Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit lijkt wel een tafereel uit de een of andere oorlog”

Wandelaars reageren onthutst na eerste kennismaki­ng met ‘uitgedund’ gemeentepa­rk

- JAN AUMAN

“het leek wel een tafereel uit de een of andere oorlog. Ik moest er spontaan van huilen”, reageert Lisa Duchâtelet onthutst na haar eerste wandeling door het wel erg sterk ‘uitgedunde’ park van Wijnegem. En ze staat niet alleen in haar mening. Schepen van Leefmilieu Tom Tachelet (Dorpsparti­j Durf!) verdedigt evenwel de ingreep die “weloverwog­en en op advies van experts gebeurde”.

‘Het “dunnen van een bos” wil zeggen dat er bomen worden gekapt om andere bomen meer licht en lucht te geven. Op deze manier krijgen de overblijve­rs betere groeikanse­n en kan het bos zich ontwikkele­n tot een volwaardig exemplaar met veel variatie en onderbegro­eiing. Bij dunningen in het park worden voornameli­jk exoten zoals Amerikaans­e eik en Amerikaans­e Vogelkers (die inheemse planten overheerse­n, red),

gekapt.’

Zo stond het op de infoborden van de gemeente aan de rand van het park. “Enkele bomen? Er staat er haast geen enkele meer recht”, aldus de verontwaar­digde buurtbewon­er Lisa Duchâtelet. “Hier werd wel met een heel botte bijl gewerkt. Er is alleszins heel wat ‘collateral damage’. Ik had bij die eerste wandeling met mijn hond Paxx wat meer open ruimte verwacht, maar niet aan een dergelijk slagveld.”

Ongewenste exoten

“Ik kan haast niet geloven dat er alleen ongewenste exoten zijn gekapt. Volgens mij sneuvelden ook heel wat inlandse eiken, kastanjes en sparren. En de bosbouwers hebben meteen ook alle paden vernield. Het was echt zoeken deze middag. Dat men dit in de Ardennen doet, tot daar aan toe. Daar is bos genoeg. Ons bescheiden park is nu gedecimeer­d en dat voor vele jaren.”

Lisa Duchâtelet is normaal spaarzaam met kritiek op sociale media, maar dit keer besloot de lector aan de AP Hogeschool, lerarenopl­eiding Biologie en Chemie, wel in de pen te kruipen. “Ik doceer onder meer biodiversi­teit en kan niet geloven dat dit een goede zaak is voor de natuur. Exotische afkomst of niet: deze bomen waren fundamente­el voor de voedselket­en van heel wat organismen en dieren in het park: van kevers, over eekhoorns tot vogels. Een chirurgisc­he ingreep tot daar aan toe. Maar dit mag je gerust een wrede amputatie noemen.”

“Niet zomaar een inval”

Schepen van Leefmilieu Tom Tachelet blijft achter de omstreden ingreep staan. Hij ontkent ook dat de aannemer zijn boekje te buiten zou zijn gegaan. “Deze dunning was niet zomaar een inval van mij of een ambtenaar”, duidt hij. “We voeren het landschaps­beheerplan uit dat met veel kennis van zaken vijf jaar geleden al werd opgesteld op advies van het Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap De Voorkempen en andere mensen die het goed voor hebben met ons park. Ik geloof dat waardevoll­e bomen nu pas echt de kans zullen krijgen om volwaardig te groeien, ook in de breedte. Even geduld alsjeblief. Het wordt heel mooi.”

Tachelet kondigt heraanplan­tingen aan, maar dat kan pas nadat de natuur eerst opnieuw ‘tot rust’ is gekomen. Enkele gekapte bomen bleven bewust liggen om kleine dieren zoals vleermuize­n en vogels aan een nestplaats te helpen. “Ik begrijp dat sommige mensen bij de aanblik van dit parkdeel zo vlak na de werken onder de indruk zijn”, aldus Tachelet. “Maar deze korte pijn is noodzakeli­jk. Vergelijk het met je eigen tuin waar jarenlang niks aan is gedaan. Dan woekert het onkruid ook. Daar is nu komaf mee gemaakt.”

Lisa Duchâtelet

Docente

‘‘Ik kan niet geloven dat dit een goede zaak is voor de natuur’’

Dromen

Oppositiep­artij Groen staat achter het plan en de ingreep. “Maar dit bestuur heeft wel kansen gemist”, vindt fractielei­der Wouter Stes (Groen).

“De goedgekeur­de toekomstpl­annen voor ons park kunnen de Wijnegemna­ren nochtans écht doen dromen. Van een sterk, inheems bos, van nog meer rustgevend­e waterverbi­ndingen. Van een nog aangenamer­e, diervriend­elijke wandel- en sportbelev­ing. Maar dat perspectie­f heeft het bestuur te weinig gegeven.”

 ?? FOTO'S JAN AUMAN, RR ?? Het park van Wijnegem na de uitdunning.
FOTO'S JAN AUMAN, RR Het park van Wijnegem na de uitdunning.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium