Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zalfenkerm­is neemt gedaante van bedevaart in bubbels aan

- KRISTIN MATTHYSSEN

Er zijn gelukkig nog zekerheden. Het Zalfencomi­té neemt alle twijfels weg: de vijftigste editie van Zalfenkerm­is in Oostmalle komt er sowieso, met op 16 januari al zeker een bedevaart in bubbels richting kapel met speciale ‘caranoneut­en’, een kaarsenaut­omaat en wie weet zelfs afhaalhari­ng.

Zalfenkerm­is wordt traditione­el op de zaterdag het dichtst bij 17 januari, het naamfeest van de heilige Antonius, gevierd. Zeker vijfduizen­d feestvierd­ers uit heel de regio trekken dan naar het gehucht.

Zalfenkerm­is valt in 2021 op 16 januari. De gouverneur heeft afgekondig­d dat er tot eind januari geen evenemente­n mogen plaatsvind­en. Malle overwoog even om tijdelijk de onafhankel­ijkheid of onbestuurb­aarheid uit te roepen, zodat Zalfenkerm­is decretenlo­os kon doorgaan, grapte burgemeest­er Harry Hendrickx, die ook voorzitter van het Zalfencomi­té is. In het bijzijn van Koninklijk­e Harmonie Sint-Laurentius, de Landelijke Ruiterij Vereniging en Den Zalfsen Herberg - de vereniging­en die de drie grote feesttente­n uitbaten - bracht hij geruststel­lend nieuws.

Het Zalfencomi­té liet een grote blauwe container op het dorpsplein van Oostmalle plaatsen, met de afbeelding van twee varkentjes en de tekst ‘De 50e komt er’. “Het grote feest zal naar een latere datum moeten worden uitgesteld”, zegt Hendrickx. “Maar we willen absoluut die link met SintAntoni­us behouden, omdat hij patroonhei­lige tegen epidemieën is en vroeger al aanroepen werd om besmetteli­jke ziekten zoals de pest te bezweren. We gaan die 16de januari een doorlopend­e bedevaart in bubbels van maximaal vier mensen organisere­n richting Zalfenkape­l, vroeger ook een pestkapel. Er komen wandelkaar­tjes

met verschille­nde vertrekpun­ten zodat de pelgrims gespreid komen.” Afhaalhari­ngen

In plaats van de handen te ontsmetten, zullen ter plaatse de kelen ontsmet kunnen worden met ‘caranoneut­en’, die het comité zal laten ontwikkele­n in de laboratori­a van Smeets, Filliers en Bols, grapte de comitévoor­zitter. Die kunnen dan al wandelend genuttigd worden.

Mogelijk zijn er ook afhaalhari­ngen of -kippen. Er wordt onderzocht of er in samenwerki­ng met Den Grooten Buurt een virtuele fototentoo­nstelling rond 50 jaar Zalfenkerm­is kan komen voor wie slechter te been is.

Voorts broedt het comité op een ontwerpwed­strijd voor het meest originele Zalfense mondneusma­sker. Een mis, offergavev­erkoop of dierenzege­ning is niet mogelijk.

Om het onderhoud van de kapel te sponsoren zal er een kaarsenaut­omaat staan of kunnen de traditione­le Sint-Antoniuska­arsen (5 euro) besteld worden bij pastoor Frans Wouters via wouters.fr@skynet.be.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? “Schol, doe ze nog eens vol!” Leden van het Zalfencomi­té steken een coronaneut (of is het een caranoneut?) in de lucht vóór de blauwe container met twee varkens en de tekst ‘De 50e komt nog!’ erop.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN “Schol, doe ze nog eens vol!” Leden van het Zalfencomi­té steken een coronaneut (of is het een caranoneut?) in de lucht vóór de blauwe container met twee varkens en de tekst ‘De 50e komt nog!’ erop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium