Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Antwaarpe’ officieel erkend als Antwerps volkslied

- (jas)

Het lied Antwaarpe van De Strangers is door de Antwerpse gemeentera­ad erkend als volkslied van de stad Antwerpen. Het is een eerbetoon aan De Strangers-icoon en zanger Bob Van Staeyen die onlangs overleed. “Het volkslied dat ze ons hebben gegeven is tot ver buiten onze grenzen bekend”, zei N-VA-raadslid Johan Klaps.

Met het overlijden van Bob Van Staeyen verloren De Strangers, en bij uitbreidin­g de stad Antwerpen, een monument. Hij overleed zaterdag 14 november op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.

De nabestaand­en van Van Staeyen en de overige drie leden van De Strangers, John De Wilde, Alex Boeye en Nest Adriaensen, hadden al aangegeven dat ze Antwaarpe graag als Antwerps volkslied hadden gezien. Het nummer werd gisteren door de Antwerpse gemeentera­ad dan ook officieel erkend als Antwerps volkslied.

“We kennen het allemaal”, zegt N-VA-gemeentera­adslid Johan Klaps. “De Strangers bestaan al bijna zeventig jaar en hebben zoveel generaties weten te bekoren. Hun muziek is Antwerps, van Antwerpen en het volkslied dat ze ons gegeven hebben is tot ver buiten onze grenzen bekend. Het is een spijtige aanleiding, maar het is nooit te laat om te doen wat goed is.”

Niet voor Groen

Opvallend: alle partijen keurden de erkenning goed, behalve Groen. “Niet omdat wij vinden dat het nummer geen plek verdient in een Antwerpse canon, maar wel omdat het nogal snel gaat”, zei Groen-fractielei­der Imade Annouri. “Bij dergelijke keuzes zouden we alle Antwerpena­ars moeten betrekken.” Bart De Wever (N-VA) was gepikeerd door die opmerking. “Volgens mij mist u de pointe”, zei de burgemeest­er. “Heel ongepast bij het overlijden van iemand. Als je iets van de wereld kent, zou je dit goedkeuren.”

Toch wordt Antwaarpe niet hét officiële volkslied. Voor de stad en de provincie is dat nog steeds De Schelde van Karel Mestdagh.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bob Van Staeyen van De Strangers overleed op 14 november.
FOTO JORIS HERREGODS Bob Van Staeyen van De Strangers overleed op 14 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium