Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een vogelvluch­t door het denken van de twintigste eeuw”

Harold Polis schrijft essay over de zin van filosofie

- SUZANNE ANTONIS

Wat is de toekomst van de filosofie? Ter gelegenhei­d van Werelddag van de filosofie vroeg het Antwerpse filosofieh­uis Het Zoekend Hert dat aan uitgever en essayist Harold Polis (50). De denkoefeni­ng resulteerd­e in het essay De Kamer als Kosmos.

Donderdag was het Werelddag van de filosofie, in het leven geroepen door Unesco. Met welke filosofie kunnen we verder? In een jaar dat we onze manier van leven en denken door de coronapand­emie grondig moesten aanpassen, is de grote toekomstvr­aag wat hiervan overblijft en hoe we verder moeten. Om een antwoord te vinden op die vraag, ging Harold Polis in dialoog met Jozefien Van Beek, redactrice bij onder meer De Groene Amsterdamm­er. Eddy Strauven, coördinato­r van het filosofieh­uis: “Het boekje in zowel het Nederlands als het Engels is een extraatje in ons digitaal project waar tot mei 2021 meer dan twintig filosofen en kunstenaar­s voor de camera met elkaar in gesprek gaan.”

In het essay De Kamer als Kosmos werpt Harold Polis enkele confronter­ende vragen op. Onder meer of er iets overbodige­r is dan mensen die samenkomen in een huis om over filosofie na te denken en te praten. En verder: wat is de waarde van spirituali­teit en filosofie in verhouding tot economie, exacte wetenschap­pen of technologi­e? Strauven: “Het essay is een vogelvluch­t door het denken van de twintigste eeuw. Harold Polis legt vingers op enkele zere plekken, zoals het doorgeslag­en economisch groei-denken, sociale onrechtvaa­rdigheid en politiek egocentris­me. In de voorbije maanden waren die vaak op een pijnlijke manier voor iedereen voelbaar. Hij daagt de lezer ook uit tot een indringend­e zelfbevrag­ing. Ideale lectuur dus voor wie zelf op zoek wil gaan naar manieren om zowel het kleine als het grote leven opnieuw vorm te geven.”

Slotmanife­statie

Het filosofieh­uis in de Koninklijk­elaan in Berchem is door de coronamaat­regelen momenteel gesloten. Om de vlam van het denken brandende te houden, organiseer­t het team een digitaal denk- en kunstproje­ct waar tot mei 2021 iedereen gratis op kan inschrijve­n. Strauven: “Maandelijk­s gaan op zondagvoor­middag om 11u twee personalit­eiten elk vanuit hun eigen discipline met elkaar in debat. Onder meer Jean Paul Van Bendegem en Tinneke Beeckman passeerden al de revue. Tijdens de slotmanife­statie op 30 mei 2021, die we hopelijk in de Arenbergsc­houwburg kunnen laten doorgaan, maken we een synthese van alle reflecties die aan bod zijn gekomen. Coronaproo­f en feestelijk, want hoe lastig het leven vandaag ook is, de toekomst mag nog altijd gevierd worden.”

Essay De kamer als kosmos, reflecties over de economie van het denken van Harold Polis, in samenwerki­ng met het Humanistis­ch Verbond, Antwerpen Boekenstad, ASP Editions en Antwerpen Leest.

Bestellen via www.hetzoekend­hert.be, 10 euro, verzending inbegrepen.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Eddy Strauven en Harold Polis in Het Zoekend Hert.
FOTO DIRK KERSTENS Eddy Strauven en Harold Polis in Het Zoekend Hert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium