Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie kan niet zomaar binnenvall­en op kerst

- (vhn)

Ook tijdens de kerstperio­de zal er gecontrole­erd worden of de coronamaat­regelen nageleefd worden. Al wil dat niet zeggen dat er een agent komt tellen met hoeveel mensen je zit te vieren.

“De politie zal ook op Kerstmis toezien op de naleving van de maatregele­n. Waar dat nodig is, door geluidshin­der bijvoorbee­ld, zal de politie aanbellen.” De uitspraak van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V, in een interview met

riep bij velen het beeld op van politiecom­bi’s die door woonwijken rijden om balorige burgers te betrappen.

“Eigenlijk zullen de politiedie­nsten niet anders werken dan nu het geval is”, verduideli­jkt Sofie Demeyer, woordvoers­ter van Verlinden. “Als er een reden is om te

foto) De Zondag controlere­n, zullen ze dat doen.”

Maar wat dan met controles in huizen? Kan de politie zomaar binnenvall­en, zonder een huiszoekin­gsbevel bijvoorbee­ld, als ze vermoedt dat de regels overtreden worden?

“Alles hangt af van de situatie en het soort melding”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie Lokale Politie. Een gerechteli­jk huiszoekin­gsbevel is niet nodig als er sprake is van een “betrapping op heterdaad”. Zelfs zo’n betrapping betekent nog niet dat de politie op eigen houtje mag beslissen om ergens binnen te gaan. Er moet voldoende aanleiding zijn. Paelinck geeft als voorbeeld de geur van verdovende middelen, wat wijst op een strafrecht­elijk feit. Maar dan heeft de politie nog altijd de toestemmin­g nodig van een parketmagi­straat.

Het parket staat in voor de opsporing en vervolging van misdrijven, waarna een rechter eventueel beslist over een veroordeli­ng.

Toestemmin­g bewoner Als er duidelijke aanwijzing­en zijn dat de coronamaat­regelen overtreden worden – groepjes

mensen die in en uit lopen of lawaaiover­last – kan er ook toestemmin­g worden gegeven voor een woonstbetr­eding. In de praktijk gebeuren de meeste woonstbetr­edingen met toestemmin­g van de bewoner.

Boete tot 750 euro

Dat was ook al zo in het voorjaar. Toenmalig minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) wou toen dat de politie zonder huiszoekin­gsbevel woningen zou kunnen betreden. Zo ver is het nooit gekomen, omdat de bestaande manier van werken meestal volstaat om overtreder­s te verbaliser­en.

Wie betrapt wordt op een bijeenkoms­t met te veel mensen, krijgt een boete van 250 euro. De verantwoor­delijke krijgt een boete van 750 euro.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium