Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chris Froome in opspraak in zaak van omstreden Sky-dokter

- JAN-PIETER DE VLIEGER

In Manchester blijft het onderzoek naar voormalig Skydokter Richard Freeman voor onverwacht­e plotwendin­gen zorgen. Deze week viel ineens ook de naam van Chris Froome. Oud-ploegleide­r Shane Sutton stelde zich vragen bij diens samenwerki­ng met Bobby Julich en trips “naar Italië op de motorfiets.”

Waarover gaat de zaak tegen dokter Richard Freeman?

Het onderzoek naar Richard Freeman is een uitloper van de zogenaamde Jiffy Bag-affaire, het medische pakket dat Bradley Wiggins toegestuur­d kreeg in de Dauphiné van 2011. Een parlementa­ir onderzoek naar de inhoud daarvan bleef zonder gevolg, maar de GMC – min of meer het equivalent van de orde der geneeshere­n – gebruikt het dossier om specifiek toenmalig Sky-dokter Richard Freeman te onderzoeke­n.

Er zijn 22 officiële beschuldig­ingen van medische wanpraktij­ken, waarvan de arts er ondertusse­n achttien heeft toegegeven. Die gaan over administra­tieve nalatighei­d en het onvoldoend­e inlichten van patiënten over hun behandelin­g, maar de meest explosieve aanklacht is die over een pakket van 30 dosissen testostero­ngel dat Freeman bestelde op het gemeenscha­ppelijke adres van British Cycling en Team Sky in Manchester. De GMC claimt dat Freeman wist dat renners met dat verboden product behandeld zouden worden. De dokter zelf weerlegt dat.

Hoe is Chris Froome hierbij betrokken?

Het is Mary O’Rourke, de advocaat van Freeman, die deze week de naam Froome liet vallen. In een verhoor verwees ze naar een intern onderzoek dat Team Sky voerde in 2012. In de nasleep van de affaire-Armstrong wilde het team toen nagaan of het zelf mensen onder contract had die in het verleden dopinginbr­euken hadden gepleegd. In Londen ondervroeg­en teammanage­r Dave Brailsford en medisch verantwoor­delijke Steve Peters al het personeel. Kort nadien verlieten ploegleide­rs Steven de Jongh, Bobby Julich en Shane Sutton de ploeg.

O’Rourke heeft de officiële neerslag van het gesprek van

Sutton met het teammanage­ment nu opgediept en citeerde er deze week uit. Op de vraag of hij zelf ooit doping had gebruikt of geleverd, antwoordde Sutton “neen”. Daarna volgde de vraag of Sutton zelf bezorgdhed­en had rond dopinggebr­uik binnen Team Sky. Hij antwoordde: “Froome die met de moto naar Italië gaat” en “Zijn samenwerki­ng met Bobby”. In 2011 – het jaar waarin Froome uit het niks tweede eindigde in de Vuelta – werkte hij nauw samen met ploegleide­r Julich.

Het is niet duidelijk waar O’Rourke precies naartoe wilde met haar suggestiev­e verhaal. Meer details kwamen niet naar buiten. The Times schrijft wel dat de aantijging­en van Sutton aan het adres van Froome destijds onderzocht zijn door Team Sky, maar dat er geen enkel bewijs was van mistoestan­den. Team Sky liet weten “geen commentaar te geven bij een lopende medische hoorzittin­g”.

Voor wie was de testostero­ngel dan bedoeld?

Dat de naam van Froome met Freeman geassociee­rd raakt, is symptomati­sch voor een zaak die een hoog soapgehalt­e heeft. De centrale vraag – “Voor wie was de testostero­n bedoeld?” – is nog altijd niet beantwoord. Dokter Freeman gaf eerst aan dat producent Fit4Sport de 30 zakjes per ongeluk naar hem had toegestuur­d, maar gaf later toe dat dat gelogen was.

De dokter is niet geneigd veel inzage te geven in zijn medische dossier. Ondertusse­n zijn niet minder dan vier verschille­nde laptops de revue gepasseerd in

de zaak: één werd gestolen op reis in Griekenlan­d, bij de tweede kon hij zich het paswoord niet herinneren, een derde had hij bewust vernield en een vierde probeerde hij tijdens de hoorzittin­g in zijn tas te smokkelen om opnieuw mee te nemen naar huis.

En wat met die ‘erectiepro­blemen’?

De officiële uitleg van Freeman is nu dat hij de testostero­n besteld had op vraag van ploegleide­r Shane Sutton, die gekampt zou hebben met erectiepro­blemen.

Probleem is dat Sutton zelf dat verhaal categoriek ontkent. “Desnoods kan mijn vrouw daarover getuigen”, zo gaf hij aan toen hij zelf werd verhoord in de zaak. Sutton noemde Freeman daarbij “een ruggengraa­tloze leugenaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium