Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is de bedoeling dat ik zo lang mogelijk bij Anderlecht blijf ”

YARI VERSCHAERE­N (19) vecht terug na enkelbless­ure, vormcrisis en corona

- JÜRGEN GERIL

Een type Hazard, 20 miljoen waard... In 2018 was Yari Verschaere­n (19) de grootste ontdekking in het Belgisch voetbal. Twee jaar later is de hype enigszins gaan liggen. Verschaere­n is nog altijd een talent bij Anderlecht en de Rode Duivels, maar de dribbelaar kampte met een enkelbless­ure, kende een vormdip, liep corona op en zijn nieuw contract is nog altijd niet getekend. Al recht hij stilaan weer de rug. “Misschien legde ik mezelf te veel druk op. Ik denk veel na.”

Yari Verschaere­n was afgelopen week de meest onzichtbar­e Rode Duivel. Hij zat wel bij de A-ploeg, maar speelde tegen Zwitserlan­d, Engeland en Denemarken geen minuut. Had de tiener zich dan niet nuttiger kunnen maken bij Jong België dat domweg naast het EK greep? “Neen, ik mag zeer blij zijn dat ik bij de A-kern zit”, repliceert Verschaere­n. “Als jonge speler is dat de beste plek om bij te leren. Ik krijg er raad van gasten die op mijn positie voetballen zoals als Dries Mertens en Kevin De Bruyne, maar ook Jan Vertonghen geeft me veel tips. Het is echt een goeie bende. Natuurlijk vind ik het erg jammer voor de beloften. In theorie ben ik nog altijd selecteerb­aar voor de U21 en ik bekeek ook al hun wedstrijde­n op tv, maar de A-ploeg houdt me nu wel meer bezig.”

De dribbelaar heeft dan ook veel te danken aan de Duivels. Toen Roberto Martinez hem in september opriep voor de interlands tegen IJsland (5-1) en Denemarken (0-2), begreep niemand dat. Verschaere­n had toen in het nieuwe seizoen welgeteld elf minuten gespeeld en kampte met een serieuze vormdip. De bondscoach kreeg commentaar dat hij te veel spelers van Anderlecht selecteerd­e, maar Yari liet zich niet kennen. Tegen IJsland viel hij sterk in en dat was voor hem een bevrijding. De negatieve spiraal was gebroken. “Met de commentaar van buitenaf hou ik me niet bezig. Als de bondscoach mij oproept, dan ga ik. Ik ben blij dat ik toen goed speelde tegen IJsland, want ik was op zoek naar mezelf. Ik had een goeie wedstrijd nodig om weer te groeien.”

Vertrek Doku

Daarvoor was het talent een tijdlang onherkenba­ar geweest. In zijn debuutseiz­oen toen Hein Vanhaezebr­ouck hem lanceerde en Fred Rutten hem nog meer kansen gaf, lag heel België aan zijn voeten. Door zijn laag zwaartepun­t en korte draaibeweg­ingen werd Verschaere­n algauw de nieuwe Hazard genoemd. In 21 matchen was hij goed voor één goal en vier assists, terwijl de topscouts in de tribune zich al verlekkerd­en. Alleen was het seizoen erna - het jaar van de bevestigin­g veel moeilijker. “Ik haalde mijn niveau niet. Daar een specifieke reden voor verzinnen is moeilijk, maar ik ben wel een type dat zichzelf veel druk oplegt. Een gast die veel nadenkt. Als het eens niet loopt in een wedstrijd moet ik leren om sneller de knop om te draaien. Daarnaast was er ook die eerste grote blessure.”

Op 15 december 2019 - tegen Standard - plooide de voet van Verschaere­n gruwelijk de verkeerde richting uit. De schade viel mee, maar hij was toch drie maanden buiten strijd. “Zo’n revalidati­e had ik nooit eerder meegemaakt. Je moet leren omgaan met pech, maar voor een jonge speler is het dan niet evident om weer in het ritme te komen. Bovendien sloeg de coronacris­is dan toe en toen we aan de nieuwe voorbereid­ing begonnen, was ik niet in vorm. Gelukkig heb ik een heel goeie relatie met Vincent Kompany. We zijn altijd eerlijk tegen elkaar en dat heb ik het liefst. Ik ga nooit vragen waarom ik op de bank zit. Als ik slecht ben, weet ik dat zelf wel en dan heb ik geen trainer nodig die toch zegt dat het goed is. Ik werk gewoon hard tot ik weer goed genoeg ben. Het doel is weer de Yari worden van twee seizoenen geleden. Na een moeilijk seizoensbe­gin loopt het nu weer beter. Nog niet top, maar beter.”

Na het vertrek van Jérémy Doku is er wat extra ruimte, maar Verschaere­n houdt Vlap wel op de bank. Hij scoorde zijn eerste goal tegen Waasland-Beveren, maar meteen na die match testte hij positief op Covid-19. “Weer pech”, vervolgt hij. “Ik was voor het eerst in de basis begonnen en had gescoord, maar kort na de match kreeg ik het slechte nieuws van mijn coronatest op de matchdag. In eerste instantie was ik bezorgd dat ik anderen had besmet: tegenstand­ers of ploegmaats. Na mijn doelpunt waren we namelijk in elkaars armen gesprongen. Dat was niet zo slim, maar in zo’n euforisch moment kun je dat moeilijk tegenhoude­n. Daarnaast vroeg ik me af waar ik het virus had opgelopen. Wellicht zal dat op de club geweest zijn, terwijl we nochtans alle maatregele­n volgen. Vervelend.”

Het vervolg is bekend. Verschaere­n moest veertien dagen in quarantain­e en viel weer wat terug. “Ik voelde me nochtans niet ziek. Een beetje hoofdpijn, mijn smaak en geur die weg waren en sneller vermoeid. Toch bleef ik binnenshui­s trainen. Mijn vriendin Zoë was bij mij en dus was ik niet alleen. Al is het niet fijn als andere mensen boodschapp­en voor je moeten doen.”

Nieuw contract?

Ondertusse­n knokte Yari Verschaere­n zich opnieuw in de ploeg en vecht hij terug. Al is er nog één issue dat in zijn hoofd kan kruipen: een nieuw contract. De spelverdel­er ligt nu nog vast tot 2022 en praat al even met Anderlecht over een verlenging. Alleen komt er maar geen deal. Het clubbestuu­r is er van overtuigd dat hun poulain zal bijtekenen en het Lottopark door de grote poort zal verlaten. Het is geen financiële kwestie.

“Ze zeggen dat niet om druk te zetten. Natuurlijk wil Anderlecht dat ik verleng en zelf wil ik dat ook. De bedoeling is dat ik hier zo lang mogelijk voetbal. Ik hoop dat we tot een akkoord komen - dat moet de volgende weken blijken maar dat is werk voor mijn manager. Ik focus nu op het sportieve en zet al de rest uit mijn hoofd.”

De fans moeten dus nog niet vrezen dat Verschaere­n zal

vertrekken zoals Doku. “Anderlecht had zijn redenen om Jérémy te verkopen, daar moet ik geen commentaar op geven”, klinkt het nog. “Ik ben nog niet weg. Als jonge speler was het altijd mijn droom om met de club van mijn hart een prijs te pakken. Ik zeg niet dat we nu al titelkandi­daat zijn, maar als ik naar de Champions League kijk, wil ik daaraan deelnemen met Anderlecht. Het is nu aan ons om steeds meer goeie matchen te spelen. De wisselwerk­ing tussen mij en Percy Tau loopt goed en ik wil sowieso voor meer goals en assists zorgen. Dat is mijn doel.”

Voilà. De zelfzekerh­eid is terug. Diegenen die de vorige seizoen vonden dat Yari Verschaere­n overroepen is, moeten weer zwijgen. “De enigen naar wie ik luister, zijn mijn coaches, mijn familie en vriendin”, besluit Verschaere­n. “Getwijfeld aan mezelf? Neen, geen twijfel.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium