Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om kwetsbare medewerker­s aan de slag te houden”

Kringwinke­l wordt tijdens lockdown tijdelijk boekenwink­el

- MISCHA BLUDTS

Met de start van de tweede lockdown moesten ook de Kringwinke­ls de deuren sluiten. Maar de organisati­e bleef niet bij de pakken zitten en opende maandag in de Kringwinke­l van Borgerhout een tijdelijke boekenwink­el. Want pakweg een roman of een biografie van Napoleon, die mag nog wel fysiek worden verkocht.

“Met dit initiatief kunnen we meer van onze kwetsbare medewerker­s aan het werk houden zodat ze hun sociale en financiële zekerheid niet verliezen”, vertelt communicat­ieverantwo­ordelijke Sanne van Delft.

Het aanbod in de Kroonstraa­t komt uit het centrale magazijn van de Kringwinke­l in Merksem. “Er worden heel veel boeken gedoneerd zodat we er vaak meer hebben dan we in onze winkels kwijt kunnen. Dus op dat vlak is het een perfecte gelegenhei­d, want boeken verkopen sowieso altijd heel goed. En in deze tijd waarin mensen veel thuis zitten, wordt er nog meer gelezen.”

Het scherp geprijsde aanbod omvat – netjes per categorie gesorteerd – onder meer romans, kinderboek­en, strips en non-fictie over zowat alle mogelijke onderwerpe­n zoals geschieden­is, kunst, politiek, tuinieren en kokkerelle­n. Er is ook een afdeling anderstali­ge boeken en aan de kassa kan u zelfs een plantje kopen. Want ja, ook natuurlijk­e dingen om je huis of tuin mee op te fleuren mogen nog verkocht worden.

En de zaken lopen vanaf de eerste dag al goed. “Toen we vanochtend de deuren openden, stonden er al een paar mensen enthousias­t te wachten.”

Buurtbewon­er Luk behoort tot die eerste klanten, al is hij hier eerder toevallig. “Ik kom geregeld in deze Kringwinke­l, maar wist niet dat hij getransfor­meerd was tot een boekenwink­el.”

Hij vindt dat een goede zaak. “Ik ben altijd op zoek naar goedkope boeken want ik lees heel erg graag. Vroeger deed ik dat vooral op de trein, onderweg naar en van mijn werk, en nu compenseer ik dat thuis”, lacht hij. “De laatste tijd lees ik steeds meer non-fictie, vooral werken over geschieden­is en maatschapp­elijke onderwerpe­n.”

Of hij vandaag iets zal vinden, weet hij nog niet. “Een bezoek aan de Kringwinke­l draait altijd rond toevalstre­ffers. Ik heb gehoord dat de boekenwink­el blijft zolang de lockdown van kracht is. En aangezien dat nog wel even kan duren, zal ik uiteindeli­jk vast wel iets naar mijn gading vinden.”

De boekenwink­el in de Kroonstraa­t bevindt zich op de eerste verdieping van het pand. De gelijkvloe­rse verdieping doet nu dienst als werkplaats voor webwinkel Kringshop.be. “Hier wordt alles gesorteerd, beschreven, gefotograf­eerd en op de website geplaatst. Na verkoop versturen we het object met de post of kan men het komen afhalen.”

Voorwerpen aan de Kringwinke­l doneren is zolang de lockdown duurt trouwens niet mogelijk.

Boekenwink­el Kringwinke­l: Kroonstraa­t 166, Borgerhout, www.dekringwin­kelantwerp­en.be

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Sanne van Delft van Kringwinke­l Antwerpen in de nieuw ingerichte boekenwink­el.
FOTO JAN VAN DER PERRE Sanne van Delft van Kringwinke­l Antwerpen in de nieuw ingerichte boekenwink­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium