Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijkste Belg weg bij Anderlecht, Verschuere­n verwerft weer meer macht

- (jug)

Opnieuw manoeuvres bij

Anderlecht. Michael Verschuere­n (50) koopt de aandelen van Alexandre Van Damme – de rijkste

Belg met een vermogen van 17,2 miljard euro – en van voormalig financieel

directeur Jo Van Biesbroeck. Verschuere­n breidt zijn aandelenpa­kket zo uit van 5 naar 11,6 procent en wordt de

belangrijk­ste minderheid­sparticipa­nt.

Na jaren in het bestuur verdwijnt miljardair Van Damme dus van het toneel. De zakenman woont in Zwitserlan­d en was de voeling met het nieuwe bestuur kwijt. Vroeger gaf hij al eens leningen, nu voelde hij zich door de nieuwe directie – Vandenhaut­e - Van Eetvelt – te veel onder druk gezet om mee te doen aan een kapitaalsv­erhoging. Er lag eerder een goed herstructu­reringspla­n op tafel, maar dat werd ondermijnd.

Dat Verschuere­n nu meer macht verwerft, is opmerkelij­k. Toen Wouter Vandenhaut­e en Karel Van

Eetvelt naar Anderlecht kwamen, werd hij opzijgesch­oven als sportief directeur. De spanningen verdwenen nooit. Nu geven Van Damme en Van Biesbroeck hem opnieuw meer gewicht. Hij wordt dé leider van de minderheid­saandeelho­uders en is nog on speaking terms met Marc Coucke. Zo kan hij – vanuit elke hoek – meer tegengewic­ht bieden aan beleidsmak­ers Vandenhaut­e en Van Eetvelt, die geen aandelen bezitten.

Geld van transfer Doku

Het pact tussen de minderheid­saandeelho­uders blijft echter bestaan. Enkele dagen voor de algemene vergaderin­g ziet het er nog altijd niet naar uit dat de geplande kapitaalsv­erhoging er komt. Het spreekt wel makkelijke­r met minder mensen aan tafel, maar Verschuere­n (11,6%), Davignon (5,3%), Beerlandt (5,3%) en de dochters Vanden Stock (3,5%) gaan nog altijd niet akkoord om er nog eens geld in te pompen. Dankzij de transfer van Jérémy Doku is dat nog niet problemati­sch met het oog op de licentie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium