Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beke mag het weer komen uitleggen

Oppositie eist verklaring over personeels­tekort in rusthuizen, ook N-VA begint te morren

- HANNES HEYNDERICK­X ARNOUT GYSSELS

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wordt morgen opnieuw aan de tand gevoeld in het parlement. Door een tekort aan personeel kan in sommige woonzorgce­ntra de basiszorg van de bewoners nauwelijks nog gegarandee­rd worden. Coalitiepa­rtner N-VA begint te morren. Maar zijn eigen partij valt hem niet af. “Op voorwaarde dat hij dat sociaal akkoord met de zorgsector geregeld krijgt.”

Het verhaal over de Gentse woonzorgce­ntra die door ernstige personeels­tekorten hun bewoners amper nog basiszorg konden bieden, is bij veel mensen hard binnengeko­men. Ook politiek zijn er gevolgen. Sp.a roept minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op het matje in het Vlaams Parlement. “We waarschuwe­n al maanden dat er een structuree­l personeels­tekort is in de Vlaamse woonzorgce­ntra”, zegt Vlaams parlements­lid Hannes Anaf (sp.a). “Nu schermen met ‘we hadden dit niet kunnen verwachten’, werkt niet meer.”

Beke mag zich morgen dus aan een spervuur van vragen verwachten. De oppositie wet haar messen. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), voorzitter van de commissie Welzijn en Gezondheid, sprak zelfs over “schuldig verzuim van minister Beke”. Ook deze zomer moest Beke al spitsroede­n lopen in het Vlaams Parlement, voor zijn aarzelende optreden tijdens de eerste coronagolf.

Kritiek binnen eigen partij

Binnen Bekes eigen partij zitten ze verveeld met de situatie. CD&V werpt zich op als dé partij van de zorg. Dat komt er veel te weinig uit. “Wouter Beke staat aan het hoofd van een groot zorgschip en hij slaagt er niet in om te sturen”, zegt een CD&V’er. “Terwijl je als minister van Gezondheid net in zulke crisissen als vandaag het voortouw moet kunnen nemen.” Zijn positie staat vooralsnog niet op het spel. De meeste CD&V’ers vestigen hun hoop op een nieuw sociaal akkoord dat Beke en de Vlaamse regering deze week nog willen afsluiten met de Vlaamse zorg. “Als het slaagt, komt Beke erdoor. Als het op een sisser uitdraait, komt hij in de problemen”, zegt een bron.

Met dat nieuwe sociaal akkoord wil Beke oplossinge­n bieden voor het personeels­tekort, door het loon op te trekken én door nieuw personeel aan te werven. Vlaanderen trok daar in september al 525 miljoen euro voor uit, maar een akkoord met de bonden en de zorgsector blijft voorlopig uit. “Die som is gewoon niet toereikend”, klinkt het bij de bonden en de koepels.

Op snelheid gepakt

Dat steekt – tot frustratie van een pak CD&V’ers – bleek af tegen de federale regering, die de portemonne­e al vlot opentrok voor het personeel van de ziekenhuiz­en. “We zijn op snelheid gepakt”, zegt een parlements­lid. “Echt collegiaal was het ook niet van federaal minister Frank Vandenbrou­cke (sp.a). Overleg is er amper geweest.”

Ook binnen de meerderhei­d klinkt er gemor. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) liet verstaan dat het toch wat rapper mocht. Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA) wijst erop dat Beke er via de VDAB wel voor heeft gezorgd dat zeventiend­uizend mensen klaarstaan om bij te springen in de woonzorgce­ntra. “Jammer genoeg moeten we vaststelle­n dat er maar enkele tientallen effectief aan de slag zijn”, zegt hij. “Daarom denk ik dat het nuttig is om nu meteen crisismana­gers en een outbreak support team langs te sturen bij de zwaarst getroffen centra. Zij kunnen de situatie vaststelle­n en gericht mensen uit die beschikbar­e pool van zeventiend­uizend inschakele­n.”

Bij CD&V wijzen ze erop dat net N-VA op de rem gaat staan als het erop aankomt meer geld uit te trekken.

 ?? FOTO BELGA ?? Beke mag zich aan een spervuur van vragen verwachten.
FOTO BELGA Beke mag zich aan een spervuur van vragen verwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium