Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe stop je superspits Haaland af?

De nachtmerri­e van elke verdedigin­g .

- DAVID VAN DEN BROECK

Erling Braut Haaland: amper 20, maar nu al de nachtmerri­e van menig verdediger. Tegen Hertha Berlijn scoorde hij alweer vier keer, dus hoe gaat de defensie van Club Brugge de Noorse spits-in-bloedvorm in hemelsnaam afstoppen? Om hen een handje te helpen, haalden we er vijf ervaringsd­eskundigen bij.

GEORGES LEEKENS

71 jaar, 3x Rode Duivel “Mechele als mandekker moet kunnen”

“Eet hem op, schoffel hem onderuit.”

Zo’n antwoord hadden we verwacht van Georges Leekens, die niet voor niks

Mac hij The schudt Knife werd genoemd. Maar het hoofd.

“Dat moet je net níét doen. Haaland heeft net graag dat je heel fysiek speelt. Hij laat zich ook niet intimidere­n. Het komt er vooral op aan om slim te zijn. En dan denk ik aan Mechele om de dekking op hem te verzorgen: iemand die sterk is één tegen één, het spel goed leest en kan intercepte­ren. Maar laten we wel wezen: een spits als Haaland ga je drie, vier keer per match moeten lossen, en dan komt het erop aan dat Mata en Deli – toch ook geen doetjes – komen helpen. Het wordt een moeilijke evenwichts­oefening, sowieso. Je moet hem de diepte ontnemen, maar je mag ook niet te laag staan, want dan kopt hij er wel één binnen. En je mag ook de anderen niet uit het oog verliezen. Ik belette ooit Johan Cruijff het scoren, maar Oranje won toen wel met 5-0.”

STÉPHANE DEMOL

54 jaar, 38x Rode Duivel “Gebruik de niet geoorloofd­e trucskes”

Stéphane Demol stond dan weer bekend als een voetballen­de verdediger. Maar van hem mag Club gerust de truken van de foor gebruiken.

“Kijk, Haaland is een fenomeen. Een type Lukaku, maar nóg beter.

Als hij een begenadigd­e dag heeft, valt er niks tegen te beginnen. Op een gewone dag kan een sterke en snelle verdediger als Raphaël Varane wel nog tegen hem ingaan door hem kort te dekken. Haaland bevindt zich meestal rechts centraal, dus misschien moet Deli dat ook proberen. Als hij een topdag heeft, kan dat lukken. Ik speelde toch ook ooit Ruud Gullit uit de match. In elk geval vind ik dat je zeker tegen zo’n wereldspit­s ook de minder geoorloofd­e trucskes mag gebruiken. Je moet zijn been niet in twee stampen, hè. Maar af en toe een duwtje om hem uit evenwicht te brengen. Eens tegen zijn voet of been tikken. Of iets hoger nog, dan blijven ze meestal kalm.

(lachje) En als ze toch reageren, krijgen ze rood.”

MIKE VERSTRAETE­N

53 jaar, 6x Rode Duivel “Ze moeten hem tonen wie de baas is”

“Ik ben tegenwoord­ig life coach”, vertelt Iron Mike Verstraete­n. “Met mijn levenserva­ring help ik allerlei mensen, van bedrijfsle­iders tot sporters.”

Nu dus mag de krachtpats­er van weleer de Clubverded­igers helpen.

“Voorbereid­ing is alles. Ik was f*cking goed voorbereid en had vooraf alle bewegingen van de spits bestudeerd. Het tweede is zelfvertro­uwen. Toen Georges Leekens mij vroeg om Tony Cascarino af te stoppen, antwoordde ik:

Tony Kaske-wie? Ik trok me niks aan van mijn tegenstand­er. Als ik het veld op kwam, zei ik:

Manneke, ge gaat eraan. Ík ben hier de baas. En verloor ik een duel? Oké, dan won ik het vólgende. Zo moeten die van Brugge het ook doen. Ze moeten niet per se tegen Haaland zeggen dat ze the boss zijn, maar wel persoonlij­kheid uitstralen en niet na één foutje al gaan twijfelen. Dubbele dekking is natuurlijk ook cruciaal. Patrick Kluivert raakte destijds geen bal omdat ik samenwerkt­e met Lorenzo Staelens.”

ERIC VAN MEIR

52 jaar, 35x Rode Duivel “Probeer de passes te onderschep­pen”

Terug de tijd in met Eric Van Meir. In 1997 speelde hij met Lierse tegen Monaco en stond hij tegenover twéé wereldspit­sen: Thierry Henry en David Trezeguet.

“En Ikpeba daar nog bij. Ja, dan heb je niks te vertellen, hè. Ik was blij met mijn enige Champions League-goal ooit, maar we verloren met 5-1. Tegen zulke mannen kan je alleen maar je best doen. Het is geen schande als Haaland straks ook de verdediger­s van Brugge aftroeft. Het slimste wat ze kunnen doen, is de passes proberen te onderschep­pen. Haaland doet alles aan 100

procent snelheid, dus als die assists komen, ben je sowieso te laat. Ja, je kan het ook eens wat vuiler spelen, maar wie doet dat nog? Vroeger kon je zeggen dat je niks gedaan had, nu staan er dertig camera’s op. Ik zou nog kunnen zeggen: Veins een blessure, dan hoef je Haaland niet af te stoppen. Maar dat is een grapje natuurlijk. Uiteindeli­jk wil je toch tegen zo’n klasbak spelen.”

LUC MILLECAMPS

69 jaar, 35x Rode Duivel “Met het collectief, zoals tegen Maradona”

Misschien hadden Mata en co beter een coronabaar­d laten groeien? Dan hadden ze meer indruk kunnen maken, zoals Luc Millecamps vroeger.

“Maar dat was niet om spitsen schrik aan te jagen. Ik was gewoon te lui om mij te scheren”, zegt hij. “Luister. Haaland is een topspits. Maar feit is dat ze niet goed verdedigen op die jongen. Als ze in mijn tijd zeiden: Luc, dat

es den nuijen, dat is uwe man, ik denk niet dat hij drie, vier goals had gemaakt. Ik had nooit zo met mijn kloten laten rammelen. Je moet gewoon alle middelen gebruiken, de geoorloofd­e en niet geoorloofd­e. Ik ben niet voor spelers schoppen en blesseren, ik heb zelf nooit een rode kaart gekregen. Maar tegen zo’n Haaland moet je je meteen laten gelden. En hopen dat de rest van de ploeg zijn werk doet en die toevoer afsnijdt, want anders zit je ook in de puree. Met de Rode Duivels hebben we Maradona ook alleen maar kunnen afstoppen dankzij ons collectief.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium