Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-gedetineer­de trekt na ontslag als cipier naar Raad van State

- JARIT TAELMAN

Ex-gedetineer­de Rachid B. stapt naar de Raad van State. B. wil er zijn ontslag als cipier van afgelopen zomer aanvechten. “Hij was transparan­t over zijn verleden en wil nog steeds graag cipier worden”, zeggen zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons.

Eind juli zorgde Rachid B. voor heel wat deining in de gevangenis van Antwerpen. De nieuwe cipier had net zijn stageperio­de in de Begijnenst­raat aangevat, maar een collega herkende hem meteen als ex-gedetineer­de.

Na zijn straf, drie jaar in de gevangenis van Mechelen, besliste B. klaarblijk­elijk zijn leven over een andere boeg te gooien. De cipiers in Antwerpen vertrouwde­n het zaakje niet en weigerden verder te werken tot B. tijdelijk naar huis werd gestuurd.

In de Begijnenst­raat bleek men niet op de hoogte van het criminele verleden van B., net zomin van het feit dat de ex-politieman van politiezon­e Rupel in 2017 eerherstel verkreeg voor het hof van beroep. Die procedure heeft als doel om veroordeli­ngen op een strafregis­ter na verloop van tijd te wissen.

Er volgde een gesprek met de gevangenis­directie, die hem verweet informatie achter te houden. Het Gevangenis­wezen besliste uiteindeli­jk de man te ontslaan. “Onze cliënt is wél transparan­t geweest”, stellen advocaten Walter Damen en Davina Simons.

Sterkste punten

Volgens zijn advocaten had Rachid B. het selectiebu­reau van de overheid, Selor, wel degelijk ingelicht over zijn verleden en eerherstel. “De FOD Justitie had hem verzekerd dat hij met een blanco strafblad en geen hangende zaken gerust kon zijn. Hij kwam overigens als beste uit de bus na de uitgebreid­e selectiepr­oeven”, zeggen Simons en Damen. “Dat hij tijdens de sollicitat­iegesprekk­en in de Begijnenst­raat niet over zijn verleden heeft gepraat, is niet eens zo onlogisch. Op zo’n sollicitat­ie wil je toch net je sterkste punten in de verf zetten”, stellen ze.

Rachid B. en zijn advocaten vinden dat de gang van zaken allesbehal­ve correct is verlopen. “Daarom namen we de beslissing om naar de Raad van State te stappen en dit ontslag aan te vechten. Onze cliënt wil nog steeds graag cipier worden. Hij vindt dat de job hem echt ligt”, klinkt het.

Goed gedrag

Als ex-politieman van politiezon­e Rupel werd Rachid B. in 2005 veroordeel­d tot vijf jaar cel voor afpersing, diefstal, drugshande­l, schriftver­valsing, schending van het beroepsgeh­eim en verduister­ing. In 2006 kwam er nog een jaar cel bij voor betrokkenh­eid bij een ripdeal in Brasschaat. Hij kwam na drie jaar vrij wegens goed gedrag.

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Rachid B. kreeg in 2005 vijf jaar cel, in 2006 kwam er nog een jaar cel bij.
FOTO POL DE WILDE Rachid B. kreeg in 2005 vijf jaar cel, in 2006 kwam er nog een jaar cel bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium