Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de drie wil géén versoepeli­ng tijdens feestdagen

-

Een op de drie Vlamingen wil dat de maatregele­n tijdens de feestdagen blijven zoals ze nu zijn, met een feest in zeer besloten familiekri­ng. De rest hoopt tussen de twee en vier gasten te mogen uitnodigen, een kleine minderheid wil Kerstmis vieren alsof er van corona geen sprake is. Dat blijkt uit de coronabaro­meter van de UGent.

zal er dit jaar heel anders uitzien”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week nog. “Als we ons niet aan de regels houden, komt er gegarandee­rd twee, drie weken later een kerstgolf. Dat wil niemand.”

Maar wat zal wel kunnen? Zes op de tien Vlamingen hopen dat het Overlegcom­ité vrijdag een lichte versoepeli­ng aankondigt. Slechts 8% wil carte blanche. Dat er weinig animo is voor een traditione­el kerstfeest verbaast motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste (UGent) niet. “Mensen weten dat het lossen van de maatregele­n veel risico inhoudt. We weten dat het virus razendsnel onze samenlevin­g kan domineren.”

Met onze wil om de maatregele­n op te volgen zit het goed. Onze motivatie staat op z’n hoogst sinds april, toen we volop in de eerste golf zaten. “We beseffen dat we moeten volhouden én we zien dat de inspanning­en iets op“Kerstmis brengen. De curves dalen”, zegt Vansteenki­ste. Hij ziet nog een derde mogelijke verklaring: er is perspectie­f. “De vaccins brengen licht aan het einde van de tunnel.”

Inspiratie­gids

Maar wat als met Kerstmis geen (lichte) versoepeli­ng mogelijk is? Zal 60% van de Vlamingen dan maar stiekem gasten uitnodigen? Vansteenki­ste denkt van niet. “Er zal veel onderlinge sociale controle zijn. Het is niet omdat je tante een loopje met de maatregele­n wil nemen, dat je moeder of broer dat ook gaan doen. Hopelijk worden versoepela­ars in de pas gehouden door de anderen.”

Als vrijdag blijkt dat een toegift op de maatregele­n echt niet mogelijk is, dan zal dat goed geduid moeten worden, vindt Vansteenki­ste.

“De 60% die hoopt op een versoepeli­ng, zijn degenen die vandaag ontmoedigd raken. Het zal goed uitgelegd moeten worden. Als die mensen begrijpen waarom het niet kan, zullen ze zich ook daarnaar schikken.”

Vansteenki­ste hoopt op een dosis empathie van overheidsw­ege. De eindejaars­periode hoeft geen beproeving te zijn. “Kom met een inspiratie­gids. Bied mensen alternatie­ven aan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium