Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mega World vraagt faillissem­ent aan

Winkelkete­n lijkt niet meer te redden, 650 jobs bedreigd

- PASCAL DENDOOVEN

De tijdelijke bewindvoer­ders van Mega World geloven niet dat de winkelkete­n nog te redden is en vragen het faillissem­ent aan. ACV Puls reageert teleurgest­eld. Er zijn 650 jobs bedreigd.

Thierry Lammar en Kristin Van Hocht, de tijdelijke bewindvoer­ders van Mega World – het vroegere Blokker België – hebben Mega World in faillissem­ent gedagvaard voor de ondernemin­gsrechtban­k in Mechelen. Ze hadden 21 dagen om na te gaan of de faillissem­entsvoorwa­arden vervuld waren en op welke manier nog een deel van de winkelkete­n zou kunnen gered worden.

De vennootsch­ap stevent af op een staking van betaling. Door de lockdown zijn alle winkels dicht en Mega World verkoopt ook niet online. De boekhoudin­g blijkt een puinhoop en eigenaar Dirk Bron is nergens te bespeuren. Er staat voor 36 miljoen euro schulden open, zei Lammar gisteren. “En dan tel ik de kleine schuldeise­rs er nog niet bij.”

Vakbond ACV Puls reageerde teleurgest­eld op het nieuws. Het probeerde de afgelopen weken een doorstart te bewerkstel­ligen, zei vakbondsse­cretaris Marc Jacobs. 650 werknemers dreigen nu in een zwart gat te vallen. Velen onder hen werken al lang bij de organisati­e, hebben een hoge anciënnite­it maar worden bij een faillissem­ent verwezen naar het fonds voor sluiting van ondernemin­gen.

Sprankeltj­e hoop

ACV Puls stapte eerder al naar het Antwerps gerecht met een dossier van mogelijke fraude door eigenaar Dirk Bron bij Mega World. Er is al een onderzoeks­rechter aangeduid, met name Theo Byl die ook het onderzoek naar de val van retailgroe­p FNG leidt. ACV Puls is van plan zich burgerlijk­e partij te stellen.

Lammar brengt toch ook een sprankeltj­e hoop en zegt dat er mogelijk toch nog een deel van Mega World gered kan worden. “‘Ook bij Brantano (FNG) hebben we gezien dat bij een faillissem­ent nog winkels doorstarte­n.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium