Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse hotspots voor duiventale­nt

-

Antwerpen is niet de provincie met de meeste duivenmelk­ers. Toch komen heel wat duiven die voor veel geld verkocht zijn, uit die provincie.

“Er zijn tussen de 15.000 en

20.000 duivenmelk­ers in ons land, waarvan het merendeel in Vlaanderen actief is”, zegt Rik Hermans, uitgever van het bekende duivenblad De Duif. “In OostVlaand­eren en West-Vlaanderen vind je de meeste duivenmelk­ers. Antwerpen is de derde Vlaamse provincie, gevolgd door VlaamsBrab­ant en Limburg.” “Specifiek is dat er in Antwerpen veel mensen bezig zijn met de ‘grote halve fond’, met afstanden tot

600 kilometer. Er zijn elke week nationale vluchten, waar veel prestige mee te halen valt. Ook commerciee­l zijn dat vaak duiven waar vanuit het buitenland veel geld voor betaald wordt.”

In het Antwerpse springen er een paar regio’s uit. “In de streek van Berlaar, Nijlen, Heist-op-denBerg en Putte zijn van oudsher veel duivenmelk­ers actief. Daar zitten dus ook veel toppers. Ook vroeger werd daar al veel geld ingezet. En als er geld bij komt kijken, wordt er vaak ook extra werk gemaakt van kwaliteit. Waarschijn­lijk heeft het er ook mee te maken dat het de streek van de diamantsli­jpers was, en dat zij de middelen hadden”, klinkt het.

“Ook elders in de provincie zijn er concentrat­ies van gemeenten waar veel goede duivenmelk­ers zitten. Ik denk aan Oud-Turnhout, Mol en Zandhoven, waar telkens een reeks zeer goede hokken te vinden is. Ze trekken zich op aan elkaar en worden zo steeds sterker. Ze ruilen vaak ook onderling kweekduive­n, zodat er telkens nieuwe toppers

De duivenmark­t in Lier: tegenwoord­ig meer een cultureel gegeven dan een plek om topduiven te kopen.

 ??  ??
 ?? ZANDHOVEN ??
ZANDHOVEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium