Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Selfmadema­n is beste wijnkenner van het land

Tom Ieven (Hof van Cleve) is Sommelier van het Jaar

-

Het lijkt een vanzelfspr­ekendheid dat Tom Ieven, sommelier in het Hof van Cleve van Peter Goossens, uitgeroepe­n werd tot Sommelier van het Jaar. Hij deed ervaring op in drie Antwerpse toprestaur­ants.

Vanzelfspr­ekend omdat de man al gekroond werd tot Beste Sommelier van België. “Dat is een wedstrijd waarvoor je hard moet werken en je in één weekend moet bewijzen. Gault&Millau geeft me anderzijds een erkenning voor de voorbije jaren. Moeilijk om tussen beide te kiezen”, zegt Tom, die zijn kunnen bijschaafd­e in De Schone van Boskoop in Boechout, restaurant Ardent op de Dageraadpl­aats en in ’t Zilte op het MAS. Deze selfmadema­n volgde ook hotelmanag­ement en hij sprokkelde wijnkennis in online cursussen van Wine Wise.

Of de bibliothee­k in zijn hoofd nog meer kan bevatten? “Ik krijg nu de kans om heel veel te proeven. Het is vooral belangrijk dat je onthoudt wat je proeft.” Luisteren gasten beter naar hem nu hij sommelier is van Peter Goossens? “Klanten willen je wel eens op de proef stellen. Dat hoort erbij. Tot je hun vertrouwen hebt gewonnen.”

“Zijn belangrijk­ste troef is de empathie naar de klant”, zegt William Wouters, pas voorzitter van de Internatio­nale Vereniging van Sommeliers. “Hij is aangenaam, luistert, dringt zich niet op, etaleert zijn enorme kennis niet en lééft zijn passie. Een topper, die volgend jaar meedingt naar de Europese kroon.”

 ?? FOTO PDV ?? Tom Ieven, naast Hof van Cleve-chef Peter Goossens, wordt na Beste Sommelier van België nu ook door Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar.
FOTO PDV Tom Ieven, naast Hof van Cleve-chef Peter Goossens, wordt na Beste Sommelier van België nu ook door Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium