Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het scheelde geen haar of ik stond in 1989 op het Songfestiv­al voor Nederland”

Voormalige Britse professor uit Lint waagt zijn kans in talentenja­cht op VTM

- TOM VETS The Voice Senior, om 20.35u op VTM

The Voice Senior krijgt in de eerste aflevering vanavond een gewezen Britse professor over de vloer. Al woont Robin Rowley (74) al jaren in Lint. “Op een dag besloot ik mijn leven over een andere boeg te gooien en Europa in te trekken als straatmuzi­kant”, vertelt hij.

Wie stapt in de voetsporen van John Leo, de vorige winnaar van

The Voice Senior? Het zijn nieuwe coaches Karen Damen, André Hazes Jr. en Sam Gooris die samen met ancien Walter Grootaers de zoektocht aanvatten. Als u zich vragen zou stellen bij de bomvolle tribunes: de blind auditions werden bijna een jaar geleden al ingeblikt, toen er van corona nog geen sprake was.

Robin Rowley komt in de eerste aflevering vanavond als derde aan de beurt. Hij brengt Make You

Feel My Love van Bob Dylan. “Ik ben geboren in Liverpool”, vertelt Robin. “Ik was in mijn jongere jaren professor, maar ik had nog een heel andere onweerstaa­nbare droom. Op mijn 33ste besloot ik mijn huis in Londen te verkopen en gaf ik al mijn studieboek­en aan mijn studenten om straatmuzi­kant te worden. Ik ben gaan rondreizen en vrolijkte op straat met mijn gitaar de mensen op. Ik heb zeven jaar lang rondgezwor­ven door Europa, maar ik gebruikte Antwerpen steevast als uitvalsbas­is.”

Tijdens een optreden in Lier werd hij verliefd op een vrouw in het publiek. Het stuurde zijn leven opnieuw een andere richting uit. “Vele jaren later zijn we nog altijd een koppel. Ik trouwde in 1988 met mijn vrouw Martine De Vleeschouw­er (een kunstenare­s,

red.). Sindsdien woon ik permanent in Lint. Al moet gezegd dat ik nog maar drie maanden geleden een Belgisch paspoort heb aangevraag­d en gekregen”, bekent hij. “Ik deed dat omwille van de nakende Brexit.”

Met tenen bewegen

Rowley is op muzikaal vlak niet aan zijn proefstuk toe. “Ik heb een opnamestud­io thuis, en veel van mijn songs zijn op YouTube te vinden. Ik bracht vijf albums uit die je op Spotify en Amazon aantreft”, zegt Robin, die zich niet voor het eerst aan een muzikale televisiew­edstrijd waagt. “In 1989 probeerde ik om Nederland te vertegenwo­ordigen op het Songfestiv­al. In de nationale voorronde van de VARA eindigde ik op een tweede plaats. Dat ik nu plots op dat podium van The Voice

Senior sta, komt omdat een van mijn stiefzonen me daarvoor had ingeschrev­en. Die zagen blijkbaar iets in mijn talent.” (lacht)

Voor een optreden is Robin zenuwachti­g, maar dat zie je niet aan hem. “Als studiecoac­h op Artesis Hogeschool leer ik studenten presentati­etechnieke­n aan, zeg maar middeltjes om zenuwen onder controle te houden, zoals het bewegen van de tenen. Of goed in- en uitademen terwijl ik mijn pols neem, dat brengt mijn hartslag tot rust.”

In het spoor van The Beatles

Rowley zingt vanavond Bob Dy

lan, en dat is niet toevallig. “Ik ben een folkzanger. Dylan is een van mijn favorieten, net als Neil Young. Ik schrijf zelf gelijkaard­ige nummers op mijn akoestisch­e gitaar. Ook tijdens The Voice Senior begeleid ik mezelf op gitaar. Soms maak ik ook muziek met mijn vriend Ruary MacKillop onder de naam The Epiphany Brothers.

Toch is het ondanks de grote interesse nooit de bedoeling geweest om een echte popster te worden. Daarvoor waren mijn songs niet commerciee­l genoeg, en ik had ook geen zin in zo’n hectisch leven. Mensen noemen me vaak een singer-songwriter, maar ik voel me toch ook een dichter op het vlak van teksten.”

Op 6-jarige leeftijd kon Robin al pianospele­n. “Maar als jongvolwas­sene schakelde ik over op gitaar. Ik heb in de periode van The Beatles opgetreden in de pubs in Liverpool. Ik heb ze zelf nooit ontmoet, maar we kwamen wel op dezelfde plekken. Ik heb dezelfde leeftijd als die kerels. Eind jaren zeventig was ik een vaste naam in Bunjies, een legendaris­che folkclub in het hart van de Londense West End.”

Zijn roots missen doet Robin niet. “Oh nee. Absoluut niet. Als ik met de trein in Antwerpen-Centraal aankom, voelt het als thuiskomen. Mijn opa kwam om het leven tijdens de Eerste Wereldoorl­og in België, en ik denk dat ik een beetje van zijn ziel erfde.”

Robin Rowley

Deelnemer ‘The Voice Senior’ “Als ik met de trein in Antwerpen aankom, voelt het als thuiskomen. Mijn opa kwam om het leven tijdens de Eerste Wereldoorl­og in België, en ik denk dat ik een beetje van zijn ziel erfde.”

 ?? FOTO VTM ?? Robin Fowley brengt Bob Dylan in The Voice Senior:
“Ik voel me even goed dichter als muzikant.”
FOTO VTM Robin Fowley brengt Bob Dylan in The Voice Senior: “Ik voel me even goed dichter als muzikant.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium