Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SCK Mol produceert recordaant­al radio-isotopen voor kankerbest­rijding

-

Ondanks de coronaperi­kelen produceerd­e het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol dit jaar al meer dan negen miljoen eenheden van de medische radioisoto­pen molybdeen-99 en lutetium-177. Die worden aangemaakt in de BR2-reactor in Mol en worden wereldwijd ingezet om bepaalde kankers op te sporen en te behandelen.

Het SCK nam vanaf het begin van de pandemie strenge maatregele­n om het coronaviru­s uit zijn onderzoeks­centrum, en zeker zijn BR2-onderzoeks­reactor, te weren. “De productie van medische radio-isotopen mocht en mag onder geen beding stilvallen. De nucleaire geneeskund­e rekent op ons, net als honderddui­zenden patiënten wier diagnose of behandelin­g niet uitgesteld kan worden. Hier hangen mensenleve­ns aan vast”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal bij het SCK. Dat erkende ook de federale overheid, die SCK een “essentiële dienst” noemt.

Het SCK is een van de zes producente­n wereldwijd van medische radio-isotopen. De vraag daarnaar groeit jaar na jaar omdat het aantal kankerpati­ënten blijft stijgen.

Continue bevoorradi­ng

Om een continue bevoorradi­ng te verzekeren, besliste SCK al in 2019, op een moment dat niemand had kunnen voorspelle­n dat een pandemie de productie mogelijk lam zou kunnen leggen, om het aantal draaidagen van de

BR2-onderzoeks­reactor te verhogen van 160 naar 210 per jaar.

Elke tien jaar moet SCK bewijzen dat alle systemen van de BR2 volgens de veiligheid­svoorschri­ften functioner­en. “De veiligheid­sevaluatie om de uitbating tot 2036 te verzekeren, is in voorbereid­ing”, zegt Eric van Walle. “Toch zijn we nu al overtuigd dat dit haalbaar is: enerzijds dankzij het continue onderhoud van de onderzoeks­reactor en anderzijds dankzij bijkomende investerin­gen die er nu aan komen.”

 ?? FOTO SCK ?? Radio-isotopen van het SCK worden wereldwijd gebruikt om kankers in beeld te brengen en te bestrijden.
FOTO SCK Radio-isotopen van het SCK worden wereldwijd gebruikt om kankers in beeld te brengen en te bestrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium