Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Generaal neemt wraak via rode diepzeegar­naal

Libische krijgsheer heeft lot van 18 Siciliaans­e vissers in handen

- PETER MIJLEMANS

Tussen Italië en Libië wordt een bittere oorlog uitgevocht­en om de rode diepzeegar­naal, een delicatess­e. Vroeger draaide de strijd om geld. Nu gaat het om politiek. In september werden achttien Siciliaans­e vissers onderschep­t door het rebellenle­ger van generaal Haftar. Hij eist een gevangenen­ruil. Hij wil vier voormalige voetballer­s die veroordeel­d zijn voor moord en mensensmok­kel terug naar zijn land krijgen. De achttien zijn het slachtoffe­r van de wraak van de generaal die de regering in Rome voor schut wil zetten.

Op 1 september vertrekken twee vissersbot­en uit de haven van Mazzara del Vallo. Als alles goed gaat, keren ze na dertig dagen terug. Met aan boord de prijs waar alle lokale vissersbot­en op azen: de rode diepzeegar­naal. Ze stoten op een patrouille van de Libische kustwacht die de boten in beslag neemt. De acht Italianen en tien Tunesiërs, Senegaleze­n en Indonesiër­s die al decennia in het land wonen, worden opgesloten in een gevangenis nabij Benghazi.

Ze zijn in handen gevallen van de troepen van generaal Khalifa Haftar, de vijand van de door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid. Al meer dan vijftig dagen kamperen familieled­en in Rome om de regering onder druk te zetten hen vrij te krijgen. Meer contact dan een heel kort telefoontj­e is er tot nu niet geweest.

Erfenis van Kadhafi

Moeilijkhe­den tussen Siciliaans­e vissers en Libische patrouille­s zijn niet nieuw. In 2005 begonnen de problemen echt. De toenmalige leider kolonel Kadhafi had unilateraa­l de territoria­le wateren uitgebreid van de gebruikeli­jke twaalf naar 74 mijl. Internatio­naal werd die wijziging die nooit erkend. Het kon de dictator niet schelen. De voorbije 25 jaar werden minstens vijftig Italiaanse visserssch­epen in

beslag genomen, dertig vissers gevangenge­nomen en werden er tientallen gewond. Sommigen boten telden tientallen kogelinsla­gen.

De EU protesteer­de wel tegen de illegale uitbreidin­g van de Libische territoria­le wateren, maar deed niets. Italië evenmin. Men loste er elke nieuwe situatie in der minne op en liet de situatie verrotten. Silvio Berlusconi ging er prat op dat hij de telefoon oppakte en de zaak met “zijn vriend de kolonel” regelde. Daar kwam wat geld onder tafel aan te pas. Het vrijgeven van een boot was goed voor 50.000 euro. Soms kreeg Italië daarvoor alleen de bemanning terug. Meestal bemanning en een vissersboo­t die zowat uitgekleed was.

Betalen voor beschermin­g

Omdat Rome weinig in het werk stelde om de durende visserijoo­rlog via diplomatie­ke weg op te lossen, begonnen de autoriteit­en Mazzara del Vallo dan maar zelf beschermin­gsmaatrege­len te treffen. Om te redden wat er te redden viel. De vissersvlo­ot was mee door het geweld op zee teruggelop­en van 350 boten naar amper zeventig nu. In tien jaar zijn vierduizen­d jobs verdwenen.

Om de veiligheid van de vissers te kunnen verzekeren, werd vorig jaar door de lokale visserijve­reniging een akkoord gesloten met de opstandige generaal. Hij zou hen, tegen betaling uiteraard, beschermen tegen interventi­es van dat deel van de kustwacht dat onder bevel van Tripoli staat. Na diplomatie­k protest vanuit de Libische hoofdstad werd de deal ingetrokke­n, tot ergernis van de generaal die een bron van inkomsten de grond zag ingeboord.

In september werd ook geprobeerd losgeld te betalen. Maar men ving dit keer bot bij de opstandige generaal. Hij is kwaad op de regering in Rome. Het is geen te onderschat­ten vijand. Tegen hem loopt in de VS een proces wegens

oorlogsmis­daden.

Gevangenen­ruil

Het lijkt er sterk op dat Haftar bezig is met een strafexped­itie tegen Italië, met als grootste slachtoffe­rs de vissers. De inbeslagna­me van de vissersbot­en

gebeurde op een opmerkelij­k moment: net op de dag van het bezoek van de Italiaanse minister van Buitenland­se Zaken Di Maio aan de rivalisere­nde regering in Tripoli. Het had Haftar woedend gemaakt. In een niet zo ver verleden was Italië nog een bondgenoot.

De vissers zijn politieke gijzelaars. Hun familie roept om hulp van Rome én Brussel maar krijgt geen gehoor. Op de EU is men in Mazzara del Vallo razend. Sinds Europa Libië betaalt om mensensmok­kel op zee tegen te gaan, is de toestand nog gevaarlijk­er geworden. De kustwacht wordt in het kader van dat plan uitgerust en getraind om boten te onderschep­pen.

Om Italië op de knieën te krijgen, vraagt men vanuit Benghazi nu een gevangenen­ruil. Sinds 2015 zitten er vier beloftevol­le Libische voetballer­s in de Italiaanse cel. Ze werden tot dertig jaar veroordeel­d wegens mensensmok­kel en moord. Op een oude vissersboo­t zaten toen 363 mensen op elkaar gepakt van wie een groot deel in het ruim. Bij gebrek aan zuurstof wilden die naar het dek komen, maar ze werden met geweld teruggedre­ven. 49 opvarenden overleefde­n de tocht niet.

Di Maio heeft de ruil resoluut afgewezen. Ook de veroordeel­den willen niets met Haftar te maken hebben. Ze willen hun onschuld als gewone opvarenden in beroep aantonen.

Na bijna drie maanden in de beruchte Libische gevangenis­sen is er zelfs nog geen eerste stap gezet in onderhande­lingen om de achttien vrij te krijgen. En krijgt Haftar wat hij wil. De inwoners van het visserssta­dje en de Italiaanse publieke opinie hebben het gehad met een regering die machteloos staat tegen een krijgsheer.

 ??  ?? Een visser toont de delicatess­e.
Een visser toont de delicatess­e.
 ?? FOTO AFP ?? De Libische generaal Haftar.
FOTO AFP De Libische generaal Haftar.
 ?? FOTO AFP ?? “Laat de vissers van Mazara vrij”, staat op het spandoek dat deze sympathisa­nten in een justitiehu­is op Sicilië ontvouwen.
FOTO AFP “Laat de vissers van Mazara vrij”, staat op het spandoek dat deze sympathisa­nten in een justitiehu­is op Sicilië ontvouwen.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium