Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkoop kerstbomen gaat nú al door het lint

Artificiël­e exemplaren en kerstdecor­atie lijden wel onder strenge maatregele­n

- MAAIKE FLOOR

Het is nog geen december, maar de kerstbomen vinden al gretig aftrek. De echte dan, want kunstbomen en kerstdecor­atie mogen alleen online worden besteld en dat blijkt voor veel mensen een drempel. “Kerstversi­ering kopen is toch iets wat mensen het liefst in de winkel doen, dus we hopen heel erg dat dat binnenkort weer mag”, zegt Cindy Roothoofd van tuincentru­m Abies in Deurne.

De rekken met kerstdecor­atie zijn afgespanne­n met een lint en ook de kunstbomen mogen alleen via de webshop worden verkocht. “Gezellig mooie decoratie uitkiezen hoort echt bij de kerstperio­de. Dat is iets anders dan online producten aanklikken”, zegt Cindy Roothoofd van tuincentru­m Abies, dat vestiginge­n heeft in Deurne en Zoersel. “Daarom blijven we toch hopen op versoepeli­ngen die dat weer mogelijk zouden maken.”

Ook bij tuincentru­m Thiels in Heist-op-den-Berg hopen ze dat. “We hebben een webshop, maar het is voor ons moeilijk om op te boksen tegen de grote spelers online”, zegt Edmond Langers. “We zullen minstens

50% tot 60% minder verkopen dan anders. Als je gezellig gaat winkelen met een vriendin, dan neem je altijd meer mee dan je gepland had. En als je 200 of 300 euro wil uitgeven aan een kunstboom, dan wil je wel zien dat het een mooie is in plaats van die alleen op een scherm te kunnen bekijken. Bovendien willen mensen misschien wel wat meer uitgeven omdat ze het thuis extra gezellig willen maken, nu iedereen veel thuis zit.”

Vanaf vrijdag begint Thiels met de verkoop van echte bomen. “Dat had misschien al eerder gekund, maar de afspraken voor de levering van de bomen liggen al langer vast. Hopelijk loopt die verkoop goed om een beetje te kunnen compensere­n voor de rest. Alle kerstartik­elen worden normaal gesproken al in januari besteld, na de grote kerstbeurs Christmas World in Frankfurt. Toen wisten we nog niet wat er ons allemaal te wachten stond. Maar goed, we blijven hopen en we maken er het beste van.”

Zelf een boom kiezen

Bij Oh’Green in Ekeren merken

ze dat mensener veel vroeger bij zijn dan andere jaren. “Bij ons worden er al zeker twee weken echte kerstbomen verkocht. Die bestellen mensen liever niet online, ze willen zelf een mooi

exemplaar uitkiezen”, vertelt Debby Saey. Uit het enorme gam- ma van kerstdecor­atie in alle kleuren, vormen en soorten zijn vooral de klassieker­s populair: rode en gouden ballen en decoratie met boselfjes en paddenstoe­len. “Misschien grijpen mensen in crisistijd graag terug naar wat ze kennen.”

Dirk Janssens van het Ekers Bomencentr­um begint zaterdag in het centrum van Ekeren met de verkoop van zijn kerstbomen. “Ik heb meer dan andere jaren al bestelling­en van klanten doorgekreg­en”, vertelt hij. “Mensen willen zeker zijn dat ze een boom hebben. Ik werk al twintig jaar samen met een kweker uit Retie en de Nordmannsp­arren ga ik in september zelf selecteren in Denemarken. Dan weet ik zeker dat ik mooie exemplaren heb.”

Een meevaller voor de kerstbomen­verkopers is misschien wel dat Ikea dit jaar geen echte kerstbomen zal verkopen. Vorig jaar verkocht de Zweedse meubelkete­n in België bijna 55.000 kerstbomen. Die klanten zullen hun boom dit jaar ergens anders moeten gaan halen.

Cindy Roothoofd

Tuincentru­m Abies

“Mooie decoratie uitkiezen hoort bij de kerstperio­de. Dat is iets anders dan online producten aanklikken.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Cindy Roothoofd
van tuincentru­m Abies in Deurne. Echte bomen worden
al goed verkocht.
FOTO'S DIRK KERSTENS Cindy Roothoofd van tuincentru­m Abies in Deurne. Echte bomen worden al goed verkocht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium