Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dooprituee­l: vermoord een ongewapend­e Afghaan

Onderzoek brengt gruweldade­n Australisc­he troepen aan het licht

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Een grootschal­ig onderzoek heeft zware oorlogsmis­daden van de Australisc­he troepen tijdens de oorlog in Afghanista­n aan het licht gebracht. Zeker 39 Afghanen werden onwettig om het leven gebracht. Een deel daarvan zou zelfs vermoord zijn bij wijze van ontgroenin­g van de jonge soldaten van de Special Forces.

“25 Australisc­he soldaten hebben 39 Afghanen – gevangenen, boeren en burgers – op onwettige wijze gedood. Dus niet tijdens gevechten.” Australië was enigszins voorbereid op een moeilijk rapport over wantoestan­den tijdens de aanwezighe­id van Australisc­he troepen tussen 2005 en 2016 in Afghanista­n, maar Down Under hadden ze toch niet verwacht dat het Brereton-onderzoek dergelijke gruwelijke oorlogsmis­daden aan het licht zou brengen.

Een soldaat getuigde tegenover de onderzoeke­rs dat Australisc­he soldaten tijdens een patrouille twee Afghaanse veertienja­rigen doodden omdat ze dachten dat de tieners taliban-sympathisa­nten waren. “De soldaten sneden hen de keel over. Sommige van onze jongens waren bloeddorst­ig. En psychopate­n, absolute psychopate­n. Uiteindeli­jk werden de lichamen van de Afghaanse minderjari­gen in zakken gestopt en in een nabijgeleg­en rivier gegooid.”

Het is maar één voorbeeld. Een Amerikaans­e marinier die met de Australisc­he troepen werkte, beweerde dat een Australisc­he soldaat een Afghaanse burger doodschoot omdat er niet genoeg plaats voor hem was in de helikopter. Een andere getuige vertelde zijn ondervrage­rs dat zijn collega’s een Afghaanse man gebruikten als levende schietschi­jf nadat hij zijn handen in de lucht had gestoken om zich over te geven. “Er zijn zelfs aanwijzing­en dat commandant­en onervaren soldaten het bevel gaven om een gevangene dood te schieten, om zo hun eerste slachtoffe­r te maken. Ze zagen het als een soort van ontgroenin­g, een daad om bij het eskadron te horen. Dat ritueel stond bij de troepen bekend als

blooding”, staat in het rapport te lezen. Om het ritueel te camouflere­n als een gevechtssi­tuatie waarbij de soldaat wel naar een wapen móést grijpen om zijn eigen leven te redden, werden achteraf wapens bij het slachtoffe­r gelegd. Want een gevangene doden is tegen alle internatio­nale rechtsrege­ls.

Excuses en vervolging

“Aan de bevolking van Afghanista­n bied ik namens de Australisc­he Defensie mijn oprechte en onvoorwaar­delijke excuses aan voor elk vergrijp door Australisc­he soldaten”, zei generaal Angus Campbell, de grote baas van het Australisc­he leger, donderdag tijdens een persconfer­entie. Hij richtte zich ook tot zijn landgenote­n. “Weet dat de meerderhei­d van de soldaten van de speciale eenheden hier niet aan meedeed.”

Premier Scott Morrison belde ook al met de Afghaanse president Ashraf Ghani om zijn diepste spijt uit te drukken. Hij stelde ook al een onderzoeks­rechter aan om de negentien verdachten te vervolgen. Het zal mogelijk nog jaren duren, door het vereiste bijkomend onderzoek, voor het effectief tot een rechtszaak komt tegen de vermeende oorlogsmis­dadigers.

Angus campbell

Opperbevel­hebber

“Aan de bevolking van Afghanista­n bied ik namens de Australisc­he Defensie mijn oprechte en onvoorwaar­delijke excuses aan.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Generaal Angus Campbell betuigde zijn excuses aan de Afghaanse bevolking na het onthullend­e rapport.
FOTO EPA-EFE Generaal Angus Campbell betuigde zijn excuses aan de Afghaanse bevolking na het onthullend­e rapport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium