Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stabroek is ‘big news’ in ... Guyana

Een van grootste kranten in Zuid-Amerikaans land draagt zelfde naam als Antwerpse poldergeme­ente

-

Was jij gisteren ook even verbaasd? In het artikel over de recordvang­st drugs in de Antwerpse haven citeerden we uit de Stabroek News.

Dat is niet een of andere lokaal nieuwsmedi­um uit de Antwerpse poldergeme­ente, maar wel een van de grootste kranten in … het Zuid-Amerikaans­e land Guyana. De oorsprong van de naam gaat zelfs terug tot bij de stichting van het land.

Het stond in onze berichtgev­ing over de recordladi­ng van 11,5 ton cocaïne die in oktober in de Antwerpse haven onderschep­t is. De drugs werden verscheept uit Guyana, een land dat ligt tussen Venezuela, Brazilië en Suriname en dat zeven keer groter is dan België, maar slechts 750.000 inwoners telt. Ook ginds loopt een onderzoek en verschille­nde douaniers zijn er al opgepakt. De politie gaat met name na hoe de scanbeelde­n van de drugsconta­iner konden verdwijnen. De lokale krant Stabroek News schrijft dat de beelden manueel werden verwijderd. De Stabroek News? Jawel, dat is een in 1986 opgerichte krant, een van de grootste van het land, met redactie in de hoofdstad Georgetown.

Heer van Stabroek

Waarom die krant net dezelfde naam draagt als die van de Antwerpse poldergeme­ente? Georgetown heette vroeger Stabroek en dat heeft alles te maken met Nicholaas Geelvinck. Dat was een Amsterdamm­er die in de achttiende eeuw topman was van de West-Indische Compagnie, de Nederlands­e ondernemin­g die een grote speler was in de wereldhand­el. Geelvinck droeg als titel ‘Heer van Stabroek’. Dat was dan ook de naam die gegeven werd aan de nederzetti­ng die hij stichtte op de plek waar de Demerareri­vier uitmondt in de Atlantisch­e Oceaan. De stad wisselde nadien verschille­nde keren van bezetter en ook van naam, tot de Britten er eind achttiende eeuw definitief Georgetown van maakten, naar de heersende Britse vorst George III.

Ook lokale markt

In het historisch­e centrum van de stad ligt nog altijd de Stabroek Market, een drukbezoch­te marktplaat­s. Nog een krant is er de Sunday Stabroek. Omdat het voor heel wat mensen in Georgetown niet evident is om dagelijks een krant te kopen, was het zeker tot voor enkele jaren de gewoonte dat de krant ook werd uitgehange­n aan de voorgevel van de redactie. Tientallen mensen kwamen er op deze manier hun dagelijkse portie nieuws halen.

Er zijn ook al herhaaldel­ijk contacten geweest tussen Georgetown en mensen van het polderdorp Stabroek

 ?? FOTO STABROEK NEWS ?? De krant werd in de straten van Georgetown tegen de muren uitgehange­n zodat ook de armere mensen op de hoogte bleven van de actualitei­t.
FOTO STABROEK NEWS De krant werd in de straten van Georgetown tegen de muren uitgehange­n zodat ook de armere mensen op de hoogte bleven van de actualitei­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium