Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelsect­or wil vanaf 1 december klanten ontvangen op afspraak

Keten Flying Tiger wacht regeringsb­eslissing niet af en boekt al honderden reservatie­s

-

Ondernemer­sorganisat­ies als Unizo willen dat handelszak­en ten laatste vanaf 1 december opnieuw klanten mogen ontvangen op afspraak en krijgen steun van heel wat sectorfede­raties. “Zo wordt een volkstoelo­op vermeden, terwijl de handelszak­en toch al heel wat extra omzet kunnen halen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche. De Deense designwink­elketen Flying Tiger wacht daar niet op en is gestart met een reservatie­systeem. Enkele honderden mensen hebben al een tijdslot gereservee­rd om in de eerste helft van december voor of na de gewone openingsur­en te gaan winkelen. De keten heeft onder meer winkels in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en het Wijnegem en Waasland Shopping Center.

De duizenden gesloten winkels in ons land smeken premier De Croo (Open Vld) om – “mits strenge regels” – vanaf dit weekend opnieuw de deuren te mogen openen. “Anders riskeren we dat de Belg nog meer over de grens gaat shoppen, waar de winkels wél open zijn. De onlineverk­oop compenseer­t die trend onvoldoend­e, “zeker nu de pakjesdien­sten de bestelling­en amper gebolwerkt krijgen”.

Handelsfed­eratie Comeos ziet de bui al hangen wanneer de regering geen versoepeli­ngen op de winkelslui­ting toestaat. Nog meer consumente­n zullen over de grens gaan kopen. Die stap is snel gezet, want de helft van de Vlamingen woont op minder dan vijftig kilometer van de grens.

“In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn de winkels gewoon open”, zegt Comeos-woordvoerd­er Hans Cardyn. “De verwachtin­g is dat ook in Frankrijk volgende week de winkels weer opengaan. Dan dreigt België een eiland van gesloten winkels te worden, terwijl er geen bewijs is dat het heropenen – mits de nodige preventier­egels – tot meer besmetting­en leidt.”

De handelsfed­eratie staaft haar bange vermoedens met cijfers van speelgoedw­inkels in Luxemburg, die de voorbije dagen “een meerverkoo­p met vele tientallen procenten realiseerd­en, door de vele

Belgen die hun aankopen net over de grens doen”. Herhaalde oproepen van het Crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken om de grens niet over te steken om te gaan winkelen, maakten weinig indruk.

Zwarte sneeuw

Veel Belgische winkeliers zien intussen zwarte sneeuw. Handelsfed­eratie Comeos heeft uitgereken­d dat ze tegen begin december in totaal zo’n 4 miljard euro omzet aan hun neus voorbij zagen gaan. Ook zelfstandi­genorganis­atie Unizo krijgt almaar meer signalen van winkeliers die – ondanks de financiële hulp van de overheid – dreigen te kapseizen.

Comeos, Unizo en andere zelfstandi­genorganis­aties doen daarom een oproep naar De Croo, die nu vrijdag op een Overlegcom­ité eventuele versoepeli­ngen tegen het licht houdt. Hun boodschap: laat de winkels vroeger weer openen dan de vooropgest­elde datum van 13 december. Laat de winkeliers ten laatste op 1 december en liefst al dit weekend weer klanten ontvangen, gelet op het “enorme financiële belang van de sinterklaa­sfeesten en eindejaars­periode. Traditione­el maakt of kraakt dit hun jaar”.

Strenge regels en op afspraak

In ruil willen de winkels zich aan nóg strengere regels houden. “We zullen bijvoorbee­ld maar één klant toelaten per 15 vierkante meter, terwijl dat nu 10 vierkante meter is”, aldus Comeos.

“En er zal ook alleen op afspraak kunnen worden gewinkeld, zo wordt een volkstoelo­op vermeden, terwijl de handelszak­en toch

heel wat extra omzet kunnen halen”, zegt Danny Van Assche van Unizo. “Het kan ook een aanloop zijn naar een volledige heropening van de winkels na 13 december.”

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) benadrukt dat er nog geen zekerheid is of de winkels in december open mogen. “De regering komt vrijdag wel samen om de huidige maatregele­n te evalueren”, zegt Dermagne. Maar in regeringsk­ringen wordt zo goed als uitgeslote­n dat De Croo vrijdag een volledige heropening van de winkels aankondigt. “Daarvoor is het virus nog onvoldoend­e onder controle. Wat niet wegneemt dat kan worden nagedacht over kleine versoepeli­ngen.”

Onlineverk­oop onvoldoend­e

Maar of kleine versoepeli­ngen zullen volstaan? Unizo-woordvoerd­er Filip Horemans waarschuwt voor een tsunami aan faillissem­enten. “De onlineverk­oop blijkt voor veel winkels onvoldoend­e om hen economisch recht te houden. Zeker nu pakjesdien­sten de massa onlinebest­ellingen nog amper verwerkt krijgen en klanten ook om die reden afhaken.” (zie ook kader over Bpost)

Bovendien is online aankopen voor een aantal producten geen optie, beklemtoon­t de Bouwunie. “Bijna niemand koopt een keuken of nieuwe badkamer online. Daarvoor wil je in een toonzaal naar voorbeelde­n kunnen kijken, wat nu niet mag”, aldus gedelegeer­d bestuurder Jean-Pierre Waeytens. Uit een recente bevraging blijkt dat onder meer keukenen badkamerwi­nkels de helft minder opdrachten zien binnenkome­n.

Dat merkt ook Van Assche bij de Unizo-leden: “Een nieuwe wagen, eetkamer of bankstel wil je vooraf toch met je eigen ogen kunnen bekijken, terwijl een verkoper er uitleg bij geeft.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium