Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bang afwachten voor nieuwe coronapiek

-

Voor veel eersteklas­seclubs is het bang afwachten wat de gevolgen zullen zijn van het gereis van de 88 internatio­nals uit 1A tijdens de jongste interlandb­reak. Voor zover bekend zitten de 1A-clubs nog met negen positieve gevallen, maar sommige wachten nog op de resultaten van de laatste testronde.

Na de vorige testronde bij hun club of land zijn op dit moment negen voetballer­s uit de Jupiler Pro League op weg om komend voetbalwee­kend te missen. Het gaat om Eduard Sobol (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard), Dimitar Velkovski (Cercle Brugge), Yevhen Makarenko (Kortrijk), Alessio CastroMont­es en Elisha Owusu (allebei AA Gent), één nietgeïden­tificeerde speler van Zulte Waregem en twee van Moeskroen. Bij AA Gent is ook hulptraine­r Peter Balette besmet.

Die eerste vier hebben hun laatste testronde voor dit weekend al gehad en staan dus sowieso aan de kant. Maar sommige clubs kregen de laatste resultaten pas gisteren of vandaag, waardoor de cijfers nog kunnen veranderen.

Bij AA Gent gaat het zo onder anderen om (de eerdere positieve gevallen) CastroMont­es en Owusu, die hun resultaat nog niet hebben. Als zij dit keer negatief testen, kunnen ze nog worden toegevoegd aan de groep.

Door hun soms late terugkeer zijn het vaak de internatio­nals die hun testresult­aat nog niet kennen. Dat is nochtans de groep voor wie de clubs het meest op hun hoede zijn, omdat die spelers in de voorbije interlandb­reak veel moesten reizen en van coronabubb­el wisselden. Enkele dagen na de vorige break in oktober zag de Jupiler Pro League zijn aantal besmette spelers ook pieken tot 26. Bovendien verlieten de voorbije weken nog meer spelers de Jupiler Pro League voor hun nationale ploeg dan de vorige keer. Liefst 88 spe

lers trokken eropuit, sommigen naar de andere kant van de wereld. Toch is het huidige aantal bekende positieve gevallen voorlopig niet eens de helft van in oktober. Omdat de schade deze keer wel meevalt? Of omdat de piek nog moet komen?

Opletten met Oekraïners

Sowieso volgen de clubs het met argusogen op. Eduard Sobol en Yevhen Makarenko werden allebei besmet bij de nationale ploeg van Oekraïne, waar liefst zeven spelers positief testten. Omdat AA Genttopsch­utter Roman Yaremchuk er ook rondliep, werd hij na zijn terugkomst in Gent apart gehouden van de groep.

Het is bang afwachten of het aantal besmetting­en de komende dagen toch nog zal stijgen. De voorbije maanden hebben al zo’n honderdtal van de ruim vijfhonder­d spelers in onze hoogste klasse corona gehad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium