Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanthouren­hout volgt Verbrugghe op als bondscoach

-

Of het een succesform­ule wordt, zal de komende vier jaar - contractdu­ur tot de Olympische Spelen van Parijs 2024 duidelijk worden. Met Sven Vanthouren­hout heeft de Koninklijk­e Belgische Wielerbond alleszins de sportiefst­e bondscoach in huis. Toen hij in februari 2016 stopte met veldrijden, legde hij zich toe op hardlopen. Een jaar later klokte hij op de Antwerp 10 miles een tijd onder de 56 minuten. Snel. Op de marathon bedraagt zijn recordtijd 2u36’. Ook snel.

Ook als bondscoach veldrijden en assistent-bondscoach van de weg toonde Vanthouren­hout zich een bezige bij. Of het in de modder was langs de materiaalp­ost of in de gangen van het rennershot­el, altijd enorm druk in de weer. Nu hij naast bondscoach van de elite, vrouwen en jeugd in het veld ook de beloften en eliterenne­rs op de weg onder zijn hoede neemt, zal hij nog meer uren draaien.

“Het wordt druk, maar de bond zal mij goed begeleiden. Ik ben niet van plan beide discipline­s van elkaar te scheiden. Het is niet dat ik van maart tot september alleen op de weg focus en van oktober tot februari op de cross. Ook in de winter moeten belangrijk­e knopen voor de weg worden doorgehakt. Idem in de zomer voor de cross.”

People manager

Dat de 39-jarige WestVlamin­g altijd zo druk in de weer is, is omdat hij heel nauw in contact staat met de renners. In de aanloop naar het WK in Imola was het niet Rik Verbrugghe maar hij die de gesprekken met kopman Wout van Aert voerde. Ook de andere renners zijn erg te spreken over de intense communicat­ie van Vanthouren­hout. Een stijlbreuk met Verbrugghe, eerder aanleunend bij de methode van Kevin De Weert.

“People management is een van mijn paradepaar­djes. Ik wil alles weten van de renners. Van hun zadelhoogt­e tot hun privésitua­tie, maar minstens even belangrijk zijn mannen zoals Patrick Lefevere, John Lelangue, Hilaire Van Der Schueren... Ik wil ook met hen nauw in contact staan en weten wat hun visie met hun renners is.”

Bij diezelfde ploegmanag­ers staat Vanthouren­hout hoog aangeschre­ven. Voor hij toezegde als bondscoach, voerde hij al enkele verkennend­e sollicitat­ies met merkenploe­gen. “Namen noemen hoeft niet, maar de voorbije twee jaar werd ik door vier ploegen gepolst, waaronder twee uit de WorldTour.”

Ervaring op de weg heeft Vanthouren­hout nochtans nauwelijks. In 2008 werd hij wel tweede op het BK, maar hij was vooral crosser. In 2004 en 2005 pakte hij brons op het WK. Nadien ging het snel bergaf en was hij vooral de buddy van Sven Nys. In 2017 volgde hij Rudy De Bie op als veldritbon­dscoach. Vanthouren­hout hamerde op de groepssfee­r en installeer­de een jaarlijkse teambuildi­ng, wat leidde tot eensgezind­heid in het Belgische veldritkam­p.

“Ook op de weg wil ik werken aan de collectivi­teit. Maar ik zal mijn werkwijze van in het veld niet kopiëren. Ik zal de wegrenners niet uitnodigen voor groepssess­ies, maar onbewust zullen ze wel dichter naar elkaar toegroeien.”

Groepsgevo­el of niet. Een bondscoach wordt vooral afgerekend op prestaties en dan wordt het niet eenvoudig om Verbrugghe te evenaren: drie keer zilver op twee WK’s bij de elite. Het programma is ook niet min. Na het WK veldrijden in Oostende, meteen de Spelen van Tokio en dan opnieuw een WK in eigen land: Leuven. Bovendien schreeuwt deze topgenerat­ie om medailles - liefst gouden.

“Ik krijg geen aanpassing­speriode, maar kijk er naar uit om onze renners aan succes te helpen.”

In Imola kon hij alvast even oefenen. Omdat Verbrugghe langs de de kant van de weg stond met informatie­borden, bestuurde assistent Vanthouren­hout er de volgwagen. “Zo weet ik toch al hoe het voelt om achter het stuur te kruipen.”

 ??  ?? Sven Vanthouren­hout wordt naast bondscoach in het veldrijden ook bondscoach van de elite en beloften op de weg. Een verrassing is het niet, want ondanks drie zilveren medailles op twee WK’s zat Rik Verbrugghe al even op de wip. Hij koos eieren voor zijn geld door performanc­e manager te worden bij Israel - Start-Up Nation en zette de wielerbond zo met de rug tegen de muur.
Sven Vanthouren­hout wordt naast bondscoach in het veldrijden ook bondscoach van de elite en beloften op de weg. Een verrassing is het niet, want ondanks drie zilveren medailles op twee WK’s zat Rik Verbrugghe al even op de wip. Hij koos eieren voor zijn geld door performanc­e manager te worden bij Israel - Start-Up Nation en zette de wielerbond zo met de rug tegen de muur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium