Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel en Michel willen olifant weg uit kamer

Duits bondskanse­lier en Europees voorzitter onderhande­len met premiers Polen en Hongarije

- BART BEIRLANT

Om niet nog meer potten te breken, hield Charles Michel de discussie met Hongarije en Polen kort: “De magie van de EU is dat we oplossinge­n vinden, ook als dat zeer moeilijk lijkt.”

“De olifant in de kamer.” Zo omschreven Europese diplomaten de crisis rond de Europese meerjarenb­egroting en het corona-herstelfon­ds voor aanvang van de virtuele Europese top. Die vergaderin­g was al langer gepland om de strijd tegen de pandemie te helpen stroomlijn­en tussen de lidstaten, maar werd overschadu­wd door het Poolse, Hongaarse en Sloveense verzet tegen het mechanisme dat lidstaten zal kunnen sanctioner­en als ze de rechtsstaa­t manifest schenden.

Er was Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, veel aan gelegen om te beletten dat de olifant nog wat meer van het servies in de kamer zou vernietige­n. Samen met de Duitse kanselier Angela Merkel had hij daarom vooraf al druk overleg gepleegd met de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki.

Migratiebe­leid

Het goede nieuws is dat alles beleefd verliep. Michel besloot geen ‘tafelronde’ te houden, waardoor de discussie niet langer dan twintig minuten duurde. Orban en Morawiecki lichtten toe waarom ze maandag hun veto hadden gebruikt tegen de meerjarenb­egroting 2021-2027 en het herstelfon­ds, en de Sloveense premier Jansa waarom hij zich bij hen had aangeslote­n. “We hebben weinig nieuws gehoord. Ze zeiden alle drie wel dat er een akkoord gevonden moet worden”, zei de Belgische premier Alexander De Croo (Open Vld) achteraf.

Het slechte nieuws is dat een snelle oplossing niet in zicht is. Het is niet eens duidelijk of Orban en co. dit zien als een tijdelijke crisis om iets binnen te halen, of aansturen op een grote clash. Merkel en Michel kregen groen licht om ‘onder de waterlijn’ naar een uitweg te zoeken. “We onderschat­ten de ernst van de situatie niet”, zei een EU-bron.

De entourage van Orban zou aan sommige journalist­en hebben laten verstaan dat Hongarije aandringt op een politieke verklaring waarin duidelijk staat dat het migratiebe­leid niet onder het toepassing­sveld van het sanctiemec­hanisme valt. Orban zelf had woensdag deze verklaring afgelegd: “In Brussel beschouwen ze alleen landen die migranten binnenlate­n als landen waar de rechtsstaa­t geldt. Landen die hun grenzen bewaken, komen daarvoor niet in aanmerking.”

Het Poolse parlement keurde twee uur voor het begin van de top een resolutie goed met een steunbetui­ging aan de opstelling van de Poolse regering. Morawiecki had woensdag nog olie op het vuur gegooid: “De rechtsstaa­t en inbreuken erop zijn de propaganda­stok van de EU geworden. We herinneren ons het gebruik daarvan nog goed uit de tijd van het communisme. We zeggen luidop ja tegen de EU, maar even luidop neen tegen mechanisme­n die ons straffen als kinderen en die Polen en andere lidstaten ongelijk behandelen.”

Orban en Morawiecki klagen dat hun landen onterecht behandeld werden door Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, de voorganger­s van Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen en Charles Michel, en zeggen dat ze het vertrouwen in de Commissie verloren zijn. Binnen het sanctiemec­hanisme waarover het Europees Parlement en de 24 lidstaten het eens werden, is het de Commissie die een sanctiepro­cedure op gang trekt.

Aanpak rond winterreiz­en

De 27 leiders hadden het ook over de pandemie. Nu de kerstvakan­tie en het skiseizoen voor de deur staan, moet er vermeden worden dat de ene lidstaat maatregele­n neemt die andere landen in de problemen brengen. “Als we de derde “kerstgolf” willen vermijden, hebben we een Europese aanpak voor winterreiz­en nodig”, zei De Croo tijdens de bijeenkoms­t. Maar omdat volksgezon­dheid een nationale bevoegdhei­d is, blijkt het niet simpel om concrete afspraken te maken.

Mateusz Morawiecki

Premier Polen

“We zeggen luidop neen tegen mechanisme­n die ons straffen als kinderen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Charles Michel tijdens de coronaveil­ige virtuele top.
FOTO EPA-EFE Charles Michel tijdens de coronaveil­ige virtuele top.
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium