Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempenaar introducee­rde 50 jaar geleden beroemde ‘chocoladek­aas’ in ons land

Kempenaar Vic (80) introducee­rde 50 jaar geleden beroemde smeerpasta in België

- BRITT PEETERS

In Citta Kempen vertelden de zaakvoerde­rs van KaDé in Olen afgelopen weekend over het 50jarige bestaan van Paschka. De verkoop van smeerpasta van verse kaas en chocolade levert vandaag een jaaromzet van 4 miljoen euro op. Het koppel geeft toe dat ze de ‘legende’ rond het populaire streekprod­uct niet met zekerheid kennen. Toen hij dat hoorde, stapte Vic Van den Putte (80) uit Antwerpen met veel plezier naar de krant om te vertellen hoe hij destijds, vanuit zijn kaashandel in de Antwerpse Kerkstraat, ‘zijn’ Paschka in België op de kaart zette.

“Vijftig jaar geleden zou Paschka zijn uitgevonde­n in Kasterlee, vandaag zorgt hij voor twintig jobs en een jaaromzet van 4 miljoen euro”, zeiden Sabine De Laet en haar man Dirk De Decker, zaakvoerde­rs van KaDé, het Kempense bedrijf dat Paschka produceert, in onze weekendbij­lage Citta Kempen. Zou zijn uitgevonde­n, want zoals het een legende betaamt, is de ontstaansg­eschiedeni­s van Paschka enigszins opgegaan in de misten van het verleden. “Ons is verteld dat het voor het eerst bereid is in de kelder van hotel-restaurant Keravic”, aldus Sabine en Dirk.

De twee kunnen nu de cirkel rond maken: de legende rond het bekende kaas-chocosmeer­sel dat al vijftig jaar op de markt is, is eindelijk opgelost nu Vic Van den Putte (80) uit de anonimitei­t is opgestaan. “Ik kreeg in het weekend een telefoontj­e van een vriend:

Vic, ze spreken in de Gazet over Paschka en weten niet hoe het is uitgevonde­n. Ik koop altijd een krant op zaterdag, maar zag het artikel niet staan, omdat het alleen in de Kempense editie verschenen is. Ik was zo benieuwd wat de huidige producente­n over Paschka te vertellen hadden”, zegt Vic.

Paaskaas

De ontstaansg­eschiedeni­s van Paschka in ons land ligt volledig bij hem. Hij begon niet in Kasterlee, maar in Antwerpen. In de Kerkstraat baatte Vic er in de jaren zestig en zeventig een kaashandel uit. “Een tante van mijn vrouw werkte toen in Rusland op de ambassade. Zij was het die Paschka meebracht en het aan mij liet proeven. Paschka zou ‘paaskaas’ betekenen in het Russisch. Daar eten ze het traditione­el alleen met Pasen. De combinatie van verse kaas en chocolade was hier totaal onbekend. De Russische Paschka had al de bekende buche-vorm, maar smaakte heel anders. Hij was heel korrelig. Ik heb het recept verfijnd, aangepast met andere producten en veel smeuïger gemaakt. Ik nam een patent op de fabricatie en het model en dan is de bal aan het rollen geraakt.”

De Paschka van Vic viel in de smaak en ging als zoete broodjes over de toonbank. “Ik leefde me er helemaal in uit. Dertien Paschkavar­ianten maakte ik: met peper, curry, gember, ananas, aardbei enzovoort. Die met gekonfijt fruit was de bestseller. Aan de vorm heb ik nooit iets gedaan, die was perfect. Ronde kazen nemen veel plaats in in de toonbank, dat probleem had je met Paschka niet.”

Tijdens de hoogdagen in de Kerkstraat maakte Vic wel duizend Paschka’s van één kilogram per dag. “Ik maakte de Paschka, twee winkelmeis­jes staken hem in dozen. We begonnen om 6u en op de middag waren we klaar. Dan werd alles naar de groothande­ls over het hele land gestuurd. Naar Nederland en Duitsland transporte­erden we ook, al werd het in Duitsland geen succes. Daar werkten ze liever met eigen producten.”

Toen de winkel in de Kerkstraat te klein werd, verkaste Vic naar zijn heimat Lichtaart (Kasterlee). “Ik kocht er zevenduize­nd vierkante meter grond, volledig onderkelde­rd om Paschka te fabriceren. Ik baatte er toen ook mijn hotelresta­urant Keravic uit. Dat betekent trouwens ‘Huis van

Vic’ in het OudKeltisc­h. Dirk en Sabine hadden dus wel gelijk toen ze spraken over Kasterlee, maar om exact te zijn was het dus in Antwerpen waar Paschka voor het eerst gemaakt werd. Maar van mij mogen ze het zeker een echt Kempens streekprod­uct blijven noemen, hoor.”

Vic Van den Putte

Uitvinder Paschka

“Als ik nu lees dat ze een jaaromzet van 4 miljoen draaien, schrik ik toch wel. Ik had bij de verkoop een contract moeten afsluiten met royalty’s, zodat ik er nu nog aan zou verdienen.”

Royalty’s

En toch besloot Vic dertig jaar geleden om wegens familiale omstandigh­eden zijn succesvoll­e zaak te verkopen aan AKC, de Antwerpse Kaascentra­le. “Geen gemakkelij­ke beslissing, maar het leven gaat verder. Als ik nu lees dat ze een jaaromzet van 4 miljoen draaien, schrik ik toch wel. Ik ben er nu wel zeker van dat ik toen tien keer zoveel geld had kunnen vragen. Of ik had een contract moeten afsluiten met royalty’s, zodat ik er nu nog aan zou verdienen. Ach, het maakt niet uit. Ik ben allang blij en vooral trots dat Paschka het nog altijd zo goed doet.”

Vic baatte ook 22 jaar café ‘t Keravikske aan het MAS uit. Maar daar stopte hij in 2016 mee en ondertusse­n is hij met pensioen. “Maar met al mijn energie zou ik gerust nog aan iets nieuws willen beginnen”, klinkt het.

De man ziet er bovendien nog lang geen 80 uit. “Dat komt van al die Paschka”, geeft hij toe. “Af en toe eet ik het nog. De man van het kaaskraam op de Vogeltjesm­arkt weet trouwens dat ik de uitvinder ben en spreekt me er geregeld op aan. Ik vind trouwens dat het nog beter geworden is dan vroeger.”

Vic hoopt snel met Dirk en Sabine af te spreken om met zijn eigen ogen te zien hoe Paschka vandaag in Olen gemaakt wordt. “Destijds had ik veel internatio­nale klanten in het hotel. Ze werkten voor Janssen Pharmaceut­ica (Beerse) of Estée Lauder (Oevel). De Amerikanen waren verzot op Paschka. Als ik naar daar had geëxportee­rd, had het misschien ‘big’ kunnen worden. Die tip kan ik misschien aan Dirk en Sabine doorgeven”, knipoogt hij.

 ??  ??
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Vic Van den Putte, ‘uitvinder’ van smeerpasta Paschka.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Vic Van den Putte, ‘uitvinder’ van smeerpasta Paschka.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Sabine De Laet en Dirk De Decker van KaDé in Olen.
FOTO JOREN DE WEERDT Sabine De Laet en Dirk De Decker van KaDé in Olen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium