Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke week komen we wel iemand tegen die we van Kruispunt kennen”

Patrick Van Den Kieboom ademt met stickeract­ie voor goede doel legendaris­ch jeugdhuis nieuw leven in

- FILIP SPOELDERS

Het voormalige Edegemse jeugdhuis Kruispunt roept bij heel wat mensen nog altijd mooie herinnerin­gen op. Met het opzetten van een stickeract­ie voor het goede doel doet initiatief­nemer Patrick Van Den Kieboom deze legendaris­che ontmoeting­splaats uit de vorige eeuw herleven.

Jeugdhuis Kruispunt aan de Strijderss­traat in het Edegemse centrum bestond officieel van 1962 tot 2001. Nadien werd het opgeslorpt door jeugdhuis Nootuitgan­g in het Fort 5. Maar de periode dat Kruispunt groeide en bloeide zal bij veel inwoners van Edegem en omstreken voor altijd in het geheugen gegrift staan. Kontichnaa­r Patrick Van Den Kieboom was er vanaf begin de jaren tachtig een tiental jaren actief. “Ik ben er dj geweest, zetelde er in de Raad van Beheer en deed er mijn burgerplic­ht. Tijdens zijn hoogdagen had het jeugdhuis zo’n 1.500 leden. Uit Edegem maar ook uit zowat alle buurgemeen­ten.”

Van Den Kieboom herinnert zich nog veel geweldige momenten, met de zaterdagav­onden op kop. “Op die dansavonde­n waren er makkelijk vijfhonder­d personen aanwezig. De Strijderss­traat swas voor een groot deell gevuld met fietsen. Wanneer de lichten in de zaal weer gingen branden, omdat we verplicht moesten stoppen, kon er een tijd lang geen auto meer door de straat rijden. Niet voor al het volk op de fiets weer vertrokken was.”

De bruisende werking van het jeugdhuis werd ondersteun­d door onder andere de aanwezighe­id van een zaalvoetba­lploeg, de mannen van het bierkot, een tafeltenni­sclub en de oldtimers naar waar de leden vanaf hun 27ste levensjaar werden verwezen. Deze laatste twee deelvereni­gingen wisten het einde van Kruispunt te overleven en zijn nog altijd actief.

Ondanks het verdwijnen van Kruispunt begin deze eeuw, verdween het jeugdhuis nooit uit het Edegemse collectiev­e geheugen. “Dat is ook logisch. Veel jongeren leerden er hun vrienden en vaak ook hun eerste en/of huidige partner kennen. Dat geldt bijvoorbee­ld voor mijn vrouw en mezelf. In normale tijden komen wij iedere week wel iemand tegen die we van Kruispunt kennen.”

Facebook Deze herinnerin­gen worden nog altijd gedeeld op de Facebookpa

gina van Kruispunt. Daar ontstond ook het idee van de stickeract­ie. “Dat deze pagina nog altijd zo leeft, geeft aan dat het jeugdhuis voor veel personen écht wel iets heeft betekend. Na een oproep om de leukste herinnerin­gen nog eens te delen, kwamen er plots veel berichten met oude foto’s van de bonnetjes, de jetons en de stickers van vroeger. Ik lanceerde vervolgens de oproep om de stickers opnieuw af te drukken en deze te verkopen voor een goed doel. Daar kwam veel reactie op. De stickers zijn nog niet klaar, maar er zijn al 100 van de 250 exemplaren verkocht.”

De stickers kosten 5 euro en de opbrengst gaat integraal naar De Vlinderken­s in Edegem. Een logische keuze, vindt Patrick. “Het is een goed doel uit Edegem dat kinderen uit de bijzondere jeugdzorg opvangt. In deze tijden verdienen zij zeker extra ondersteun­ing.”

Nu er op Facebook opnieuw veel wordt gepraat over de glorietijd van Kruispunt, ziet Patrick nog andere mogelijkhe­den. “Er wordt geopperd om, wanneer het terug mogelijk is, een soort van reüniefuif te organisere­n. We zullen wel zien wat er mogelijk is, maar ik ben er zeker van dat die er komt.”

Wie een sticker van Kruispunt wil bestellen, kan dat door een mail met het gewenste aantal en het adres te sturen naar stickerkp@vandenkieb­oom.be.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Patrick Van Den Kieboom, de man achter de stickeract­ie van Kruispunt.
FOTO FILIP SPOELDERS Patrick Van Den Kieboom, de man achter de stickeract­ie van Kruispunt.
 ?? FOTO RR ?? Elke zaterdagav­ond was er in Kruispunt een druk bezochte dansfuif.
FOTO RR Elke zaterdagav­ond was er in Kruispunt een druk bezochte dansfuif.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium