Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonderboy is verbrand

Boegbeeld Thierry Baudet geen lijsttrekk­er bij Forum voor Democratie

-

Nauwelijks vier maanden voor de Nederlands­e parlements­verkiezing­en kondigt Thierry Baudet aan dat hij opstapt als lijsttrekk­er van het radicaalre­chtse Forum voor Democratie. Hij is weggezakt in een moeras van racisme en antisemiti­sme.

Het kan verkeren, ook voor Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Anderhalf jaar geleden was de nieuwkomer in het Nederlands­e politieke landschap – de partij werd nauwelijks vier jaar geleden boven de doopvont gehouden – de grote triomfator van de regionale verkiezing­en. Uit het niets werd de partij de grootste van Nederland. Baudet leek goed op weg de belangrijk­ste stem te worden van radicaal-rechts. Veel meer dan Geert Wilders sprak Baudet met zijn economisch-liberaal en identitair discours de jongere, hogeropgel­eide kiezer aan.

Maar nauwelijks vier maanden voor de parlements­verkiezing­en zit de partij in een existentië­le crisis. Baudet liet gisteravon­d via een filmpje op Twitter weten dat hij opstapt als lijsttrekk­er. Die drastische stap komt er nadat de zwaargewic­hten in de partij hem de wacht hadden aangezegd. Ze eisten dat hij de jongerenaf­deling zou opdoeken. Ook de jongerenvo­orzitter zelf, Freek Jansen, moest van de kandidaten­lijst worden gehaald.

Jansen en de jongerenaf­deling kwamen de voorbije dagen zwaar in opspraak. Uit gelekte gesprekken in Whatsappgr­oepen en op Instragram­accounts bleek dat verschille­nde leden openlijk sympathise­ren met het nazigedach­tegoed. “Joden hebben internatio­nale pedonetwer­ken” of “het nationaals­ocialisme had de beste economisch­e formule ooit”. Verspreide­rs van de extreme boodschapp­en werden niet bestraft, maar beloond. Jansen is immers in hetzelfde bedje ziek. Van hem was al bekend dat hij nauwe contacten onderhoudt met bijvoorbee­ld Schild & Vrienden. Twee jaar geleden mocht Dries Van Langenhove komen spreken op een van de zomerschol­en.

Baudet noemt de berichten over nazisme en antisemiti­sme “vreselijk”, maar wil zich niet onder druk laten zetten door zijn partij en aan een trial

by media wil hij zeker niet meedoen, zegt hij in het filmpje.

Hij stapt niet uit de partij en wil bij de verkiezing­en lijstduwer zijn.

Virusscept­ici

Corona heeft Forum veel aanhang gekost. De pandemie gaf vooral premier Mark Rutte de wind in de zeilen. Tijdens de coronadeba­tten in de Tweede Kamer vonden Baudet en zijn maatje Theo Hiddema dat de regering alleen maar onnodige paniek zaait. Nederland zou beter luisteren naar Willem Engel, het boegbeeld van Viruswaarh­eid, de actiegroep die vindt dat corona veel minder gevaarlijk is dan overheden en media voorspiege­len. Viruswaarh­eid is niet alleen kritisch met woorden, maar spant ook rechtszake­n aan tegen de overheid.

En dat is voor veel Nederlande­rs een brug te ver. Uit onderzoek blijkt dat de PVV van Geert Wilders de jongste maanden opnieuw veel kiezers ziet toestromen die in 2019 nog op Forum stemden. De PVV, die het grootste slachtoffe­r was van de opgang van Baudet, is al enkele maanden opnieuw de tweede partij van het land.

 ?? FOTO REUTERS ?? Thierry Baudet.
FOTO REUTERS Thierry Baudet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium