Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad wil 900 bushokjes herinricht­en met wifi en groendaken

In eigen beheer kunnen 900 Antwerpse wachthuisj­es wifi en groendaken krijgen

- SACHA VAN WIELE

Het Antwerpse stadsbestu­ur wil de wachthuisj­es aan tram- en bushaltes kopen. Zo wordt belet dat die worden afgebroken op het einde van de exploitati­e door eigenaar Clear Channel in 2021 en reizigers letterlijk in regen en wind komen te staan. Daarnaast zoekt Antwerpen een nieuwe exploitant die dan wachthuisj­es kan leveren met groendaken, sensoren en wifi-punten.

In Antwerpen staan ongeveer 900 wachthuisj­es. Zowat 800 zijn eigendom van Clear Channel. Het contract voor het exploitere­n van deze infrastruc­tuur verloopt in de loop van volgend jaar. Als er geen verlenging komt van deze overeenkom­st, zal Clear Channel deze wachthuisj­es afbreken.

Antwerps schepen van Openbaar Domein en Innovatie Claude Marinower (Open Vld) wil geen toelichtin­g geven zolang de onderhande­lingen lopen. Maar het collegebes­luit over de aankoop van deze wachthuisj­es geeft wel wat duidelijkh­eid.

“Naar de toekomst toe heeft de stad echter de ambitie om het eigendomsr­echt van de wachthuisj­es (onmiddelli­jk) te verwerven en in eigendom te houden, waardoor de verwijderi­ng van de wachthuisj­es bij het einde van de opdracht niet langer nodig is. Hierdoor is de stad minder afhankelij­k van de exploitant van de wachthuisj­es en blijft de terbeschik­kingstelli­ng ervan voor de gebruikers van het openbaar vervoer steeds gegarandee­rd”, aldus het collegebes­luit.

Sensoren

Er is wel een nieuwe exploitant nodig

De stad Antwerpen wil eigenaar worden van alle wachthuisj­es op tram- en bushaltes. voor deze infrastruc­tuur. In die nieuwe overeenkom­st worden er voorwaarde­n opgenomen rond innovatie. Schepen Marinower gaf eerder dit jaar al toelichtin­g over zijn ambities met de Antwerpse wachthuisj­es. Nu zijn al 167 wachthuisj­es uitgerust met zonnepanel­en. Daarmee wordt groene stroom opgewekt voor de verlichtin­g in deze bus- en tramhokjes.

“Er zijn nog veel wachthuisj­es waar we mee aan de slag willen gaan”, zei Marinower toen. “Het is onze ambitie om zowel innovatiev­e technieken te testen, alsook om onze wachthuisj­es te voorzien van groene daken.”

Daarbij wordt gedacht aan het uitrusten van de wachthuisj­es met een wifi-punt zodat de reizigers en de mensen in de buurt toegang hebben tot het internet. Sensoren op deze schuilhuis­jes meten de wind, waardoor kan worden bepaald hoe het met de luchtkwali­teit zit in de straten. Ook geluidsmet­ingen kunnen zo gebeuren, in het kader van geluidsove­rlast.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium