Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn hoopt nog tien jaar in Zurenborg te kunnen blijven

Vervoersma­atschappij bouwt vanaf 2022 nieuwe stelplaats aan luchthaven in Deurne

- SACHA VAN WIELE

De Lijn vraagt een verlenging aan van haar vergunning voor busstelpla­ats Zurenborg in Berchem. De openbare vervoersma­atschappij had vier jaar geleden al zo’n verlenging gekregen met de belofte tegen 2021 weg te zijn uit Berchem. De Lijn hoopt nu in 2022 een nieuwe stelplaats te kunnen bouwen aan de luchthaven van Deurne.

De huidige stelplaats zorgt al lang voor wrevel in de buurt. De bussen veroorzake­n heel wat verkeersdr­ukte in deze woonwijk. Bovendien wil de stad de gronden aanschaffe­n voor de bouw van een nieuwe wijk met woningen, groen en parking. De Lijn kreeg vier jaar geleden een verlenging van haar vergunning. De maatschapp­ij hoopte toen op twintig jaar, maar onder druk van de stad was het slechts voor vijf jaar.

De Lijn had ondertusse­n een locatie gevonden aan de luchthaven van Deurne voor een nieuwe stelplaats als vervanging voor die van Zurenborg. “Tegen 2021 zijn we weg uit Zurenborg”, zei Roger Kesteloot, directeurg­eneraal van De Lijn, nog in 2018.

Dat blijkt nu iets te optimistis­ch te zijn geweest. Omdat de huidige vergunning dus vervalt in 2021 vraagt De Lijn opnieuw een verlenging aan voor een periode van tien jaar. Het Antwerpse schepencol­lege moet hierover nog een beslissing nemen. Een eerdere aanvraag tot verlenging van De Lijn werd onontvanke­lijk verklaard omdat het dossier onvolledig was.

Bouw

Op de nieuwe stelplaats aan de luchthaven van Deurne zal er plek zijn voor 130 bussen en twintig gelede bussen. Er komen ook kantoren, een tank- en wasplaats, een plek voor kleine onderhouds­taken en parkeerpla­atsen voor het personeel. Het ontwerp laat een vlotte integratie van de laadinfras­tructuur voor elektrisch­e bussen toe. De bouw zou dan, als er geen problemen opduiken, in 2022 beginnen en twee jaar duren.

In Rumst wordt werk gemaakt van een nieuw onderhouds­centrum om de onderhouds­activiteit­en van Zurenborg naartoe te verhuizen. Ook daar zouden de werken in 2022 aanvatten.

“De nieuwe stelplaats aan de luchthaven in Deurne in combinatie met het onderhouds­centrum in Rumst zullen de stelplaats Zurenborg in Berchem volledig vervangen”, zegt Karen Van der Sype, woordvoerd­er De Lijn. “Om de periode tot de effectieve verhuis naar Deurne te overbrugge­n, blijft De Lijn de stelplaats Zurenborg verder gebruiken. Dit is nodig om de stadsbusex­ploitatie in Antwerpen te kunnen uitvoeren. Daarom vraagt De Lijn ook een eenmalige verlenging aan bij de stad Antwerpen. De verlenging zou, zoals dat gebruikeli­jk is, gelden voor een maximale periode van tien jaar. Door de vorderinge­n in de dossiers van Deurne en Rumst verwacht De Lijn wel sneller Zurenborg te kunnen verlaten. Wanneer de aanvraag ontvankeli­jk zal worden verklaard, zal de stad een openbaar onderzoek organisere­n. Daarbij krijgen burgers inzage in de plannen en kunnen zij hierop reageren.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De huidige stelplaats van De Lijn in de Pretoriast­raat in de wijk Zurenborg.
FOTO JORIS HERREGODS De huidige stelplaats van De Lijn in de Pretoriast­raat in de wijk Zurenborg.
 ?? FOTO ARCHITECTU­RE ANTEA GROUP ?? Een impressie van de nieuwe stelplaats van De Lijn aan de luchthaven in Deurne.
FOTO ARCHITECTU­RE ANTEA GROUP Een impressie van de nieuwe stelplaats van De Lijn aan de luchthaven in Deurne.
 ?? FOTO RR ?? De nieuwe stelplaats zal vlak bij de luchthaven van Deurne gevestigd zijn. De Lijn hoopt in 2022 te beginnen met de bouw.
FOTO RR De nieuwe stelplaats zal vlak bij de luchthaven van Deurne gevestigd zijn. De Lijn hoopt in 2022 te beginnen met de bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium