Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veertien dagen bedenktijd voor wie auto online koopt

Cardoen introducee­rt nieuw initiatief om te verkopen, mét 14 dagen bedenktijd Opties liggen vast

- ANDREAS ROTTY

Autohandel­aar Cardoen is gestart met een online systeem om wagens te verkopen. De auto wordt aan de deur geleverd. Je krijgt veertien dagen bedenktijd. Ben je niet tevreden, dan krijg je je geld terug. Het heeft veel weg van een paar schoenen bestellen op Zalando. “We nemen een risico, maar dat is beter dan niets doen tijdens de lockdown”, zegt Ivo Willems, CEO van Cardoen.

Het systeem bij Cardoen gaat als volgt. Je kiest online een auto. Je doet een telefoon en eventueel een videogespr­ek met een verkoper. Je koopt de auto zonder die ooit aangeraakt te hebben. De wagen wordt voor jouw voordeur afgezet. Je mag ermee beginnen rondrijden. Je krijgt een bedenktijd van veertien dagen. Is de auto toch niet helemaal jouw ding, dan kun je de auto terugbreng­en. Je krijgt de volledige aankoopsom terug, plus het inschrijvi­ngsgeld.

“Je mag geen mensen meer ontvangen in de showroom en ze kunnen geen proefritje maken. Dit systeem is puur online. Sommige aankopers zullen zich dus vergissen. Op deze manier krijgen ze zekerheid dat ze geen miskoop doen”, zegt Ivo Willems, CEO van Cardoen met zestien vestiginge­n en hoofdzetel in Wilrijk. “Er zijn wel enkele voorwaarde­n aan verbonden. Je mag niet meer dan duizend kilometer rijden en de auto moet in originele staat en proper teruggebra­cht worden.”

Retourrech­t

Het is in België verplicht om bij online aankopen retourrech­t te geven. Cardoen geeft de klant een bedenktijd van veertien dagen. Dat is ook het geval bij de aankoop van bijvoorbee­ld horloges of schoenen. “Het is alsof je schoenen bij Zalando koopt. We zijn de eersten in België die het op deze manier doen”, zegt Willems.

“Anderen verklaren ons zot. Als je iemand met een nieuwe auto laat rijden, gaat de kilometert­eller omhoog. Eens je die terugkrijg­t, is het geen nieuwe auto meer en daalt de prijs.” Dat betekent dus verlies voor Cardoen. Daar komt nog bij dat je wagens moet inschrijve­n en dat kan honderden euro’s kosten. Die som neemt Cardoen ook voor zijn rekening.

Financieel risico

“We nemen financieel een risico. Teruggebra­chte wagens kosten ons wel wat”, zegt Willems. “We hebben een budget opzijgezet en gaan het proberen. Tijdens de sluiting van de showroom in de vorige lockdown waren de verkoopcij­fers rampzalig. Bij deze lockdown denken we: doen we nu niets, dan verdienen we opnieuw niets. Wie weet loopt het heel goed en zetten we het systeem verder na de lockdown.”

Danny Smagghe, woordvoerd­er van automobili­stenvereni­ging Touring, reageert positief. “Nu de verkoop van wagens stilligt, kan dit voor een aantal mensen een oplossing zijn. Mensen die snel een nieuwe auto nodig hebben omdat ze bijvoorbee­ld een accident gehad hebben. Het is de moeite waard om te onderzoeke­n of dit systeem kan werken in België. Het bedrijf Cardoen is groot genoeg om zich aan die test te wagen.”

Cardoen koopt auto’s in grotere hoeveelhed­en rechtstree­ks bij de

fabrikant aan en slaat concessieh­ouders over. Zo blijft de prijs laag. “De meeste autodealer­s overlopen graag met de klant alle verschille­nde opties die een wagen kan hebben”, zegt Joost Kaesemans van Febiac, de vereniging van de automobiel­sector. “Bij Cardoen speelt dat minder. Daarom is dit bedrijf geschikter voor deze strategie.”

Test Aankoop ziet geen graten in deze strategie van Cardoen. “Het online gebeuren zal neerkomen op een analyse van de kleine lettertjes”, zegt woordvoerd­er Simon November. “Die lijken allemaal in orde te zijn. 200 euro betalen als de auto wat vuil is, is aan de hoge kant. Maar ook dat is nog binnen de perken.”

Ivo Willems

CEO Cardoen

“Het systeem lijkt op schoenen kopen bij Zalando. We zijn de eersten in België die dit proberen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Ivo Willems, CEO van Cardoen.
FOTO WALTER SAENEN Ivo Willems, CEO van Cardoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium