Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk anoniem graf zal onderzocht worden”

Cel Vermiste Personen verzamelt DNA-stalen van onbekende overledene­n

-

Op onze kerkhoven liggen 180 lichamen of lichaamsde­len begraven van personen van wie de identiteit niet gekend is. En dat zint de Cel Vermiste Personen allerminst. Want hoeveel van die onbekende personen zijn eigenlijk vermiste personen? De cel van Alain Remue wil van elk van hen een DNA-staal hebben om later mee te kunnen vergelijke­n. Een titanenwer­k, onder de naam

Operatie Kerkhof.

Corrie van der Valk. De zaak rond de telg van de gelijknami­ge Nederlands­e hoteldynas­tie illustreer­t als geen ander de opzet van Operatie

Kerkhof. In januari 2001 verdween de vrouw plots. In 2018 ontdekte de Cel Vermiste Personen tijdens een herlezing van cold cases dat haar lichaam al die tijd begraven lag op het kerkhof van het Waalse Profondevi­lle. Onder “X”, een onbekende vrouw die bij een aanrijding door een trein onherkenba­ar was verminkt.

Hoeveel van die oplossinge­n liggen nog op onze kerkhoven begraven? “Onze cel is sinds 2001 ook belast met het identifice­ren van lichamen en lichaamsde­len”, zegt Alain Remue, diensthoof­d Cel Vermiste Personen. “Voorlopig zijn er dat 180 op onze kerkhoven, waarvan de oudste tot 1985 teruggaan. Maar zeker van dat aantal zijn we niet. We zijn ook overtuigd dat niet alle begravinge­n onder X tot bij ons zijn doorgesijp­eld. Wij zullen daarom alle gemeenten van het land systematis­ch aanspreken om ons alle inlichting­en over onbekenden op hun begraafpla­atsen door te spelen.”

Een onbekende wordt in de gemeente begraven, waar hij of zij gevonden wordt. “Maar wij weten ook niet hoeveel begraafpla­atsen elke gemeente telt”, zegt Remue. “Daar kan het al mislopen. Wij willen de gemeenten vooral verzoeken om geen graven van onbekende personen op te ruimen zonder ons op te hoogte te brengen, zodat wij alsnog een DNA-staal van de overledene kunnen nemen.”

Puzzelwerk

Want daar draait het uiteindeli­jk om: een zo groot mogelijk aantal DNA-stalen van niet-geïdentifi­ceerde overledene­n vergaren, om er later zo veel mogelijk vermissing­en in binnen- en buitenland mee op te lossen. “DNA is daarvoor het meest accurate middel”, zegt Remue. “De juiste leeftijd van een bot inschatten kan slechts bij benadering. Het verband leggen tussen de plaats waar dat bot ligt en een vermiste persoon is vaak nog minder evident.”

DNA is voor elke identifica­tie van een lichaam(sdeel) van doorslagge­vend belang geworden. Op voorwaarde dat er een ‘hit’ is: een overeenkom­st met een ander staal, maar ook met een dossiernum­mer. En dat is niet vanzelfspr­ekend. “Niet elke verdwijnin­g werd of wordt aangegeven”, zegt Remue. “Er zal dus ongetwijfe­ld heel wat puzzelwerk bij komen kijken, opzoekinge­n bij forensisch­e laboratori­a, bij speurders van destijds en in registers allerhande alvorens wij naar een familie zullen kunnen stappen met de melding dat wij weten wat hun geliefde is overkomen. En dan nog moeten we beseffen dat we sommige cases helaas nooit zullen kunnen oplossen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium