Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijandig vuur rond Vlaamse regering

- PIETER LESAFFER

Dat N-VA samen met Groen een buddy-project tegen eenzaamhei­d opzet, schiet in het verkeerde keelgat bij Vlaamse coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V. Het is tekenend voor de nervositei­t rond de Vlaamse regering.

‘Fred en Frieda’ heet het project dat Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA) samen met zijn Groen-collega Jeremie Vaneeckhou­t heeft gelanceerd. Het doel is om twintigdui­zend eenzamen te koppelen aan evenveel buddy’s die hen contactere­n. Het warme project kreeg na één dag al 1.500 aanvragen.

Maar in de politiek is niet iedereen even enthousias­t, toch niet over de manier waarop dat tot stand is gekomen. Op de parlements­banken van CD&V en Open Vld klinkt gemor (“een gemiste kans”) dat niemand van hen dat mee heeft mogen lanceren (“waarom niet met de meederheid­spartijen?”). Bij N-VA is te horen dat hier geen kwade wil achter zit. De link met Groen was net bedoeld om de politieke kloof tussen meerderhei­d en oppositie te overbrugge­n. Maar dat voedt het wantrouwen blijkbaar.

Spreidstan­d van N-VA

Dat zelfs over zo’n project nervositei­t in de lucht hangt, is tekenend voor de spanning die dezer dagen rond de Vlaamse regering hangt. Sinds de vorming van de federale Vivaldi-regering zit N-VA in een spreidstan­d tussen Vlaamse regeringsd­eelname en federale oppositie en dat zet vooral de verhouding tussen N-VA en “verrader” Open Vld onder druk.

Tijdens de ellenlange regeringsv­orming is de relatie tussen die twee partijen al onder het vriespunt gezakt en het lijkt niet te verbeteren. Zo herinnerde kopstuk Theo Francken eerder deze week Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Twitter aan zijn voornemen om de kerncentra­les open te houden, terwijl de regering-De Croo intussen concrete plannen maakt om die net allemaal te sluiten. Lachaert reageerde op zijn beurt opvallend scherp: “Een coalitiesy­steem is geen dictatuur van één partij over de anderen. Bij N-VA denken ze daar anders over. Anderen vernederen behoort tot het DNA van N-VA. Daarom mislukten jullie ook in de formatie.”

Volgens verschille­nde insiders in de Vlaamse regering heeft dat allemaal (voorlopig) weinig impact op de werking van die regering. “We nemen nog steeds beslissing­en, de dossiers blijven niet liggen”, klinkt het. Ook de verstandho­uding tussen de ministers blijkt goed te zitten. “Er heerst een sfeer van: we zullen hen eens laten zien.”

Zelfs tussen Open Vld-viceminist­er-president Bart Somers en N-VA-regeringsl­eider Jan Jambon zou het nog steeds goed zitten. Zij hebben nochtans alles om te clashen. Al tijdens hun jeugdjaren bij de Volksunie-jongeren stonden ze lijnrecht tegenover elkaar en nu staan ze in de vuurlinie van hun Twitterend­e partijgeno­ten. Maar voorlopig lijkt het hen niet te raken. “Dit is geen gezonde situatie”, vernemen we.

Nog meer problemen kan Jambon in ieder geval missen. Na de zomer leek de Vlaamse regering met een sterke Septemberv­erklaring nochtans een doorstart te maken. Maar al snel was ze weer op achtervolg­en aangewezen tegenover de federale collega’s. Zo weigerde Jambon eerst nog strengere coronamaat­regelen onder het motto “pas blussen wanneer het huis in brand staat”, maar het virus haalde hem al snel in en ten slotte nam de regering-De Croo de touwtjes weer in handen.

Te weinig, te laat

Dat beeld werd deze week nog eens bevestigd in de loononderh­andelingen voor het Vlaamse zorgperson­eel. Die zitten al een hele tijd vast en daar deed federaal minister Frank Vandenbrou­cke (sp.a) nog een schepje bovenop. Hij beloofde het federale zorgperson­eel in de ziekenhuiz­en een extra eindejaars­premie, wat druk zet op Vlaanderen om hetzelfde te doen voor zijn zorgperson­eel, onder meer in de woonzorgce­ntra en de gehandicap­tenzorg. Daarover lopen nu verder onderhande­lingen met vakbonden en werkgevers, maar zij vrezen dat het too little too late wordt.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De Vlaamse regering: wanneer breekt het elastiekje?
FOTO BART DEWAELE De Vlaamse regering: wanneer breekt het elastiekje?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium