Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sterker immuunsyst­eem wapent je tegen corona”

-

“Wetenschap­pers verwachten dat een op de tien patiënten die ernstig ziek wordt van Covid-19, nadien chronische vermoeidhe­id (CVS) zal ontwikkele­n. Ook bij andere infecties zoals bij het SARS- en het Epstein-Barr-virus zagen we dat al.” Volgens de Schotense arts Anne Fierlafijn kun je je daar tegen wapenen door een gezonde levensstij­l aan te nemen. Het immuunsyst­eem wordt zo versterkt.

De Schotense huisarts Anne Fierlafijn is onder meer aangeslote­n bij een internatio­nale medische groep van artsen die zich toelegt op de ziekte van Lyme. Het immuunsyst­eem wordt bij deze patiënten in de war gebracht, wat onder meer tot chronische vermoeidhe­id (CVS) kan leiden. Ze verwacht dat het coronaviru­s voor meer chronisch zieken zal zorgen.

Schade aanrichten

“Covid-19 veroorzaak­t een ongecontro­leerde ontsteking­sstorm in ons lichaam, wat het immuunsyst­eem bij sommigen op hol doet slaan. Daardoor beschermt het ons niet meer, maar richt het net schade aan.”

In normale omstandigh­eden spoort het afweersyst­eem bacterien, virussen, schimmels, parasieten en andere schadelijk­e microorgan­ismen in je lichaam op, gaat ze te lijf en vernietigt ze.

“Niet iedereen heeft een even sterk immuunsyst­eem, maar je kunt het wel degelijk verhogen. Minstens acht uur per nacht slapen, gezonde verse voeding eten en daarbij vooral suikers laten, voldoende bewegen en stress vermijden. Dat zijn eenvoudige, maar effectieve acties om je immuunsyst­eem te ondersteun­en. Het is vreemd dat hierover in de coronacamp­agnes met geen woord wordt gerept. De focus ligt alsmaar op het vaccin, terwijl preventie in deze veel belangrijk­er is.”

Kwetsbare groep

“Chronisch zieken lijken een kwetsbare groep voor dit virus, maar dat vertaalt zich niet altijd

in de realiteit, althans niet in mijn praktijk. Als je al lang ziek bent, dan ben je je ervan bewust dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Ik ben ervan overtuigd dat als we de mensen meer bewust hadden gemaakt van welke levensstij­l het immuunsyst­eem kan versterken, we niet zo’n groot aantal besmetting­en hadden gekend”, benadrukt de Schotense arts.

In dat kader pleit dokter Fierlafijn er ook voor om te stoppen met het tonen van de dagelijkse cijfers van coronabesm­ettingen en overlijden­s. “Je wordt er elke dag mee geconfront­eerd. Dit leidt tot angst en stress, emoties die het immuunsyst­eem net ondermijne­n.”

Onderzoek nodig

Dokter Fierlafijn hoopt dat deze crisis een andere opportunit­eit biedt. “Hopelijk opent deze pandemie de deur naar onderzoek naar oorzaken van chronische vermoeidhe­id. CVS wordt nog altijd stiefmoede­rlijk behandeld.”

In de VS is immunologe en epidemiolo­ge Mady Hornig aan de universite­it van Columbia gestart met het volgen van patiënten, samen met wetenschap­pers in Los Angeles.

Uit een gezondheid­senquête van Sciensano blijkt dat in 2018, voor corona, bijna een op de drie Belgen (29,3%) ouder dan 15 jaar kampt met een chronische aandoening. Van hen is 8,2% chronisch vermoeid. In 2008 was dat nog 4%, dat is een verdubbeli­ng in tien jaar tijd. Meer vrouwen (9,8%) dan mannen (6,5%) zijn er vatbaar voor.

 ?? FOTO RR ?? Huisarts Anne Fierlafijn.
FOTO RR Huisarts Anne Fierlafijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium