Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe regeling in Belgische havens voor coronaproo­f bemannings­wissels

Zeevarende­n kunnen door protocol sneller en gemakkelij­ker terug naar huis

-

Veel zeelui zijn vandaag verplicht om lang aan boord te blijven en kunnen niet terug naar huis. Dat komt doordat corona de bemannings­wissels in de haven erg moeilijk maakt. De overheden in ons land hebben nu een nieuwe regeling uitgewerkt die ervoor zorgt dat de wissels vlotter kunnen verlopen.

Ook op de Belgische scheepvaar­t heeft het coronaviru­s een grote impact. De Belgische reders, die wereldwijd actief zijn, zijn sterk onderhevig aan de coronamaat­regelen. Doordat die maatregele­n ook in andere landen voortduren­d veranderen, lukt het hen soms niet om tijdig de bemanning te wisselen.

Ook voor zeeschepen die in ons land aanmeren, zorgden conflicter­ende en onduidelij­ke regels voor problemen. Daardoor verblijven veel bemannings­leden veel langer aan boord van hun schip. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op het welzijn van de zeevarende­n en hun families, maar houdt door oververmoe­idheid ook risico’s in voor de veiligheid van het schip en het milieu.

“Voor België is het welzijn van bemannings­leden en het vrijwaren van de bevoorradi­ngszekerhe­id een prioriteit”, klinkt het. Daarom hebben de federale en de Vlaamse overheid in samenspraa­k met de reders en de scheepsage­nten een nieuwe regeling uitgewerkt. Die voorziet in heldere en eenduidige regels voor bemannings­wissels in de Belgische havens en de omgang met mogelijke besmetting­en aan boord. Daarbij wordt steeds rekening gehouden met gezondheid en veiligheid van de bemanning en de economisch­e impact van de maatregele­n.

“De Noordzee is een van de drukste scheepvaar­troutes ter wereld”, zegt minister van Noordzee Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). “90% van alles in je huis komt binnen via onze havens. Dat allemaal dankzij zeelui die in moeilijke coronatijd­en verder werken om onze economie draaiende te houden. De samenwerki­ng van de diensten stelt het welzijn van de zeevarende­n centraal en zorgt ervoor dat zij eindelijk makkelijke­r terug naar hun families kunnen terugkeren.”

Het protocol is sinds vrijdag in werking.

 ?? FOTO BELGA ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
FOTO BELGA Vincent Van Quickenbor­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium