Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In tijden van crisis mogen we niet kieskeurig zijn”

Vaccin AstraZenec­a 70% doeltreffe­nd, heel wat minder dan dat van Pfizer en Moderna

- ELINE VANDEGEHUC­HTE

Het AZD1222-vaccin dat door de universite­it van Oxford en de Brits-Zweedse farmareus AstraZenec­a is ontwikkeld, is voor ruim 70% doeltreffe­nd. Dat betekent dat het minder effectief is dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Hoe komt dat? Willen we het dan wel? En zijn Belgen die het ene vaccin krijgen dan beter beschermd dan Belgen met het andere?

Drie onderzoeks­groepen hebben intussen bekendgema­akt dat ze een vaccin hebben ontwikkeld tegen het coronaviru­s. Zo kondigden de Amerikaans­e farmareus Pfizer en het Duitse BioNTech aan dat hun vaccin voor meer dan 90% efficiënt is én klaar voor productie. Ook het Amerikaans­e biotechbed­rijf Moderna kwam met een veelbelove­nd resultaat: dat vaccin zou zelfs 94,5% effectief zijn.

De 70% effectivit­eit van het AZD1222-vaccin van de universite­it van Oxford en het Zweedse AstraZenec­a klinkt in vergelijki­ng dan maar weinig doeltreffe­nd. “Maar in tijden van crisis moeten we niet kieskeurig zijn”, zei epidemiolo­og Pierre Van Damme eerder aan Terzake. “We verwachten dat ze allemaal doeltreffe­nd zullen zijn.”

En ook vaccinoloo­g Geert LerouxRoel­s (UZ Gent) vindt 70% nog altijd een goed resultaat. “Als men dit vaccin grootschal­ig gaat uitrollen, zal een grote meerderhei­d van de gevaccinee­rden wel degelijk beschermd zijn. Maar er zullen dus individuen zijn die toch een infectie kunnen oplopen, ook al hebben ze het vaccin gekregen.”

Milde ziektesymp­tomen

Al wil dat niet zeggen dat die mensen ook erg ziek worden. “Het kan zijn dat iemand die gevaccinee­rd is wel antistoffe­n aanmaakt. Niet voldoende om beschermd te zijn tegen een coronabesm­etting, maar misschien wel voldoende om niet in het ziekenhuis te belanden. Als ze slechts milde ziektesymp­tomen ontwikkele­n, hoeven ze niet naar de dokter of de spoeddiens­t. En zo raakt onze gezondheid­szorg niet overbelast, dat is óók goed nieuws.” “Elk nadeel heeft trouwens zijn voordeel”, zegt vaccinoloo­g Johan Neyts (KU Leuven). “AstraZenec­a klinkt voor velen wellicht minder aanlokkeli­jk vanwege de lagere effectivit­eit, maar het is wel goedkoper te verdelen. Omdat het AstraZenec­a-vaccin houdbaar is bij temperatur­en van rond de vijf graden, is het veel toegankeli­jker voor lage-inkomensla­nden.” Het vaccin van Pfizer moet daarentege­n bewaard worden bij min zeventig graden, dat van Moderna bij min twintig graden. AstraZenec­a heeft zijn vaccin op twee verschille­nde manieren getest. “Eén groep van 2.741 mensen kreeg een halve dosis van het vaccin toegediend en een maand later nog een volledige dosis”, zegt Neyts. “In die groep was er een doeltreffe­ndheid van 90%. Bij de andere groep, ruim achtduizen­d personen, werd twee keer een volledige dosis gegeven, wat voor een doeltreffe­ndheid van 62% zorgde. Samen geeft dat dus een gemiddelde van 70%.” Opvallend: de groep die twee volledige doses kreeg, scoorde dus minder goed. “Het is inderdaad wat vreemd. Maar ik bekijk het optimistis­ch: door twee strategiee­n te testen, kan AstraZenec­a nu schakelen en alleen verdergaan met de beste optie. Dan zitten ze wél aan een hogere effectivit­eit. De vraag is of het in die kleinere testgroep voldoende onderbouwd is.”

Geert Leroux-Roels

Vaccinoloo­g UZ Gent

“Het kan dat iemand die gevaccinee­rd is wel antistoffe­n aanmaakt. Niet voldoende om beschermd te zijn tegen een besmetting, maar misschien wel om niet in het ziekenhuis te belanden.”

Wie krijgt welk middel

Een andere vraag: als er drie vaccins zijn die niet allemaal even doeltreffe­nd zijn, wie krijgt dan welk vaccin? “Er is nog veel stof tot nadenken”, zegt Neyts. “Je zou kunnen stellen dat het vaccin van Pfizer, met een doeltreffe­ndheid van 90%, naar het zorgperson­eel en naar de risicogroe­pen kan gaan. Het AstraZenec­a-vaccin kan dan naar een andere groep gaan, bijvoorbee­ld de 20- tot 40-jarigen. Maar dat zijn vraagstukk­en die later beantwoord zullen worden, eerst moeten we nog verder onderzoek afwachten. Het kan goed zijn dat het vaccin van AstraZenec­a uiteindeli­jk ook nog een doeltreffe­ndheid van 90% bereikt.” Bovendien zal het vaccineren nog even op zich laten wachten. “Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkome­n, dat iedereen binnen de maand gevaccinee­rd zal zijn. Men gaat ervan uit dat de grootste bulk aan dosissen voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zal zijn. We moeten nog een relatief lange periode voorzichti­g zijn”, tempert premier Alexander De Croo (Open Vld) de verwachtin­gen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium