Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderklee­rtjes voor familie van Mawda

Proces gestart tegen agent die peuter in 2018 doodschoot

- REBECCA VAN REMOORTERE

In het hele land zijn maandag waslijnen met truitjes en kruippakje­s opgehangen aan lokale rechtbanke­n, ook aan het Antwerpse Justitiepa­leis. De actiegroep Justice4Ma­wda vraagt zo gerechtigh­eid voor Mawda, de peuter die twee jaar geleden overleed door een kogel van de politie.

Op de trappen van het Antwerpse gerechtsge­bouw hing maandag een meterslang­e waslijn met daaraan rompertjes, kinderkler­en en kaartjes. Een symbolisch­e actie voor de 2-jarige Mawda die in 2018 overleed nadat ze geraakt werd door een politiekog­el tijdens een achtervolg­ing. Mawda was met haar ouders en een dertigtal andere transmigra­nten onderweg naar Engeland.

“Ze was op zoek naar een beter leven. Het gezin van Mawda wilde net zoals andere migranten geen geluk komen stelen, ze wilden delen in het geluk. Zoiets breekt mijn hart.” Thereza (18) hangt een zelfgemaak­te bloem aan de waslijn. Naast haar staat Hana (18) die een kaartje ophangt. De twee studenten kenden elkaar niet. Ze raakten aan de praat via de sociale media van Justice4Ma­wda en willen nu samen de actie steunen. “We zijn allebei geadopteer­d. Wij hadden het kunnen zijn die met onze ouders naar hier vluchtten op zoek naar een beter leven net zoals Mawda. Zij ging van de ene nachtmerri­e naar de andere. Het is belangrijk om stil te staan bij deze zaak. We moeten veel meer menselijkh­eid tonen voor vluchtelin­gen en we moeten nadenken over de werking van onze politiedie­nsten. Ik doe nooit mee aan betogingen, maar bij deze actie wilde ik absoluut bij zijn”, zegt Hana.

“Ik ben dit jaar 18 geworden en er gebeurt nu zoveel. Denk maar aan de moord op Sanda Dia of aan Black Lives Matters. Ik word met de neus op de feiten gedrukt dat het volwassen leven helemaal niet zo rooskleuri­g is als je denkt als kind”, aldus Thereza.

De meisjes zijn niet de enigen die iets komen hangen aan de waslijn. Er komen meer dan vijftig mensen langs. Net als Arne Claes (34) en Jozefien Stevens (26). “We nemen even pauze van ons werk. Ik hang kleertjes op van mijn 3-jarige dochter. De hele zaak raakt me nog harder omdat ik zelf een dochtertje heb. De zaak van Mawda is te stil gebleven. Misschien wel als gevolg van een ingeburger­d racisme”, zegt Arne.

Jozefien hoopt dat deze zaak iets zal veranderen aan de manier waarop we omgaan met vluchtelin­gen. “Ik ben een paar keer in de kampen in Calais geweest. Daar was meer politie dan dat er vluchtelin­gen waren. Ik zag daar een echt kat-en-muisspel tussen de twee groepen. De menselijke waardighei­d van vluchtelin­gen is soms ver te zoeken”, aldus Jozefien.

Justice4Ma­wda wil gerechtigh­eid bekomen voor Mawda. “De agent die Mawda raakte, staat nu terecht voor onopzettel­ijke doodslag, wij vragen opzettelij­ke doodslag. We eisen ook dat er een einde komt aan disproport­ioneel politiegew­eld, racisme en de dehumanise­ring van mensen op de vlucht. Dit gaat over alle Mawda’s”, zegt woordvoerd­er van Justice4Ma­wda Sarah El Massaoudi.

De kleertjes op de waslijn gaan naar vzw Humain, een organisati­e die mensen op de vlucht helpt.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ??
FOTO'S DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Aan een waslijn hangen rompertjes van Justice4Ma­wda.
FOTO DIRK KERSTENS Aan een waslijn hangen rompertjes van Justice4Ma­wda.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Arne Claes (34) en Jozefien Stevens (26).
FOTO DIRK KERSTENS Arne Claes (34) en Jozefien Stevens (26).
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Thereza (18) en Hana (18).
FOTO DIRK KERSTENS Thereza (18) en Hana (18).
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Woordvoerd­er van Justice4Ma­wda Sarah El Massaoudi.
FOTO DIRK KERSTENS Woordvoerd­er van Justice4Ma­wda Sarah El Massaoudi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium