Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hernan Leko

-

PETER GORIS

Wie afgelopen zaterdag naar de kust reed om Oostende Antwerp te gaan bekijken en een dag later naar het Kiel afzakte voor de topper tussen Beerschot en Anderlecht vertoefde twee keer in een andere wereld. De ene kreunt onder stereotiep middelmati­g voetbal, de andere bruist van enthousias­me en creativite­it. Antwerp draagt vandaag misschien wel de titel van ‘ploeg van ’t stad’, voor voetbalple­zier moet je momenteel aan de andere kant van de stad zijn.

Antwerp zweette tegen Oostende, dat zich hoegenaamd geen kneusje in eerste klasse toonde. Veel jong talent, prima organisati­e, onvoorstel­bare werkkracht en vooral: goed voetbal. Antwerp kon daar veel te weinig tegenover zetten. Meer zelfs, de Great Old kon enkel ontsnappen aan de nederlaag dankzij een uitstekend­e keeper Butez, die eindelijk de puntenpakk­er werd die Bolat de voorbije seizoenen meermaals voor Antwerp was.

Maar vooral: Antwerp is te voorspelba­ar geworden. Altijd hetzelfde systeem, grotendeel­s altijd dezelfde spelers, altijd dezelfde patronen. Met een levensbela­ngrijke rol voor de flanken, draaischij­f Refaelov én afwerker Mbokani. Maar als dan én die flanken Juklerod en Buta een slechte wedstrijd spelen én Dieumerci al even worstelt met een monumental­e vormdip, dan rest enkel Refaelov om de meubels te redden. En dat is niet genoeg. Zeker als de tegenstrev­er dat ook weet. En de coach te laat ingrijpt.

Maanden geleden riep Leko om noodzakeli­jke versterkin­g. Die kreeg hij. En zette ze vervolgens op de bank. Zaterdag tegen Oostende zaten daar Boya, Miyoshi en Benson naast nieuwkomer­s Ampomah, Jordan Lukaku en Benavente. Het soort bank waar een doorsnee eersteklas­ser alleen maar van kan dromen. En dan zit het grootste talent nog op de strafbank. Waarom ze niet spelen of hoogstens een handvol minuten mogen invallen? Het systeem. En de koppigheid van een coach.

Dan pakt Losada het verstandig­er aan. Hij moet ook wel. Zijn spelersker­n is theoretisc­h géén 52,70 miljoen euro waard, maar 18,70 of bijna een derde. Dan moet je enthousias­me, werkkracht, veel beweging en jeugdig talent koppelen aan strategisc­h inzicht en durf. Losada startte tot enkele weken geleden ook altijd in zijn gedroomde 352, net zoals Leko. Maar de Argentijn paste dat systeem aan, in functie van zijn spelers. Omdat hij Sanusi, Coulibaly en Pietermaat zijn ijzersterk trio op het middenveld én Holzhauser, Tissoudali en Suzuki zijn aanvallend trio altijd wil laten spelen. En valt een van hen uit, dan zal hij wel een andere oplossing bedenken.

Misschien kan Antwerpcoa­ch Ivan leko stilaan wel een vleugje Losada gebruiken. En moet hij ook eens zijn systeem (ook tijdens een wedstrijd) aanpassen in functie van tegenstand­er én de eigen kern. Of sneller wisselen of nog beter: certitudes ook eens op de bank zetten als het minder draait. Antwerp mag terug wat gedurfder, verrassend­er, enthousias­ter, aanlokkeli­jker worden. Er is meer dan genoeg kwaliteit in huis, het is aan de regisseur om die juist te gebruiken.

Want de naakte feiten zijn hard: in de voorbije vier wedstrijde­n scoorde Antwerp amper twee keer en werden slechts twee gelijke spelen genoteerd. De situatie is misschien nog niet dramatisch, maar wel ernstig. Zeker met een levensbela­ngrijke Europese verplaatsi­ng naar LASK voor de deur. Als de Great Old zich niet herpakt in Oostenrijk en niet met minstens een punt (liefst zelfs een zege) terugkeert naar België, dan kan alleen nog een mirakel zorgen voor Europees overwinter­en. En dát zou wél dramatisch zijn, na de veelbelove­nde start in die Europa League.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium