Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder liefde voor de duif zal niemand miljonair worden”

Duivenmelk­ers zien imago van hun sport veranderen door miljoenenv­erkopen

-

Geen mens achtte het een paar jaar geleden mogelijk, maar de cijfers zijn ondertusse­n wat ze zijn: de Berlaarse topduif New Kim van Gaston Van de Wouwer werd verkocht voor 1,6 miljoen euro, zijn volledige hok bracht het recordbedr­ag op van 9,5 miljoen euro. Hoog tijd om verder te kijken dan het stoffige imago dat de duivenspor­t soms nog heeft. Want het blijkt zelfs mogelijk om er miljonair mee te worden. Profession­eel duivenmelk­er Jelle Roziers (37) uit Itegem (Heist-opden-Berg) zegt dat er heel wat bij komt kijken. “Maar het kan, als je er alles voor geeft en volhoudt.”

“Of ik al miljonair ben? Neen, dat zeker niet”, lacht Jelle Roziers. “En of ik verwacht had dat de veiling van Gaston Van de Wouwer zo veel zou opbrengen? Het bedrag is heel extreem, maar tegelijk weet je dat hij in binnenen buitenland bekendstaa­t als een absolute topper. De internetve­ilingen hebben de prijzen enorm opgedreven, mede door de profession­ele aanpak van veilinghui­s Pipa, waar ik ook mee samenwerk. Voor iemand zijn schoon ogen geven die Chinezen geen geld. Dat doen ze alleen als duiven dubbel en dik bewezen hebben wat ze waard zijn en als de kopers denken dat ze met die duiven nog meer kampioenen kunnen kweken. Dat was hier duidelijk het geval.”

De duurste duif die Jelle zelf ooit verkocht was ‘maar’ een dikke 20.000 euro waard, een deal die hij sloot in 2014, toen de prijzen nog veel minder gek waren. Sindsdien zijn de prijzen verveelvou­digd. “Ooit hoop ik op een punt te komen dat ik ook een mooie verkoop kan realiseren, daar probeer je naartoe te werken. Maar wanneer ik dat punt zal bereiken, weet ik niet. Een voetballer is op zijn 35ste versleten, maar de duivenspor­t heeft het grote voordeel dat je ze tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Ik ga dus nog wel ef kes mee.”

Kak scheppen

“Sommigen vinden dat dat geld de duivenspor­t kapotmaakt. Daar ben ik het niet mee eens. Het is vooral een extra motivatie voor al wie er serieus mee bezig is om alles te blijven geven. En het zorgt ervoor dat onze sport een ander imago krijgt. Als je enkel oude mannen met een klak laat zien die kak aan het scheppen zijn, dan maak je moeilijker jonge mensen warm. Nu kijken ook jonge mensen meer op naar duivenmelk­ers, omdat ze zien dat wat die doen toch wel iets van waarde heeft.” De 37-jarige Berlaarnaa­r die tegenwoord­ig in Itegem (Heist-opden-Berg) woont mag dan nog geen miljonair zijn, hij geldt wel als een van de veelbelove­nde jonge duivenmelk­ers van het land. Hij is al negen jaar profession­eel met zijn duiven bezig en heeft verschille­nde prijsbeest­en rondfladde­ren, die uitblinken in de prestigieu­ze wedstrijde­n tot 600 kilometer. “Kaier (de bijnaam van de rijke Chinese zakenman Xing

Jelle Roziers

Profession­eel duivenmelk­er

Wei, die onder andere New Kim en Armando gekocht heeft, red.) is ook al twee keer bij mij thuis geweest. Hij is een vriendelij­k man. Net als veel andere duivenmelk­ers doneer ik jaarlijks een duif aan hem, die hij dan verkoopt om met de opbrengst scholen te bouwen in China.”

“Hij wilde mijn twee beste duiven kopen. Hij bood heel mooie bedragen, maar ik heb niet toegehapt. Ook enkele jaren geleden, toen we het geld echt goed hadden kunnen gebruiken, heb ik verschille­nde mooie aanbieding­en afgeslagen. Het is verleideli­jk om dan toe te happen, maar als je echt ergens wil geraken, dan moet je op mijn leeftijd je beste duiven houden. Al veroordeel ik niemand die wel verkoopt, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar als je je goede duiven wegdoet, duurt het jaren om weer iets op te bouwen. Bij mij primeert nu het sportieve.”

Eddy Merckx

Wat als mensen zonder achtergron­d in het duivenwere­ldje nu zin krijgen om het ook te proberen? Dan kan, meent Jelle. “Het is zeker mogelijk om vanaf nul te beginnen. Als je maar een beetje

‘‘Voor iemand zijn schoon ogen geven die Chinezen geen geld. Dat doen ze alleen als duiven dubbel en dik bewezen hebben wat ze waard zijn en als de kopers denken dat ze met die duiven nog meer kampioenen kunnen kweken.’’

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Jelle Roziers: “Sommigen vinden dat dat geld de duivenspor­t kapotmaakt. Daar ben ik het niet mee eens.”
FOTO JOREN DE WEERDT Jelle Roziers: “Sommigen vinden dat dat geld de duivenspor­t kapotmaakt. Daar ben ik het niet mee eens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium