Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘B2B’ of niet, iederéén rijdt carwash binnen: “Wij doen niets onwettigs”

Alleen toegankeli­jk voor business-to-business, maar dat onderschei­d wordt helemaal niet gecontrole­erd

- KRISTIN MATTHYSSEN

Normaal moeten carwashes nog gesloten blijven tot 13 december, maar de voorbije dagen heropenden al verschille­nde grote carwashes de deuren. Hun achterpoor­tje? Business-to-business, zonder daarop te controlere­n. Zo konden we gisteren probleemlo­os onze auto laten wassen bij Octopus Carwash in Herentals. “Ik doe niets verkeerd”, zegt zaakvoerde­r Gert De Neve. Dat ziet het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) enigszins anders.

Sinds woensdag werd bekendgema­akt dat carwashes opnieuw B2B-klanten mogen helpen, openen steeds meer carwashbed­rijven opnieuw de deuren. B2B is een internatio­nale aanduiding voor business-to-business, wat staat voor handel met zelfstandi­gen of bedrijven.

Maar dat is een zeer rekbaar begrip, met als gevolg dat het momenteel verwarring troef is. Bij sommige carwashes in onze regio steekt het wel dat collega’s de deuren al geopend hebben en ongehinder­d de wagens van particulie­ren wassen, zoals bij Octopus Carwash in Herentals, terwijl ze zelf nog dicht zijn.

Kleine letters

Niet dat de zaakvoerde­r in Herentals iets stiekems doet, want zijn grote volautomat­ische wasstraat ligt vlak naast de ring. Tegen de straat hangt een groot bord dat zijn carwash weer open is. Wie de wasstraat inrijdt, wordt enkele meters voor het begin wel geconfront­eerd met een bord met de boodschap in grote letters ‘open’, daaronder in kleine letters ‘enkel voor’, en dan weer in grote letters ‘B2B’.

Maar als ik mijn raampje opendraai bij het inrijden van de wasstraat en het goedkoopst­e wasprogram­ma bestel, vraagt de dame die het grof vuil afspuit alleen maar of ik cash of met bankkaart wil betalen. Na het betalen wil ze nog weten of ik de kassabon wens. Meteen het enige menselijke contact, voor ik mijn raam weer sluit. Ook aan de selfcarwas­h is het druk.

Geen bevoegdhei­d

“Ik doe niets onwettigs”, antwoordt zaakvoerde­r Gert De Neve als we hem achteraf opbellen. “Carwashes mogen heropenen voor business-to-business. Dat staat zo duidelijk op mijn website en staat ook op het bordje dat u gepasseerd bent, maar waar u dus gewoon voorbij bent gereden. Ik heb niet de bevoegdhei­d om die controles uit te voeren. Als ik mijn personeel moet vragen om te checken of iedereen een btwnummer heeft, stel ik mijn personeel bloot aan extra risicocont­acten. Terwijl nu alles zeer contactloo­s verloopt. U bent zelf eigenlijk in de fout gegaan.”

Als ik opmerk dat meer dan de helft van zijn klanten wellicht niet weet wat er met B2B bedoeld wordt, zegt De Neve dat hij toch ook al wagens heeft zien terugdraai­en. “En daarbij: hebt u een

Gert De Neve

Zaakvoerde­r Octopus Carwash

“Ik doe niets onwettigs, ik heb niet de bevoegdhei­d om controles uit te voeren.”

leasingwag­en van de firma? Dan is dat toch ook B2B? De politie passeert honderd keer per dag voorbij mijn carwash, want het commissari­aat is hier vlakbij. Zaterdag is de politie van Herentals mij zelfs komen controlere­n. Ik heb hen het filmpje getoond waarin minister Hilde Crevits vorige week in het Vlaams Parlement vertelde dat carwashes opnieuw open mogen voor B2B. Toen was het in orde voor de politie. Als onze blauwe vrienden het niet meer weten, hoe zouden wij het dan nog moeten snappen?”

Bussen, taxi, ambulance

Het kabinet van Crevits (CD&V) verwijst ons voor de details door naar minister voor Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Carwashes mogen inderdaad weer open”, zegt haar woordvoerd­er Peter Paulussen. “Maar die business-to-business moet in de meest enge zin van het woord geïnterpre­teerd worden, dus alleen voertuigen die voor openbaar nut worden gebruikt, zoals bussen, taxi’s of ambulances. Bovendien mag de verantwoor­delijkheid niet bij de klant worden gelegd, maar moet de carwashuit­bater zelf wel degelijk controlere­n of het aangeboden voertuig in aanmerking komt.”

Andere carwashuit­baters vinden het allemaal erg kafkaiaans. “Er werd een fout gemaakt door carwashes bij de winkels in te delen”, vindt Maurice Mariën van Soft & Shine in Schilde. “Ik snap dat die handcarwas­hes of selfcarwas­hes niet mogen openen, maar in een volautomat­ische wasstraat kan het contact tot een minimum worden herleid.”

Ook Johan Van Laer van Autowas Den Heikant in Zandhoven vindt het allemaal zeer verwarrend. “Waarom de ene wel en de andere niet? Daar heb ik het moeilijk mee.”

Vijf minuten later belt Gert De Neve ons terug. “Ik ben de belangrijk­ste vraag nog vergeten te stellen: is uw auto proper?”

 ??  ??
 ?? FOTO KMA ?? Sommige carwashuit­baters zijn weer open, zonder controles. We schoven zelf aan in Herentals.
FOTO KMA Sommige carwashuit­baters zijn weer open, zonder controles. We schoven zelf aan in Herentals.
 ?? FOTO KMA ?? Dit bord moet duidelijkh­eid verschaffe­n aan de klant, maar dat doet het niet.
FOTO KMA Dit bord moet duidelijkh­eid verschaffe­n aan de klant, maar dat doet het niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium