Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op tocht door ‘spookstad’ Wijnegem Shopping Center

Klanten kunnen online bestelling­en afhalen in nieuwe automaat

- JAN AUMAN

De roltrappen gaan nog altijd vanzelf op en neer. Het is er behaaglijk warm en uit de luidspreke­rs klinkt opgewekte muziek. Wijnegem lijkt in z’n gewone doen, maar de bijna lege gangen en overwegend gesloten rolluiken verraden dat ook het grootste shoppingce­nter van het land in lockdown verkeert. “Maar we zijn wél open, speciaal voor winkels die van de overheid toch klanten mogen ontvangen. De anderen helpen we verder met onze click & collect-ophaalauto­maat”, probeert manager Katrien Geysen er de moed in te houden.

Deze tweede lockdown valt iedereen zwaarder dan de eerste en dat is ook het geval in Wijnegem Shopping Center. “Deze periode is commerciee­l gezien dan ook veel belangrijk­er dan het voorjaar”, verduideli­jkt Katrien Geysen, manager van het Wijnegem Shopping Center. “Sinterklaa­s is al verloren. Hopelijk kan de eindspurt naar Kerstmis nog wat goedmaken wanneer de winkels vanaf 14 december opnieuw open mogen. Ik hoop het met de 250 zaakvoerde­rs hier van harte. Intussen maken we er met z’n allen het beste van.”

Verschil met de eerste lockdown is dat het winkelcent­rum nu gewoon open blijft. De bezoekcijf­ers zijn teruggeval­len tot tussen de 3.000 en 5.000 mensen per dag, een fractie van het aantal shoppers in pre-coronatijd­en. Toch is het bij ingang 10 enigszins druk, maar dat komt vooral door de aanwezighe­id van de supermarkt van Albert Heijn op die plaats. Wat verder blijken de borden van het management die bezoekers aansporen vooral rechts te houden in de gangen, eigenlijk nog weinig nut te hebben. Plaats genoeg, alleszins vele malen meer dan de verplichte anderhalve meter.

Refter

Andere waarschuwi­ngen zijn dan weer wel relevant. “Het is niet toegestaan te eten of te drinken in de voor publiek toegankeli­jke ruimtes.” Dat verbod kwam er nadat Wijnegems burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) tijdens een van zijn passages de shopping mall getransfor­meerd zag in één grote refter van McDonald’s, KFC en andere geopende voedingsza­ken. Eén restaurant was zelfs hotdogs beginnen verkopen.

“Overal zaten vooral jongeren gezellig samen te lunchen en te babbelen. Het was niet veilig. Ik heb daarom een bijzonder besluit getroffen naar het voorbeeld van de markten: ook in het shoppingce­nter mag je eten nu alleen meenemen”, aldus Wynants. Mogelijk ook daarom heeft McDonald’s in het shoppingce­nter intussen de deuren gesloten. De andere uitbaters drukken hun klanten op het hart buiten te eten, ook al is dat even wandelen.

Enkele meisjes die we in het vizier krijgen, lijken aanstalten te maken om hun gefrituurd­e kippenvleu­gels op één van de design zitbanken op te eten. Maar ze bedenken zich en

besluiten uiteindeli­jk toch naar buiten te gaan. “Dat is maar goed ook”, zegt Bart Verheyen, woordvoerd­er van de lokale politie Minos. “Naast bewakingsa­genten van het shoppingce­nter zelf, passeert één van onze twee corona-patrouille­s elke dag minstens één keer via het winkelcent­rum. Soms zijn onze agenten in burger. Nee, een boete hebben we nog niet hoeven uit te schrijven.”

Slechte start

Op ‘illegaal’ smullen laten Marc en Jeanne Bruckenbur­g uit Deurne zich niet betrappen. “Goed dat ze controlere­n. Wel jammer dat die fijne plekken waar we normaal na onze winkelbeur­t in Albert Heijn gezellig iets eten zoals Exki en Panos nu gesloten zijn. Ik vind het niet gezellig nu”, aldus Jeanne. Emmy Meulders en dochter Shana De

Herdt uit Zandhoven vinden het net zalig dat ze de winkelgale­rijen haast voor zich alleen hebben. “We profiteren van een bezoek aan de telecomwin­kel om wat donuts mee te nemen. Voor m’n vriend Sonny en zoontje Leo”, zegt Shana haast verontschu­ldigend.

Verkoopste­rs Tracey Nicholls en Ineke Liekens staan er dan weer wat beteuterd bij in de mooie Neuhauswin­kel vol lekkere pralines. “We zijn pas open sinds 23 oktober. Een week later kwam de lockdown”, vertelt Tracey. “Chocolade mag gelukkig nog verkocht worden, maar meer dan twintig kopende klanten zien we hier niet per dag. Dat betekent een daling met 70% tegenover de startweek. Niet fijn, maar we proberen wie wel tot hier komt extra in de watten te leggen.”

Dat doet ook Savannah Kos van de koffie- en theespecia­alzaak Cantata. “Wij maken nu vooral pakketjes voor klanten klaar. Die worden hier opgepikt, maar we gaan weldra dankbaar gebruikmak­en van de nieuwe click & collect-ophaalauto­maat die Wijnegem ter beschikkin­g stelt voor kleinere retailers zoals wij”, vertelt de gastvrouw mét aroma.

Automaat

Een beetje voorbij inkom 10 staat de nieuwste tegemoetko­ming van het shoppingce­nter aan de 250 deels of volledig lamgelegde huurders: een locker in een opengevouw­en container. “Die deed vroeger dienst in het Sportpalei­s en op andere evenemente­nlocaties als vestiaire”, weet Geysen. “De firma Mobile

Locker schreef nieuwe software afgestemd op onze behoeften. Winkeliers kunnen hun klanten die wat online besteld hebben nu een QRcode sturen, waarna de koopwaar na het inscannen uit één van de 144 kluizen afgehaald kan worden, wanneer ze maar willen. Elf winkels maken er intussen al gebruik van. Het is één van de manieren waarop we ook onze kleinere handelszak­en door deze periode proberen te helpen.”

Jeanne Bruckenbur­g

Bezoeker

“Jammer dat die fijne plekken waar we normaal iets eten nu gesloten zijn. Ik vind het niet gezellig nu.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN FOTO JAN AUMAN ?? Rechts houden of niet. De anderhalve meter afstand komt nu nooit in het gedrang.
FOTO JAN AUMAN FOTO JAN AUMAN Rechts houden of niet. De anderhalve meter afstand komt nu nooit in het gedrang.
 ??  ?? Savannah Kos, de gastvrouw van koffie- en theespecia­list Cantata.
Savannah Kos, de gastvrouw van koffie- en theespecia­list Cantata.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Manager Katrien Geysen demonstree­rt de click & collect ophaalauto­maat, die even voorbij inkom 10 staat.
FOTO JAN AUMAN Manager Katrien Geysen demonstree­rt de click & collect ophaalauto­maat, die even voorbij inkom 10 staat.
 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium