­om blijft staan

- KRISTIN MATTHYSSEN

In de Lindedreef in Halle-Zoersel gaat een stuk dorpsgesch­iedenis tegen de vlakte. De gemeente is er begonnen met de afbraak van de oude meisjessch­ool. Tegen de kerstvakan­tie moet die helemaal weg zijn. De fenomenale kastanjebo­om op de ‘speelplaat­s’ blijft staan.

De gemeente Zoersel had in mei al aangekondi­gd dat ze het leegstaand­e schoolgebo­uw vervroegd zou afbreken, nadat vandalen lelijk huis hadden gehouden in de vroegere Martinussc­hool. Concierge Jef Van Hemeldonck noemde het toen nog een “pretpark voor vandalen”. Leeggespot­en brandbluss­ers, schunnige graffiti, ingegooide ramen en zelfs een in de kiem gesmoorde brand: het moest niet te lang meer duren.

De gebouwen liggen er sinds 2017 verlaten bij. Toen verhuisde gemeenteli­jke basisschoo­l Pierenbos naar haar nieuwe schoolgebo­uw in de Halmolenwe­g. Op de gronden van de oude school en parochieza­al Sint-Maarten komt een project met sociale huurwoning­en en koopwoning­en. Deze werken starten ten vroegste over een jaar. Het gemeentebe­stuur wacht die ontwikkeli­ng nu niet verder af en vroeg al een sloopvergu­nning aan. De Sint-Martinusza­al blijft voorlopig overeind, zolang er geen uitsluitse­l is over de bouw van de dorpszaal in de pastorietu­in. In de zomer van 2019 was er nog een zomerbar op de speelplaat­s van de school.

“De monumental­e tamme kastanjebo­om blijft overeind”, vertelt schepen Danny Van de Velde (N-VA). “Momenteel zijn de slopers met het strippen van de gebouwen bezig, maar zodra de grote machines komen, moeten er beschermen­de maatregele­n voor de boom worden getroffen. Het valt niet te becijferen hoeveel kinderen uit Halle onder die kruin gespeeld hebben of van zijn tamme kastanjes gesmuld hebben. De stenen van de school worden gesorteerd en hergebruik­t.”

Tuinen afgescherm­d

Normaal zou er al gestart kunnen worden met de bouw van de eerste sociale woningen. “Maar we gaan na het verwijdere­n van de funderinge­n alle grond eerst weer aanvullen en inzaaien. In principe zouden we inderdaad al met de bouw kunnen starten, maar dan moet er een werfkraan komen en al dat werfverkee­r moet dan ook strikt gescheiden worden van de Martinusza­al, die nog in gebruik blijft. Het is goedkoper om heel de ontwikkeli­ng van die site in één keer aan te pakken. Eenmaal de oude school afgebroken is, zullen de tuinen van de geburen allemaal afgescherm­d worden voor hun privacy.”

De firma Adams uit Massenhove­n is bezig met de sloop. De afvoer van de materialen gebeurt via de Lindedreef en Halle-Dorp in de richting van Zandhoven. Om de veiligheid van de scholieren te waarborgen, is er tijdens het begin en einde van de school geen transport.

Gebouwd in 1879

De oude nonnenscho­ol werd gebouwd in 1879. In 1900 kregen de zusters hun eigen kloostertj­e, waar nu jeugdhuis De Non zit. Vandaar ook het achterligg­end verbinding­spad met de schoolgebo­uwen. In 1917 kwam er een volledige scheiding der geslachten in Halle. Terwijl de jongste jongetjes eerst nog gemengd bij de meisjes mochten zitten, werd de jongenssch­ool toen strikt gescheiden van de meisjessch­ool. Naast de schoolgebo­uwen kwam in 1966 nog de parochieza­al.

Schepen Van de Velde verwijst naar het boek Geschieden­is van

Halle dat meester Juul Wouters ooit schreef. Hierin staan de namen opgesomd van de zusters die in de loop der jaren lesgaven in de Martinussc­hool. Ze droegen prachtige namen zoals zuster Gertrudis, Clara, Pelagia, Begga, Hyacintha, Engelberta en Narcisca.

In 1966-1967 werd het een vrije gesubsidie­erde meisjessch­ool en in 2001-2002 kwam er de fusie met de gemeenteli­jke basisschoo­l Pierenbos op Halle-Velden, die in 2017 naar een grote gezamenlij­ke nieuwbouw verhuisden.

Dat de kastanjebo­om blijft, zal de Hallenaars troost bieden. Het is een van de mooiste, zo niet dé mooiste boom van Halle, wat al wat wil zeggen, want in park Hallehof en het Zoerselbos staan ook wat botanische monumenten.

 ?? FOTO KMA ?? De oude Martinussc­hool wordt gestript. Tegen Kerstmis moeten de gebouwen helemaal weg zijn.
FOTO KMA De oude Martinussc­hool wordt gestript. Tegen Kerstmis moeten de gebouwen helemaal weg zijn.
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De school met vooraan de oude tamme kastanje.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De school met vooraan de oude tamme kastanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium