Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het niveau ligt hier hoger dan in Israël”

Antwerpena­ar Marvin Peersman maakt het met PAS Giannina Griekse topploegen lastig

- KRISTOF SOMERS

Omdat bij Hapoel Tel Aviv door de coronacris­is de broeksriem moest worden aangetrokk­en, wendde Marvin Peersman zich vorige zomer naar een nieuwe uitdaging in het buitenland. De ex-verdediger van onder meer Beveren en Antwerp stampt met PAS Giannina zowaar tegen de schenen van de Griekse topclubs.

We spreken Peersman de dag na een fel bevochten partij tegen PAOK Thessaloni­ki. Met Omar El Kaddouri (een jeugdprodu­ct van Diegem Sport en vooral gekend van zijn periode bij Napoli) stuurt uitgereken­d een andere Belg de nieuwe club van de Antwerpena­ar puntenloos naar huis. “Dat is zuur hé”, vertelt hij.

“We kwamen zelf 0-1 voor in de eerste helft. Na een gemakkelij­ke tegengoal vielen we al snel in de tweede helft met een mannetje minder. Dan is het overleven en proberen dat gelijkspel vast te houden. Jammer genoeg is dat niet gelukt.”

“Maar we hebben momenteel al tegen alle toppers gespeeld en telkens moesten we niet onderdoen”, vervolgt Peersman. “Tegen AEK Athene verloren we met het kleinste verschil. Olympiakos en Aris Thessaloni­ki hielden we op een gelijkspel. En het niveau ligt toch hoger dan in Israël. Persoonlij­k miste ik nog geen enkele minuut. Het vergaat me hier dus heel goed.”

PAS Giannina is niet meteen een naam die een belletje doet rinkelen bij de Belgische voetbalsup­porter. Het promoveerd­e dan ook nog maar net vanuit tweede klasse. Bijna tien jaar geleden leidde Stephane Demol Giannina al eens naar de hoogste divisie. Voor het overige lijkt de club niet meteen een link te hebben met België.

“Het was ook voor mij een verrassing toen ik van de interesse hoorde”, geeft Peersman toe. “De coach had me blijkbaar aan het werk gezien en wilde er heel graag een type zoals ik bij. Ik heb me dan even geïnformee­rd bij enkele ex-ploegmaats die in Griekenlan­d actief zijn geweest. Opnieuw sprak het avontuur me wel aan. En hoewel hier nu ook een vorm van lockdown zoals in België geldt, is het leven hier zeker niet slecht. Na de eerste weken op hotel wonen mijn vriendin en ik nu in een huis aan het meer van Ioánnina, de stad waar mijn club speelt. Voor de echt grote steden zoals Thessaloni­ki of Athene moet je wel drie of vier uur rijden, maar het strand is bijvoorbee­ld maar een uurtje van hier.”

Nochtans was Peersman in normale omstandigh­eden wellicht nog altijd in Israël aan het voetballen.

“Corona veranderde alles”, vat hij de situatie samen. “Voor de hele crisis haalde ik met Hapoel Tel Aviv de play-offs en de halve finale van de beker. Het viel bijzonder zwaar om dan na twee maanden zonder wedstrijd de competitie op zo’n korte tijd af te werken. Zonder publiek viel ons thuisvoord­eel weg. We zijn pas zesde geëindigd en bijtekenen was moeilijk geworden. Ik was al blij dat ik die periode blessurevr­ij ben doorgekome­n. Ongeveer een maand verbleef ik in onzekerhei­d. In Antwerpen trainde ik individuee­l en ik kon ook bij mijn ex-ploeg Dordrecht ritme opdoen.”

“Carrière in België afsluiten”

“Na acht jaar in het buitenland was een terugkeer naar een Belgische club nog niet aan de orde. “Ik ben nu 29 jaar. Misschien kan ik over een drietal jaar mijn carrière in België afsluiten”, bedenkt hij zich wel. “Onze eerste klasse volg ik zeker nog wel. Tissoudali en Sanusi van Beerschot waren respectiev­elijk in Cambuur en bij de jeugd van Germinal Beerschot nog mijn ploegmaats. Met Botaka van Gent deelde ik zelfs de schoolbank­en. Hij speelde bij Excelsior toen ik voor Dordrecht uitkwam.”

 ?? FOTO RR ?? In normale omstandigh­eden was Marvin Peersman wellicht nog altijd in Israël aan het voetballen: “corona veranderde alles”.
FOTO RR In normale omstandigh­eden was Marvin Peersman wellicht nog altijd in Israël aan het voetballen: “corona veranderde alles”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium