Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sergio Herman scoort met Le Pristine meteen 16 op 20 in Gault&Millau

(Antwerpen) van Sergio Herman hoogste nieuwkomer in restaurant­gids

-

Gault&Millau roept Le Pristine, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Antwerpen, uit tot dé nieuwkomer van het jaar. “Sergio speelt in een aparte liga”, klinkt het bij de restaurant­gids.

Er was sprake van uitstel van de jaarlijkse restaurant­gids naar het voorjaar. Maar meer dan enkele weken vertraging heeft hij niet opgelopen, hoewel concurrent Michelin wel opschoof naar begin januari. “We willen de sector steunen en een gids uitbrengen, eerder om de sector te eren dan te evalueren. Dat is altijd ons uitgangspu­nt, maar zeker nu”, stelt CEO Marc Declerck.

“Als ik de horecamens­en mag geruststel­len: ik heb in de periode tussen de twee lockdowns gezien dat de goesting er is om op restaurant te gaan. De mensen zijn de horeca niet vergeten, want ze blijven gaan voor kwaliteit en het goede eten.”

Hoewel de jaargang 2020 erg kort was, kreeg ook Le Pristine een beoordelin­g. “Vergis u niet, ze kregen vier tot vijf bezoeken. Normaal ook, want het is onze hoogste binnenkome­r, een superconce­pt”, aldus Marc Declerck. “Deze zaak zou evenzeer succes kennen in Barcelona, Londen of New York. Sergio is trendy en modieus, hij speelt in een aparte liga. Dat is pure rock-’n-roll, maar met de klasse van Mozart.”

Liefde in een box

“Het is fijn om zo met een nieuw restaurant toch weer de gids en de krant te halen”, reageert Sergio Herman zelf, “maar ik moet vooral mijn team bedanken. Voor hen is dit pure motivatie. Een beloning krijgen in dit rare jaar, is een zeldzame opsteker.”

Sergio maakte dit alles al een keer mee, want met Le Pristine flikt hij net hetzelfde nummer dat hij in 2014 opvoerde met The

Jane. “Oh, daar had ik nog niet over nagedacht. Mijn gedachten vliegen dan wel van links naar rechts, maar ik leef toch vooral in het nu: ik vraag me af wanneer we de draad weer kunnen oppikken?”

Dat gebeurt voorlopig met de take-awaydozen. Le Pristine verzet er zo’n zeshonderd per weekend. “Dat klopt, meer kan niet en zou de kwaliteit niet ten goede komen. We proberen het de mensen daarbij niet te moeilijk te maken. Maar vergeet vooral niet dat de beleving, de sfeer en de energie die je in Le Pristine voelt buitengewo­on is. Die steek je niet in een box. Wel liefde, die zit er zeker in.”

“Daarom, voldoening heb ik niet van een afhaalbox. Wel van mensen die bij ons binnenkome­n en de zaak content weer verlaten. Als je dat als team samen mag beleven, dat is magie.”

“Als stad steken we Brussel nu wel voorbij”, vindt zakenpartn­er Luc Dheedene. “Daar hebben we samen een beetje aan gewerkt”, besluit hij bescheiden.

Maven scoort ook

Wie daar ook aan heeft geholpen is Wim Van der Borght, die samen met topslager Luc De Laet en de jonge chef Jules Koninckx Maven heeft opgericht. Het vleesresta­urant op het Antwerpse Zuid komt binnen met 14 op 20. “Ik vind het bijzonder dat we in de gids staan, we waren amper 109 dagen geopend. Dat wil zeggen dat ons team snel op niveau heeft gepresteer­d. De website Worlds Best Steak Restaurant­s bedacht Maven met een mooie 48ste plaats op zevenhonde­rd restaurant­s. “Daar kregen we duizenden reacties op. Dat was hartverwar­mend. Ik hoop dat de mensen dat onthouden.”

Sergio Herman

Chef-kok Le Pristine

“Een beloning krijgen in dit rare jaar, is een zeldzame opsteker.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO PETER-PAUL DE MEIJER ?? Sergio Herman haalt met zijn Antwerpse restaurant Le Pristine meteen 16 op 20 in de nieuwe Gault&Millau-gids.
FOTO PETER-PAUL DE MEIJER Sergio Herman haalt met zijn Antwerpse restaurant Le Pristine meteen 16 op 20 in de nieuwe Gault&Millau-gids.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wim Van der Borght, Luc De Laet en Jules Koninckx scoren met hun nieuw vleesresta­urant 14 op 20.
FOTO JORIS HERREGODS Wim Van der Borght, Luc De Laet en Jules Koninckx scoren met hun nieuw vleesresta­urant 14 op 20.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium